Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EIU: Σοβαρός κίνδυνος για χρεοκοπία ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω αρνητικών επιτοκίων

EIU: Σοβαρός κίνδυνος για χρεοκοπία ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω αρνητικών επιτοκίων
Τα αρνητικά επιτόκια προκαλούν σοβαρούς κίνδυνους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Αντιμέτωπα με τον κίνδυνο χρεοκοπίας είναι τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα εάν τα επιτόκια στην Ευρώπη συνεχίζουν να διατηρούνται σε αρνητικό έδαφος, προειδοποιεί κορυφαίος οικονομολόγος της Economist Intelligence Unit.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα για την κερδοφορία του τραπεζικού τομέα» επισημαίνει ο Simon Baptist, με αφορμή το γεγονός ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,5%.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δραστηριοποιούνται αρκετά χρόνια σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη έφτασαν για πρώτη φορά στο μηδέν το 2012 και πέρασαν σε αρνητικό έδαφος το 2014.
Τα χαμηλά όμως επιτόκια ζημιώνουν τα κέρδη των τραπεζών καθώς περιορίζουν το περιθώριο κέρδους.
«Εάν τα επιτόκια παραμείνουν κάτω από το μηδέν, δεν θα καταφέρουν όλες οι τράπεζες να είναι κερδοφόρες τα επόμενα 10 χρόνια» δήλωσε ο Simon Baptist.
Στο πλαίσιο αυτό, «είτε θα πρέπει να υπάρξει κάποια συγκέντρωση... ίσως κάποιες τράπεζες χρεοκοπήσουν, ή κάποιες πραγματικά ραγδαίες αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα» δηλώνει ο ίδιος στο CNBC.
Ερωτηθείς ειδικά για την Deutsche Bank και εάν υπάρχει κίνδυνος φερεγγυότητας σε αυτό το επιτοκιακό περιβάλλον, ο οικονομολόγος της Economist Intelligence Unit τόνισε «υπάρχει κάποιος κίνδυνος» κι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο σενάριο της ύφεσης.
«Εάν έρθουμε ποτέ αντιμέτωποι με ένα παρόμοιο θέμα, όπως μια χρεοκοπία τράπεζας, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, ώστε να αντισταθμιστεί αυτή η κατάσταση.
Απλά θα πρέπει να αποδεχθείς τον πόνο» τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης