Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με βάση τα μοντέλα συσχέτισης το ελληνικό χρηματιστήριο θα ήταν στις 6.250 μον. και είναι 876 μον. – Δίκαιες οι τρέχουσες τιμές

Με βάση τα μοντέλα συσχέτισης το ελληνικό χρηματιστήριο θα ήταν στις 6.250 μον. και είναι 876 μον. – Δίκαιες οι τρέχουσες τιμές
Η συσχέτιση λοιπόν ΑΕΠ, πορείας επιτοκίων ομολόγων και χρηματιστηρίου στην Ελλάδα χάθηκε γιατί απλά έχουν δημιουργηθεί ακραίες φούσκες στα ομόλογα, ενώ το χρηματιστήριο είναι έρμαιο κερδοσκοπίας, το ΑΕΠ καταποντίστηκε και τα ομόλογα άλλαξαν ριζικά δομή
Την χρυσή περίοδο του 2007 υπήρχε ένας χρυσός κανόνας που συνέδεε, το ΑΕΠ, την πορεία των κρατικών ομολόγων και του κρατικού ρίσκου με την αποτίμηση του χρηματιστηρίου.
Με βάση αυτό τον κανόνα η απόκλιση της Ελλάδος από την Γερμανία ήταν μόλις 50% με όρους χρηματιστηριακών μονάδων.
Ο DAX στην Γερμανία ήταν στις 8.000 μονάδες και το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν π.χ. τον Οκτώβριο του 2007 στις 5300 μονάδες.
Αντιστοίχως το γερμανικό 10ετές ομόλογο είχε το 2007 απόδοση 3,8% και το ελληνικό 10ετές 4,10%, τότε το spread των δύο χωρών ήταν 30 μονάδες βάσης, η Ελλάδα δανειζόταν όπως και η Γερμανία.
Το 2007 είναι μια τυχαία ημερομηνία, θα μπορούσε να ήταν η οποιαδήποτε.
Όμως με βάση αυτόν τον μηχανισμό συσχέτισης εάν ακολουθούσαν οι αγορές το μοντέλο του 2007 το ελληνικό χρηματιστήριο έπρεπε να είναι στις 6250 μονάδες και είναι 876 μονάδες.
Το βασικό ερώτημα είναι οι τρέχουσες τιμές, που διαμορφώνουν τις αποτιμήσεις του 2019 οι 880 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο αντικατοπτρίζουν δίκαιες τιμές;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι, οι τρέχουσες τιμές είναι δίκαιες αλλά γιατί;

1)Στο παρελθόν η Ελλάδα εμφάνιζε επιθετικό ρυθμό ανάπτυξης, αποδείχθηκε ότι αυτό συνέβαινε παραβιάζοντας οικονομικά στοιχεία αλλά στατιστικά αποτυπωνόταν αλματώδεις ρυθμοί ανάπτυξης.

Σήμερα οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση την Ελλάδα που αναπτύσσεται χωρίς όμως να εκπλήσσει με τις επιδόσεις της λόγω της 10ετούς ύφεσης.
Με τον ρυθμό που αναπτύσσεται η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμη 8 χρόνια για να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος της 10ετούς ύφεσης.

2)Στο παρελθόν π.χ. το 2007 είχαν καταγράψει οι ελληνικές τράπεζες συνολικά μετά φόρων κέρδη 5,34 δισεκ. ευρώ και για το 2019 οι τράπεζες θα εμφανίσουν κέρδη κάτω από 500 εκατ.

3)Η δομή των ισολογισμών και των κεφαλαίων των τραπεζών ήταν ακραία διαφοροποιημένοι.

Ας δούμε ορισμένα στοιχεία το 2007 οι ελληνικές τράπεζες είχαν συνολικά assets 430 δισεκ. ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC στα κεφάλαια ήταν 1,5 δισεκ.
Σήμερα οι τράπεζες διαχειρίζονται 240 δισεκ. assets με το DTC στα κεφάλαια να είναι στα 16 δισεκ.
Μένοντας στις τράπεζες, υπήρχαν δύο ιστορίες ανάπτυξης, η μια η πιστωτική επέκταση είχε φθάσει στο απόγειο της τα 260 δισεκ. για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι τράπεζες χορηγούσαν 20 δισεκ. δάνεια τον χρόνο επίπεδα ρεκόρ, υπήρχε γιγαντιαίων διαστάσεων ζήτηση.
Η ζήτηση σήμερα σε νέα δάνεια είναι στο ναδίρ π.χ. τα νέα στεγαστικά δάνεια είναι μόλις 400 εκατ
Επίσης οι τράπεζες λόγω και της κατακόρυφης αύξησης των καταθέσεων, έφθασαν στο απόγειο τους τα 237,8 δισεκ. έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους με κάποιο αποδοτικό τρόπο.
Τότε καλλιεργήθηκε η ιδέα της ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.
Κάποια στιγμή τα υπό διαχείριση assets των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια ήταν 54 δισεκ. ευρώ.
Σήμερα η πιστωτική επέκταση έχει αντικατασταθεί από την πιστωτική συρρίκνωση και όταν μιλάμε για Βαλκάνια μιλάμε μόνο για τις εναπομείνασες δραστηριότητες της Eurobank που είναι κερδοφόρες π.χ. Βουλγαρία.

4)Συνέβη και μια επίσης μεγάλη ανατροπή.
Το χρέος μιας χώρας είναι ο καθρέφτης της, μια χώρα με πιστοληπτική διαβάθμιση και υγιές χρέος, προσελκύει όλα τα pension funds τα συνταξιοδοτικά ταμεία και μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Η Ελλάδα με χρέος 356,5 δισεκ. έχει ομόλογα σε κυκλοφορία μόλις 35,5 δισεκ. και 270 δισεκ. είναι δάνεια πάσης φύσεως του επίσημου τομέα ESM, EFSF, IMF, ECB κ.α.
Η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα, πολλοί θα υποστηρίξουν ότι εμφανίζει μικρότερο κίνδυνο, αυτό είναι λάθος για τους επενδυτές η Ελλάδα έχει χρέος 35,5 δισεκ. σε κυκλοφορία που είναι επενδυτικά αξιοποιήσιμο που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού χρέους της Ελλάδος.
Σκεφθείτε μια χώρα που μόνο το 10% του χρέους διαπραγματεύεται είναι μια ρηχή αγορά που προσελκύει συγκεκριμένους επενδυτές, είναι μια εύκολα χειραγωγούμενη αγορά όπως έχει αποδείξει και το επιτόκιο του 10ετούς στο 1,35%.
Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ επιτόκια στα 10ετή ομόλογα 1,35%... το επιτόκιο αυτό είναι μια φούσκα, μια πρόκληση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Προφανώς και το 1,35% δεν αντικατοπτρίζει πραγματική αξία και έτσι εξηγείται γιατί οι οίκοι αξιολόγησης δεν την υπολογίζουν, όπως δεν υπολογίζουν και τα αρνητικά επιτόκια άλλη μια άρρωστη κατάσταση των αγορών.
Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν προκαλέσει πλήγμα στα έσοδα των τραπεζών 24 δισεκ. συνολικά στην Ευρώπη και αυτό π.χ. θεωρείται υγεία.
Όχι δεν είναι υγεία είναι μια χειραγώγηση των αγορών.
Π.χ. το 10ετές ελληνικό ομόλογο ίσως φθάσει στο 1% ή 0,80% αυτά είναι τα όρια του άρα το πάρτι στα ομόλογα τελείωσε.

5)Η Ελλάδα με την 10ετή ύφεση έχει χάσει σε τρεις καίριους τομείς στην κατανάλωση, στις δημόσιες επενδύσεις και στις ξένες επενδύσεις στην χώρα.

Και στους τρεις τομείς υστερεί, φυσιολογικά λόγω της 10ετούς ύφεσης.
Δεν θα αναπληρωθεί το κενό αυτό εύκολα.

Η συσχέτιση λοιπόν ΑΕΠ, πορείας επιτοκίων ομολόγων και χρηματιστηρίου στην Ελλάδα χάθηκε γιατί απλά έχουν δημιουργηθεί ακραίες φούσκες στα ομόλογα, ενώ το χρηματιστήριο είναι έρμαιο κερδοσκοπίας, το ΑΕΠ καταποντίστηκε και τα ομόλογα άλλαξαν ριζικά δομή 
Μέχρι να αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά από τον MSCI θα απαιτηθεί χρόνος, ίσως τότε αποκτήσει ξανά βαρύτητα αν και… βραχυπρόθεσμα συμφέρει που η Ελλάδα είναι αναδυόμενη αγορά και λόγω ειδικών βαρών στους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο και 50 ή 100 μονάδες υψηλότερα δεν αλλάζει την γενική εικόνα.
Τα ομόλογα είναι μια φούσκα που τώρα δεν αξίζει κανείς να αγγίξει εάν δεν είναι ήδη επενδεδυμένος.
Το χρηματιστήριο είναι μια προσδοκία που ενώ αρχικώς ήταν υψηλή λόγω της κυβέρνησης της ΝΔ… στην πορεία διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα είναι άλυτα και σκιάζουν το φως της προσδοκίας.
Για το ΑΕΠ, ας κρατήσουν όλοι μικρό καλάθι…
Έτσι λοιπόν μπορεί να ειπωθεί ότι η αγορά δίκαια βρίσκεται στις τρέχουσες τιμές.
Πιθανότατα με τον νέο νόμο για το APS το Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια ίσως υπάρξει κάποια χρηματιστηριακή κινητικότητα και κάποιες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης στις τράπεζες αλλά μέχρι εκεί…
Η Ελλάδα και το χρηματιστήριο χρειάζονται ακόμη 24 μήνες δοκιμασίας και ωρίμανσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης