Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brookings: Οι Σαουδάραβες ηγέτες είχαν αυταπάτες αν πίστευαν ότι το βασίλειο είναι ασφαλές

Brookings: Οι Σαουδάραβες ηγέτες είχαν αυταπάτες αν πίστευαν ότι το βασίλειο είναι ασφαλές
Οι Σαουδάραβες ηγέτες σκέφτηκαν ότι το βασίλειο ήταν ασφαλές. Έκαναν λάθος.
Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αντιδρά στις επιθέσεις κατά της Aramco εκφράζοντας βαθιές ανησυχίες για την τρωτότητά της.
Παρά το γεγονός ότι δαπάνησε μια περιουσία για το στρατό και την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο βασίλειο, το βασίλειο εκτέθηκε. Ο νέος υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας έχει αμφισβητηθεί για να επιστρέψουν οι υποδομές όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η αντιμετώπιση των στρατιωτικών αδυναμιών της Σαουδικής Αραβίας είναι ένα πιο σύνθετο πρόβλημα.
Οι ανταρτες του Zaydi της Σιιτικής Υεμένης Χούτι πήραν αμέσως την ευθύνη τους για τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου, υποστηρίζοντας ότι ξεκίνησαν 10 drones για να επιτύχουν τους στόχους τους. Πολύ σημαντικό, είπαν ότι οι επιθέσεις διευκολύνθηκαν από τους Σαουδάραβες στο βασίλειο.Η κλίμακα και η πολυπλοκότητα των επιθέσεων είναι πολύ πέρα ​​από τις δυνατότητες των Χούτι.
Η κυβέρνηση Trump δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν απευθείας από το Ιράν και αντιπροσώπευαν μια άνευ προηγουμένου "πράξη πολέμου". Χρησιμοποιήθηκαν και τα δύο αεροσκάφη και πυραύλοι cruise. Οι Σαουδάραβεςι λένε ότι τα όπλα ήταν ιρανικά και ήρθαν από το "βορρά." Οι Σαουδάραβες σιίτες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της πετρελαϊκής επιχείρησης στη Σαουδική Αραβία και ίσως κάποιοι έδωσαν πληροφορίες για τους πιο κρίσιμους κόμβους επίθεση.
Είναι σαφές ότι το Ιράν και οι Χούτο συνεργάζονται, τόσο στη λειτουργία της επίθεσης όσο και στη συνακόλουθη δημόσια συζήτηση. Η Τεχεράνη θέλει να κρύψει την επιρροή της και οι Χούτι θέλουν την πίστωση.
Οι αξιωματούχοι της διοίκησης του Trump χαρακτήρισαν την επίθεση, σαν το σοκ της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική. Οι Σαουδάραβες έχουν ξοδέψει μια περιουσία από το 1991 για την αεράμυνα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πυραύλων Patriot.
Η μεγάλη διαφορά με την 11η Σεπτεμβρίου όμως έγκειται στο γεγονός ότι οι Σαουδάραβες δεν έχουν τις επιλογές για να απαντήσουν, όπως τις είχαν οι ΗΠΑ το 2001. Χρειάζονται απαραιτήτως τους Αμερικανούς.
Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman προσπάθησε να προβάλει την εικόνα ενός ισχυρού εθνικιστή ηγέτη, έμπειρου στη χρήση βίας. Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος στην Υεμένη υπήρξε μια καταστροφή από την αρχή. Ο σημαντικότερος σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, το Αμπού Ντάμπι έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Οι νέες επιθέσεις είναι τώρα μια μεγάλη ταπείνωση για τον Mohammed bin Salman, ο οποίος φάνηκε αναποτελεσματικός στην υπεράσπιση της χώρας ενάντια στο Ιράν και τον εταίρο του Χούτι. Παρά το γεγονός ότι έχει τον τρίτο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο, το βασίλειο δεν μπορεί να προστατεύσει τις υποδομές πετρελαίου από τους εχθρούς του.
Εάν η διοίκηση του Trump παίρνει μόνο συμβολικά μέτρα εναντίον του Ιράν, τότε οι Σαουδάραβες μπορούν να περιμένουν περισσότερες επιθέσεις. Οι Σαουδάραβες είναι επίσης πολύ ανήσυχοι από όλες τις ομιλίες του Τραμπ που δείχνει να επιδικώκει συνάντηση με τους Ιρανούς. Αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι τόσο άμεση, δεδομένων των κατηγοριών της Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη για τις επιθέσεις, αλλά είναι πιθανό να επανέλθει στο προσκήνιο.
Εν τω μεταξύ, οι Χούτι έχουν υποσχεθεί περισσότερες επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Λένε ότι έχουν εντοπίσει πολυάριθμους στόχους στο Αμπού Ντάμπι.
Είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να βάλει τέλος στον δαπανηρό πόλεμο στην Υεμένη, που χρησιμεύει ως πρόσχημα για τους Ιρανούς. Είναι στο συμφέρον του βασιλείου να βγει από το τέλμα που το έχει βάλει ο πρίγκιπας.
Καλύτερα τώρα παρά αργότερα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης