Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ε.Ε. ανακρίνει την Ουγγαρία για «παραβιάσεις του κράτους δικαίου»

Η Ε.Ε. ανακρίνει την Ουγγαρία για «παραβιάσεις του κράτους δικαίου»
Ε.Ε. κατά Ουγγαρίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελέγχει την Ουγγαρία για παραβιάσεις του κράτους δικαίου.
Οι υπουργοί της Ε.Ε. στρέφονται κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban ενάντια στον περιορισμό των ελευθεριών των ΜΜΕ, των δικαστών, των ακαδημαϊκών, των μειονοτήτων και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έναν χρόνο αφότου οι ενέργειες του Orban προκάλεσαν έναν "σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης" των βασικών αξιών της Ε.Ε., οι υπουργοί συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για μία πρώτη ακρόαση του θέματος της Ουγγαρίας.
Ο Orban, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, έχει επίσης εξοργίσει την Ε.Ε. με τη σκληρή στάση του κατά της μετανάστευσης και την αντισημιτική ρητορική του.
Η Ε.Ε., ωστόσο, επιδιώκει να παράσχει τη γενναιόδωρη βοήθεια του σε φτωχότερα μέλη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία - όπου οι ομόλογοι του Orban έχουν επίσης θέσει τα μέσα ενημέρωσης και δικαστές υπό αμεσότερο κρατικό έλεγχο - υπό τον όρο της διαφύλαξης του κράτους δικαίου.
«Όταν μιλάμε για την ανεξαρτησία των δικαστών, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, όταν μιλάμε για την προστασία των μειονοτήτων, την ακαδημαϊκή ελευθερία ... μας υπενθυμίζει την ταυτότητά μας, τις αξίες μας», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Amelie de Montchalin.
Με τους ευρωσκεπτικιστές και τους εθνικιστές πολιτικούς σε αρκετές χώρες της ΕΕ, οι οποίοι επιδεικνύουν κύμα δημόσιας δυσαρέσκειας που διαιωνίζεται από τις υποτονικές οικονομίες, το άγχος της παγκοσμιοποίησης και της μετανάστευσης στην Ευρώπη, φέρνουν την Ένωση μπροστά στην επιδίωξη να εντείνει τις δημοκρατικές άμυνες.
Η Ουγγαρία, ωστόσο, απορρίπτει την κριτική που δέχεται από την Ε.Ε.
"Περιμένω από αυτούς να αποδείξουν ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι πολιτικά χρεωμένη", δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga κατά την άφιξή της.
"Περιμένουμε ότι θα έχουν μια δίκαιη και τεκμηριωμένη δίκη."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης