Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σύννεφα πάνω από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών για τις ρυθμίσεις της Εφορίας

tags :
Σύννεφα πάνω από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών για τις ρυθμίσεις της Εφορίας
Οι θεσμοί δεν πρόκειται να ανάψουν το πράσινο φως για διεύρυνση του αριθμού των δόσεων σε περισσότερες από 12
Με την εισπραξιμότητα από τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και τις αλλαγές που προωθούνται στην πάγια να αποτελούν κεντρικά σημεία διαφωνίας με τους θεσμούς, ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Από τη Δευτέρα, τη σκυτάλη παίρνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη των δανειστών, τα οποία αναμένεται να περάσουν από «κόσκινο» όλο το «πακέτο» των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για το 2020.
Πρόκειται για τις ελαφρύνσεις του 1,2 δισ. ευρώ ( μειώσεις φόρων σε  φυσικά και νομικά πρόσωπα, μέτρα στήριξης της οικοδομής) που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ με βάση τους  υπολογισμούς  του Γενικού Λογιστηρίου και μένει να δούμε εάν και οι δανειστές συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση.
Η τεχνική αντιπροσωπεία δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, διότι το σκανάρισμα των στοιχείων του προϋπολογισμού συνεχίζεται με έμφαση στις φορολογικές εισπράξεις, τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών και φυσικά στην «άσπρη τρύπα» του ΕΦΚΑ.
Από την άλλη, καταγράφεται ένα πρώτο «τζαρτζάρισμα» ανάμεσα στα ελληνικά και στα ξένα κλιμάκια για το θέμα των ρυθμίσεων και κυρίως για τη νέα πάγια ρύθμιση.
Οι θεσμοί δεν πρόκειται να ανάψουν το πράσινο φως για διεύρυνση του αριθμού των δόσεων σε περισσότερες από 12, εάν δεν υπάρξουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Βέβαια εκεί που υπάρχει μεγάλο θέμα είναι με τις νέες 120 δόσεις.
Οι θεσμοί επιμένουν ότι, το 2020, θα υπάρξει απώλεια τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις από οφειλέτες οι οποίοι επέλεξαν να μεταπηδήσουν από την πάγια ρύθμιση στη νέα με τις περισσότερες μηνιαίες δόσεις και τις μεγαλύτερες ευκολίες πληρωμής.
Αποτέλεσμα τούτου είναι να μη δέχονται το ελληνικό επιχείρημα για υπερκάλυψη του κενού των 200 εκατ. ευρώ από την αυξημένη συμμετοχή των οφειλετών στη νέα ρύθμιση.
Εκτίμηση πάντως της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι εισπράξεις από τις νέες 120 δόσεις θα φθάσουν τουλάχιστον στα 400 - 450 εκατ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής όμως αυτές κινούνται στα 287 εκατ. ευρώ, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση.
Θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να «γεφυρωθεί» αυτή η διαφορά στη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης, με τις τριβές να επηρεάζουν αρνητικά και τις αντίστοιχες συζητήσεις που διεξάγονται για τον προϋπολογισμό του 2020.
Τη σκυτάλη των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές παίρνουν, την επόμενη εβδομάδα, οι επικεφαλής και εκεί θα φανεί εάν το βαρομετρικό θα παραμείνει χαμηλό ή τα σύννεφα, που έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται πάνω από τη διαπραγμάτευση, θα εξαφανιστούν.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να πάρει πάνω του τις αλλαγές που θέλει να περάσει η κυβέρνηση στη νέα πάγια ρύθμιση, ώστε οι σχετικές διατάξεις να ενσωματωθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τέλος Οκτωβρίου/αρχές Νοέμβρη στη Βουλή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης