Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Beta Securities: Πιστωτική επέκταση, μείωση NPEs, ιδιωτικοποιήσεις και φορολογία θα κρίνουν την επιτυχία Μητσοτάκη

tags :
Beta Securities: Πιστωτική επέκταση, μείωση NPEs, ιδιωτικοποιήσεις και φορολογία θα κρίνουν την επιτυχία Μητσοτάκη
Οι κορυφαίες επιλογές της Beta είναι οι Jumbo, Mytilineos, Aegean Air, Fourlis, Quest Holdings, ενώ από τον χρηματοοικονομικό τομέα η Alpha Bank
Τους καταλύτες που θα ωθήσουν την ελληνική οικονομία σε αναβάθμιση της αξιολόγησής της, αλλά και θα στηρίξουν την αναπτυξιακή της δυναμική, θα παρουσιάσει στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο η Beta Securities, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Beta Securities, μετά τη νίκη στις γενικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 7 Ιουλίου 2019, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) επέστρεψε στην εξουσία.
Ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις.
Παρά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα εξακολουθεί να υπόκειται σε αυστηρούς όρους πολιτικής.
Μετά από 9 χρόνια μακροχρόνιας ύφεσης και χαμηλής αύξησης του ΑΕΠ, οι ελληνικές εταιρείες μετατόπισαν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, έγιναν πιο εξωστρεφείς, λιγότερο εκτεθειμένες στο χρέος και έχουν επιτύχει αξιοσημείωτη βελτίωση στις λειτουργικές τους επιδόσεις.
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με κεφάλαια 40 δισ. ευρώ εκτελώντας ένα συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Ελλείψει χρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα οι ελληνικές μετοχές κατάφεραν επιτυχείς εξόδους αγορές και μείωσαν σταδιακά το πιστωτικό τους κόστος με την αναχρηματοδότηση των ομολόγων τους και με δάνεια με βελτιωμένους όρους.
Πολλά αδύναμα σημεία έχουν βελτιωθεί βοηθώντας για μια ισχυρότερη ανάκαμψη στην οικονομία.
Οι έλεγχοι του κεφαλαίου έχουν αποσυρθεί, ο Τουρισμός και οι Εξαγωγές συνεχίζουν να έχουν ορμή, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς, οι τιμές των ακινήτων ανακάμπτουν και οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι σε ιστορικά χαμηλά.
Image
Εντούτοις, οι καταλύτες που θα βοηθήσουν την οικονομία, αφού έχουν και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα είναι: η πιστωτική επέκταση, η μείωση των NPEs, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φορολογία και οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας.
Image
Αυτοί οι καταλύτες μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη.
Το νέο κυβερνών κόμμα φαίνεται να έχει σχέδιο και φαίνεται αποφασισμένο να το επιβάλει.
Πολλές προκλήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως, καθώς πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν, ανοίγοντας το δρόμο για βιώσιμα ποσοστά ανάπτυξης, διατηρώντας δημοσιονομικούς στόχους.
Αναλυτικά:
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, αν και με σχετικά μέτρια ρυθμούς ανάπτυξης.
Το οικονομικό κλίμα έχει αυξηθεί σε πολυετή υψηλά, οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας βελτιώθηκαν, οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να αυξάνονται και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο και τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.
Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα βελτιώθηκε και οι έλεγχοι κεφαλαίου έχουν αρθεί την 1η Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά τις προοπτικές για τους επόμενους 12 μήνες, οι κύριοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και αβεβαιότητες στην Ελλάδα συνδέονται με
(α) την τήρηση στις καθιερωμένες μεταρρυθμίσεις και την απρόσκοπτη υλοποίηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ενισχυμένης επιτήρησης
β) τον αντίκτυπο στο επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας και την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από τα μέτρα φορολογικής και κοινωνικής ασφάλισης που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων της ενισχυμένης επιτήρησης
γ) την ικανότητα προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα και
δ) των γεωπολιτικών και μακροοικονομικών συνθηκών στην πλησιέστερη ή στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου ενός περιβάλλοντος με σταθερά αρνητικές εξωτερικές διαταραχές από την επιβράδυνση της περιφερειακής και / ή παγκόσμιας οικονομίας.
Η υλοποίηση αυτών των κινδύνων θα είχε ενδεχομένως δυσμενείς επιπτώσεις στην ρευστότητα και κερδοφορία των ελληνικών μετοχών.
Η νέα κυβέρνηση έχει εκλεγεί με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και μια πλατφόρμα φιλικών προς τις επιχειρήσεις οικονομικών πολιτικών με επίκεντρο την προσέλκυση επενδύσεων, ιδίως των άμεσων ξένων επενδύσεων, με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, την εφαρμογή των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και τη μείωση της φορολογίας, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική πειθαρχία και τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.
Βραχυπρόθεσμα οι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία παρουσιάζει σημαντική ανθεκτικότητα στην παγκόσμια επιβράδυνση.
Αυτό οφείλεται στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης καθώς η οικονομία εξέρχεται από μια μακροχρόνια ύφεση, η οποία, σε μεγάλο βαθμό, αντισταθμίζει την αρνητική επίδραση της παγκόσμιας επιβράδυνσης.
Πολλά μέτωπα εξακολουθούν να είναι ανοιχτά, αλλά είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα δύσκολα χρόνια για την οικονομία είναι πίσω.
Σε ένα τόσο θετικό περιβάλλον, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βελτιώθηκε, στη βάση α) της δημοσιονομικής πειθαρχίας β) των ιδιωτικοποιήσεων γ) της εξομάλυνσης των επισφαλών δανείων του τραπεζικού τομέα δ) των μεταρρυθμίσεων.
Στον τραπεζικό τομέα, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, οι τράπεζες κατόρθωσαν να πετύχουν τους στόχους τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καταγράφοντας οριακή κερδοφορία εκτελώντας κεφαλαιακά σχέδια και εσωτερικές αναδιαρθρώσεις ταυτόχρονα.
Image
Ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις και κινδύνους μεσοπρόθεσμα.
Η κανονικοποίηση των τάσεων όσον αφορά τη ρευστότητα και τη μακροοικονομική ανάκαμψη θα βελτιώσει σταδιακά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού που παραμένει η Αχίλλειος πτέρνα του συστήματος.
Image
Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, οι κορυφαίες επιλογές της Beta είναι οι Jumbo, Mytilineos, Aegean Air, Fourlis, Quest Holdings, ενώ από τον χρηματοοικονομικό τομέα η Alpha Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης