Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι συνέπειες από το χτύπημα - σοκ στη Σ. Αραβία θα φανούν εντός 30 ημερών

Οι συνέπειες από το χτύπημα - σοκ στη Σ. Αραβία θα φανούν εντός 30 ημερών
Τα πετρελαϊκά σοκ χτυπούν την παγκόσμια οικονομία με απίστευτη ταχύτητα και συνήθως μέσα σε τριάντα ημέρες οι συνέπειες είναι εμφανείς, όπως δείχνουν τα ιστορικά προηγούμενα
Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου στη πετρελαϊκή υποδομή της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως.
Τούτου λεχθέντος, μπορούμε να κάνουμε κάποιες αναφορές στο παρελθόν για τις διακοπές (εφοδιασμού ή) της προσφοράς πετρελαίου και τους οικονομικούς κύκλους που ακολούθησαν.
Ο λόγος σημαντικός καθώς φαίνεται πως σχεδόν όλες οι μεγάλες αμερικανικές οικονομικές υφέσεις από το 1945 και μετά, προκλήθηκαν από πολέμους στη Μέση Ανατολή που είχαν να κάνουν με χώρες του Περσικού Κόλπου και την πετρελαϊκή τους πολιτική.

Ειδικότερα:
Η κρίση του Suez του 1956-1957, οδήγησε στο κλείσιμο του καναλιού του Σουέζ και έπληξε γρήγορα με ύφεση τις προηγμένες οικονομίες
Ο πόλεμος του Yom Kippur του 1973, οδήγησε σε απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου προς τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, βυθίζοντας τις ΗΠΑ στην πρώτη της μεγάλη πετρελαϊκή κρίση
Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ δημιούργησε μια άλλη άνοδο των τιμών, πυροδοτώντας το δεύτερο πετρελαϊκό σοκ, δύο υφέσεις τη μία μετά την άλλη στις ΗΠΑ (1979-1983)
Οι αυξήσεις των τιμών που συνδέονται με τις προετοιμασίες του Saddam Hussein για τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, οι οποίες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στις ΗΠΑ το 1991
Η αραβική άνοιξη του 2011 δημιούργησε ελλείψεις στον εφοδιασμό, οι οποίες έστρεψαν τις τιμές πετρελαίου σε πάνω από 100 δολάρια / βαρέλι, με αποτέλεσμα την ύφεση δύο ετών στην Ευρώπη
Τα τελευταία χρόνια, μόνο κρίση του 2001 και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου το 2008 δεν συνδέονταν με διακοπές στην προσφορά πετρελαίου συνεπεία μιας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Τα οικονομικά σοκ που προκαλούνται από θέματα που σχετίζονται  με την ενέργεια πλήττουν την παγκόσμια οικονομία με απίστευτη ταχύτητα, συνήθως εντός τριάντα ημερών.
Το μέγεθος που είναι απαραίτητο για να επιταχυνθεί η άνοδος των τιμών και η επακόλουθη ύφεση είναι μάλλον μικρότερη από μια απώλεια 3 mbpd, ή 3% της παγκόσμιας προσφοράς.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι διακοπές στον εφοδιασμό από τη Σαουδική Αραβία ανήλθαν σε 5,7 mbpd.
Η τιμή του πετρελαίου θα έπρεπε να φθάσει τα 110 δολ. / Βαρέλι για να ωθήσει τον κόσμο σε ύφεση, πριν λάβει υπόψη τη φάση του επιχειρηματικού κύκλου.
Το πιο κοντινό παράδειγμα στην  παρούσα συγκυρία είναι το 1991, όταν η σύντομη άνοδος της τιμής του πετρελαίου ώθησε σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.
Η καμπύλη μελλοντικών αποδόσεων σήμερα 17/9, που εμφανίζεται στο παρακάτω γράφημα, δείχνει πως δεν ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.
 
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/oil%20consumption.jpg?itok=fr8ASnZJ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης