Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχώρηση στις ευρωαγορές λόγω Aramco - Στο -0,71% ο DAX

Υποχώρηση στις ευρωαγορές λόγω Aramco - Στο -0,71% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX υποχώρησε κατά -0,58%.
Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τις σημερινές τους συνεδριάσεις οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές, λόγω της έντασης και αβεβαιότητας που προκάλεσε η επίθεση στην Aramco.
Ειδικότερα, ο Dax έκλεισε με υποχώρηση -0,71% στις 12.380,31 μονάδες. Ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,63% στις 7.321,41 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,94% στις 5.602,23 μονάδες. Ο FTSE MIB κινήθηκε καθοδικά στο -0,96% και τις 21.969,24 μονάδες.
Image
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX υποχώρησε κατά -0,58% στις 389,53 μονάδες.
Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που διέκοψαν την άντληση 5,7 εκατ. βαρελιών αργού, ήτοι πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού, οδήγησαν τις τιμές του αργού σε άλμα σχεδόν 20%, με τον δείκτη των εταιριών πετρελαίου και αερίου να ενισχύεται κατά 3%.
Image
Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών καταγράφουν απώλειες, με τις Ryanair Holdings, Air France KLM SA και EasyJet να σημειώνουν πτώση άνω του 4%.
Αρνητικά επιδρούν και τα στοιχεία από την Κίνα, καθώς η οικονομική επιβράδυνση επιδεινώθηκε τον Αύγουστο, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων 17 και πλέον ετών εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Ράλι στο πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ράλι, μετά την υψηλή μεταβλητότητα της προηγούμενης συνεδρίασης, στον απόηχο της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά 5%.
Image
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +10,11% στα 66,31 δολ. ανά βαρέλι, ενώ χθες είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακή άνοδο της τάξεως του +19,5% η οποία ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τις αρχές του 1991.
Image
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +8,74% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 59,59 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η ενδοσυνεδριακή άνοδος της προηγούμενης συνεδρίασης ήταν η μεγαλύτερη που είχε καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1998, και συγκεκριμένα κατά +15,5%.
Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco αναμένεται να μειώσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας κατά 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του ζητήματος, αναφέρει ότι η πλήρης επαναφορά της παραγωγής θα μπορούσε να χρειαστεί εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης