Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra: Το παγκόσμιο εμπόριο εκπέμπει SOS – Πλήγμα η έλλειψη δολαρίων

Alhambra: Το παγκόσμιο εμπόριο εκπέμπει SOS – Πλήγμα η έλλειψη δολαρίων
Το «σκληρό δολάριο» τελικά δεν αφήνει ούτε νικητές, ούτε ηττημένους στο πέρασμά του
Τη συνεχιζόμενη έλλειψη δολαρίων στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό και όχι μόνο σύστημα, αλλά και με την τακτική των ΗΠΑ να «σκοτώσουν» το νόμισμα – υπό την έννοια της συνεχούς υποχώρησής του- αναλύει η επενδυτική εταιρεία Alhambra Investment Partners σε report της.
Σύμφωνα με την επενδυτική το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Όλοι γνωρίζουμε ότι Γερμανία και Κίνα είναι δύο εκ των κορυφαίων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτή τη στιγμή.
Εξαιτίας της υποχώρησης οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους.
Κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες όπως οι Maersk και MPC ανακοίνωσαν ότι «σταματούν προσωρινά» τις μεταφορές στη μέχρι πρότινος πολύβουη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Η υποχώρηση της ζήτησης και η κάθετη πτώση των τιμών μεταφοράς φορτίων έχει αναγκάσει τις ναυτιλιακές Ασίας-Βόρειας Ευρώπης να μειώσουν και αυτές κατά τα 2/3 τα δρομολόγιά τους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Παράλληλα υπήρξε ουσιαστική υποβάθμιση του Μεξικού, μίας χώρας που εξαρτάται οικονομικά από το διεθνές εμπόριο.
Στα τέλη Αυγούστου η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικού ακολούθησε τις συναδέλφους της ανά τον κόσμο και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μία πιο ήπια νομισματική πολιτική, ανακοινώνοντας την πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2014.
Επίσης υποβάθμισε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι θα είναι η πιο αδύναμη από την κρίση του 2009 έως και σήμερα, λόγω της πτώσης στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας.
Οπουδήποτε και αν γυρίσετε, υπάρχουν αναφορές στην πτώση της παγκόσμιας είδησης και φυσικά πληθώρα συζητήσεων για τους εν εξελίξει εμπορικούς πολέμους.
Είναι, όμως, σαφές ότι δεν φταίει μόνο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας για την υποχώρηση του παγκόσμιου εμπορίου.
Υπάρχει και ο παράγοντας που λέγεται δολάριο, το οποίο έχει ξεκινήσει ανοδική πορεία έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων από τα μέσα του 2018 καθιστώντας, σαφώς, πιο ακριβές τις αμερικανικές εξαγωγές.
Υπάρχει λόγος που αρκετοί πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι η πολιτική του «σκληρού δολαρίου» δεν είναι και τόσο θετική.
Αυτό, όμως, που εντυπωσιάζει είναι ότι παρά την πτώση του δολαρίου, κανείς δεν φαίνεται να κερδίζει.
Το ισχυρό δολάριο δεν δημιουργεί ούτε νικητές, ούτε ηττημένους.
Αντί να υπάρχει αναδιανομή της αγοραστικής δύναμης, αυτό που καταγράφεται είναι εξασθένιση της ζήτησης σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, από την Ευρώπη έως την Ασία και από την Κεντρική και Νότια Αμερική ακόμη και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ, οι αμερικανικές εξαγωγές μειώνονται σταθερά.
Μη προσαρμοσμένες, οι εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο έχουν συρρικνωθεί σε κάθε έναν από τους τελευταίους πέντε μήνες (μέχρι τον Ιούλιο του 2019). Όχι με τεράστια ποσά, αν και κατά τη διάρκεια του Ιουνίου υποχώρησαν -5%, ο μέσος όρος εξαμήνου φθάνει στο -1,2%.

Η αμερικανική υπηρεσία τονίζει ότι η άνοδος του δολαρίου αποτελεί τη βασική αιτία γι’ αυτή την πορεία, ενώ είναι σαφές ότι υπάρχει έλλειψη δολαρίων στο παγκόσμιο σύστημα εμπορίου αλλά και πτώση της ζήτησης.

Το εμπόριο πλήττεται πρώτα από το γεγονός ότι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα έχει την ικανότητα να μεταφέρεται με άνεση και αποτελεσματικότητα από ένα σύστημα στο άλλο.
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία εκτίμηση για τις λειτουργίες - και αυτές που πραγματικά είναι - για ένα παγκόσμιο αποθεματικό.
Δεν δίνουμε σχεδόν καμία προσοχή σε αυτό που ένα αποθεματικό νόμισμα είναι σήμερα.
Ένα αποθεματικό νόμισμα είναι ένας ενδιάμεσος φορέας, κάτι περισσότερο από ένα ρυθμιστικό στοιχείο μεταξύ εθνικών συστημάτων, συχνά με ελάχιστα κοινά στοιχεία.
Ξεκινώντας με ονομαστική αξία και νομισματικούς όρους.
Το εμπόριο μπορεί σίγουρα να συνεχίσει να λειτουργεί και χωρίς να υπάρχει αποθεματικό νόμισμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι αποτελεσματικό.
Εάν, ωστόσο, και οι δύο πλευρές μίας εμπορικής συναλλαγής μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κοινό νόμισμα και όχι τα δικά τους νομίσματα, αυτό καθιστά τη συναλλαγή πιο εύκολη.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το παγκόσμιο εμπόριο υποχώρησε σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξεκίνησε το 2008 και ουσιαστικά ποτέ δεν επέστρεψε στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από αυτήν.
Πριν από την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση σε αυτό το σύστημα Eurodollar, το μέσο νόμισμα ήταν ελεύθερα διαθέσιμο για οποιαδήποτε χρήση.
Σήμερα, είναι πολύ πιο δύσκολο να εξασφαλιστεί και να διατηρηθεί η χρηματοδότηση.
Αυτό μπορεί να μη διακόπτει πλήρως το εμπόριο, αλλά σιγά-σιγά ασκεί κλιμακούμενες πιέσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης