Το κρίσιμο διήμερο Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Την Τρίτη (24/9) η συνάντηση με Trump, την Τετάρτη (25/9) το τετ α τετ με Erdogan - Το αναλυτικό πρόγραμμα

Το κρίσιμο διήμερο Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Την Τρίτη (24/9) η συνάντηση με Trump, την Τετάρτη (25/9) το τετ α τετ με Erdogan - Το αναλυτικό πρόγραμμα
Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Κρίσιμο διήμερο για τα εθνικά θέματα στις 24 -25 Σεπτεμβρίου οπότε και ο πρωθυπουργός θα έχει ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις με τους πρόεδρους των ΗΠΑ και της Τουρκίας  στο περιθώριο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) στη Νέα Υόρκη. Οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα, σε μία περίοδο έντασης του προσφυγικού προβλήματος και της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.
Τον Πρωθυπουργό, που αναχωρεί για τις ΗΠΑ την Κυριακή (22/9) θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης. 

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

-Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των Προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.

-Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.

-Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.

-Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.

-Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Διμερείς συναντήσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μεταξύ άλλων ηγετών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump (24/9), τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan (25/9), τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morrison (24/9) και της Ινδίας Narendra Μοdi (26/9).

O κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Edi Rama (23/9) και τον Zoran Zaev (24/9), καθώς επίσης με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic (23/9), τον Πρόεδρο του Κοσόβου Hashim Thaci (23/9) και την  Πρόεδρο της Γεωργίας  Salome Zourabichvili (24/9).

Είναι επίσης προγραμματισμένες διμερείς επαφές του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ivan Duque Marquez (23/9), τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μahmoud Abbas (23/9) και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan (24/9).  

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (26/9). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.

Στις 26/9 είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας.

Η τουρκική προκλητικότητα

Την ίδια ώρα η ομοβροντία προκλητικών δηλώσεων και μάλιστα για πρώτη φορά συντονισμένα από Τούρκους αξιωματούχους βάζει φωτιά στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Άγκυρα, επιβαρύνοντας δραματικά το κλίμα λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο αντιπρόεδρός του, ο υπουργός Άμυνας αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών με σχεδόν ταυτόχρονες δηλώσεις εξαπέλυσαν απειλές για το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ προειδοποιώντας ακόμη και για στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός γιατί όλα αυτά συμβαίνουν πριν το σημαντικό τετ α τετ των δύο ηγετών και είναι φανερό ότι δυναμιτίζουν το κλίμα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr


BREAKING NEWS