Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» στη Μέση Ανατολή - Στο -1,74% και τις 2.978,12 μονάδες ο Shanghai Composite

tags :
Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» στη Μέση Ανατολή - Στο -1,74% και τις 2.978,12 μονάδες ο Shanghai Composite
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,44% στις 26.734 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τρίτη (17/9) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν πρσεκτικά τις εξελίξεις γύρω από την επίθεση που έγινε στις εγκαταστάσεις της Aramco πριν από μερικές ημέρες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,74% στις 2.978,12 δολ. μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,97% και τις 9.723,12 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,44% στις 26.734 μονάδες, με τις μετοχές των Geely Automobile και Hang Lung Properties να υποχωρούν κατά -3,36% και -2,75% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,22% στις 10.874,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη υποχωρεί κατά -0,55% στις 3.186,26 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,06% στις 22.001,32 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, στο +0,01% και τις 2.062,33 μονάδες.
Xθες (16/9) ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι «δεν επιθυμώ πόλεμο με κανέναν αλλά είμαστε έτοιμοι περισσότερο από τον οποιονδήποτε», προσθέτοντας ότι «έχουμε πολλές επιλογές αλλά δεν κοιτάμε επιλογές αυτή τη στιγμή».
«Αυτή ήταν μία πολύ μεγάλη επίθεση και θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με μία επίθεση πολύ μεγαλύτερη από τη χώρας μας, αλλά πρώτα θα βρούμε ποιος το έκανε σίγουρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της AxiTrader, Stephen Innes, «ο απόηχος των δηλώσεων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, έχει απομακρύνει προσωρινά την αιχμή αναταραχής».
Όσον αφορά τον τομέα του εμπορίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η χώρα ετοιμάζεται να συνάψει μία περιορισμένη εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, μειώνοντας ορισμένους δασμούς και θέτοντας όρους στο ψηφιακό εμπόριο.
Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας και την έναρξη της συνεδρίασης της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα ανακοινωθεί νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Ωστόσο τα θετικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τις λιανικές πωλήσεις και το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ ενδέχεται να περιορίσουν τα σενάρια περί πολιτικής «επιθετικής» χαλάρωσης.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί και ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, ο οποίος θα παραχωρήσει αύριο Τετάρτη (18/9) συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
«Δεδομένου ότι οι αγορές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων κατά επιπλέον 60 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη του 2020, τα μελλοντικά σχέδια (της Fed) θα βρεθούν στο επίκεντρο», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της TD Securities.
Απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά το ράλι που σημείωσε τις προηγούμενες ημέρες, στον απόηχο της επίθεσης που έγινε στις εγκαταστάσεις της Aramco το περασμένο Σάββατο (14/9).
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,32% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 68,80 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,88% στα 62,12 δολ. ανά βαρέλι.
Η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται πλέον στο πόσο γρήγορα θα μπορέσει η Σαουδική Αραβία να ανακάμψει από τη μείωση της παραγωγής που σημειώθηκε εξαιτίας της επίθεσης, η οποία ανέρχεται περίπουυ στα 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, η αποκατάσταση της παραγωγής ενδέχεται να διαρκέσει εβδομάδες, και όχι ημέρες όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης