Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Goldman, J P Morgan οι πιο αποτελεσματικές στην Ελλάδα – Σχέδια για 10ετές ομόλογο στο 1,60% την 1/10 παρά την εμπλοκή με το buyback του PSI+

Goldman, J P Morgan οι πιο αποτελεσματικές στην Ελλάδα – Σχέδια για 10ετές ομόλογο στο 1,60% την 1/10 παρά την εμπλοκή με το buyback του PSI+
Πέραν αυτών ένας άλλος επενδυτικός οίκος που εκ των πραγμάτων κρίθηκε αποτελεσματικός ήταν η J P Morgan στην Ελλάδα
Η Goldman Sachs και η J P Morgan αποδεικνύονται οι πιο – ή από τους πιο αποτελεσματικούς ξένους οίκους στην ελληνική αγορά κρίνοντας την κατάληξη των deals ή υπηρεσιών που έχουν φέρει σε πέρας.
Η Goldman Sachs διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του ομολογιακού 500 εκατ του ΟΤΕ με επιτόκιο 0,99%.
Η Goldman Sachs θα συμμετάσχει και στο ομολογιακό των ΕΛΠΕ καθώς και στην διάθεση του 10% με 15% των μετοχών των ΕΛΠΕ μέσα στον Οκτώβριο 2019.
Επίσης η Goldman Sachs θα συμμετάσχει στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου που σχεδιάζεται ια 1η Οκτωβρίου 2019 αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs ήταν αυτή που μεσολάβησε στο ταξίδι του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δ. Τσάκωνα στις ΗΠΑ ώστε να συναντήσει αμερικανούς επενδυτές για την επαναγορά των ομολόγων του PSI+…πρόσφατα.
Το ζήτημα αυτό όπως έχει αναλύσει το bankingnews προσκρούει σε εμπόδια καθώς οι αμερικανοί επενδυτές - ειδικά ασφαλιστικά ταμεία - δεν βρίσκουν δελεαστική την προσφορά, ζητούν καλύτερη.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο deal για την διάθεση μετοχών των ΕΛΠΕ πιθανότατα θα συμμετάσχει και η UBS και εδώ με βάση ορισμένες πληροφορίες προκύπτει ασυμβίβαστο λόγω της παρουσίας του Λάτση στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ με στρατηγικό ποσοστό.
Η εμπλοκή ως συμβούλου της UBS… ίσως προσκρούσει σε θεσμικά εμπόδια.
Πέραν αυτών ένας άλλος επενδυτικός οίκος που εκ των πραγμάτων κρίθηκε αποτελεσματικός ήταν η J P Morgan καθώς έφερε σε επιτυχία το σχέδιο του APS ή Ιταλικού μοντέλου για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.
Το ελληνικό κράτος θα παράσχει εγγυήσεις στα senior bond που θα εκδώσουν οι τράπεζες ενώ η περίμετρος του APS μπορεί να φθάσει στα 30 δισεκ.
 
Γιατί εμπλοκή με το σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων του PSI;

Εμπλοκή με την επαναγορά των ομολόγων του PSI+ ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ έχει ανακύψει καθώς οι κρούσεις που έχουν υπάρξει κυρίως σε αμερικανούς επενδυτές – και ασφαλιστικά ταμεία – δεν βρήκαν δελεαστική την οικονομική πρόταση.
Το ελληνικό δημόσιο ζητάει ουσιαστικά να επαναγοράσει τα ομόλογα με discount κάτι που προφανώς δεν θεωρούν δελεαστικό τα αμερικανικά funds.
Να σημειωθεί ότι ειδικά οι ασφαλιστικές εταιρίες μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν ως μηχανισμό αντιστάθμισης τα ελληνικά ομόλογα (PSI+) τα οποία σημειωτέον έχουν ακολουθήσει το ράλι στις τιμές των υπολοίπων ελληνικών ομολόγων.
Οι πρώτες διερευνητικές επαφές δεν απέδωσαν, οπότε ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η επαναγορά buyback των ομολόγων είναι να αλλάξει εκ νέου η οικονομική πρόταση ώστε να είναι πιο ελκυστική για τους αμερικανούς επενδυτές.

Προς έκδοση 10ετούς 1η Οκτωβρίου 2019 με επιτόκιο 1,6%

Σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωράει το ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την 1η Οκτωβρίου 2019 με στόχο να αντληθούν 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 1,6%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο είχε εκδώσει 10ετές ομόλογο στις 5 Μαρτίου με επιτόκιο 3,90%.

Ποιος είναι ο στόχος της επαναγοράς των ομολόγων του PSI+

1)Να απομακρυνθούν τα ομόλογα αυτά από την αγορά τα οποία σημειωτέον έχουν σημειώσει μεγάλο ράλι ακολουθώντας την τάση βελτίωσης των υπολοίπων ομολόγων
2)Να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο PSI+ και να απομακρυνθούν από την αγορά ομόλογα τα οποία επί της ουσίας δεν διαπραγματεύονται.
3)Το ελληνικό δημόσιο έχει την δυνατότητα να αποπληρώσει όλα τα ομόλογα που έχουν απομείνει με μετρητά και αυτή η κίνηση θα θεωρηθεί θετική από τις αγορές.
Η Ελλάδα κάνει το ακριβώς αντίθετο από την Αργεντινή, η οποία επιμήκυνε τις λήξεις ομολόγων εξέλιξη που θεωρήθηκε επιλεκτική χρεοκοπία ενώ η Ελλάδα… πριν την λήξη επαναγοράζει όλα τα ομόλογα και τα αποπληρώνει.
4)Η ελληνική αγορά ομολόγων θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος αν και τα ομόλογα του PSI είναι ελάχιστα.
Με βάση την δομή του χρέους των 356,5 δισεκ. ευρώ
-Τα έντοκα γραμμάτια είναι 15,2 δισεκ.
-Τα ομόλογα εκτός PSI+ 514 εκατ ευρώ
-Τα ομόλογα ANFA ομόλογα που διακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες 2,7 δισ
-Τα ομόλογα σε κυκλοφορία 45,8 δισεκ.
-Τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ 8,25 δισεκ.
-Δάνεια της ΤτΕ 1,9 δισεκ.
-Δάνεια Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 7,6 δισεκ.
- Δάνεια EFSF 130,9 δισεκ. ευρώ
-Δάνεια ESM 59,87 δισεκ.
-Διμερή δάνεια GLF από ευρωπαϊκές χώρες 52,9 δισεκ.
-Δάνεια ΔΝΤ 8,46 δισεκ. (-2,9 δισ) =5,56 δισ
-Συμφωνίες επαναγοράς repos 21,9 δισεκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης