Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά το χτύπημα στην Aramco - Απώλειες -0,53% για Dow Jones - Ράλι για πετρελαϊκές

Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά το χτύπημα στην Aramco - Απώλειες -0,53% για Dow Jones - Ράλι για πετρελαϊκές
Η επίθεση στη Saudi Aramco προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές
Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκε σήμερα 16/9 η Wall Street, εν μέσω σοβαρών ανησυχιών ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου μετά από την επίθεση στην Aramco μπορεί να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπυξη.
Πτώση 0,53% για τον Dow Jones στις 27.076 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,32% στις 2.997 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,28% χαμηλότερα στις 8.153 μονάδες.
Image
Εφιαλτικές εκτιμήσεις για εκτόξευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια ανά βαρέλι διακινούνται μετά τις επιθέσεις τελευταίας τεχνολογίας των ανtαρτών Χούτι της Υεμένης, στην καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας στις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.
Η τιμή του πετρελαίου, η οποία κατέγραψε άνοδο της τάξης άνω του 19% με το άνοιγμα της αγοράς για να υποχωρήσει αργότερα στο 10%, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100 δολάρια αν η Σαουδική Αραβία δεν κατορθώσει να αποκαταστήσει πλήρως την προσφορά «μαύρου χρυσού».
Είναι χαρακτηριστικό πως στην έναρξη της συνεδρίασης στο Λονδίνο, η τιμή του brent εκτινάχθηκε κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988.
H Aramco υπολογίζει ότι οι επιθέσεις στη μονάδα της θα μειώσουν την παραγωγή του βασιλείου κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περισσότερο από 50% ή κατά 5 εκατ. βαρέλια.
Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που πυροδοτεί εκ νέου σενάρια τρόμου για εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια στιγμή, εκφράζονται φόβοι για αποσταθεροποίηση της περιοχής, με τις ΗΠΑ να κατονομάζουν το Ιράν ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις αυτές και με τον πρόεδρο Trump να δηλώνει ότι γνωρίζει ποιος είναι ο ένοχος και ότι περιμένει από τη Σαουδική Αραβία να του πει ποιος θα είναι ο τρόπος αντίδραση, αφήνοντας για πρώτη φορά υπόνοιες για στρατιωτική απάντηση.
Σημαντικά κέρδη σημείωσαν όπως ήταν φυσικό οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών με τις Chevron, ExxonMobil να ενισχύονται +2,1% και +1,5% αντίστοιχα.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Υποχώρηση στις ευρωαγορές λόγω Aramco - Στο -0,71% ο DAX

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τις σημερινές τους συνεδριάσεις οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές, λόγω της έντασης και αβεβαιότητας που προκάλεσε η επίθεση στην Aramco.
Ειδικότερα, ο Dax έκλεισε με υποχώρηση -0,71% στις 12.380,31 μονάδες. Ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,63% στις 7.321,41 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,94% στις 5.602,23 μονάδες. Ο FTSE MIB κινήθηκε καθοδικά στο -0,96% και τις 21.969,24 μονάδες.
Image
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX υποχώρησε κατά -0,58% στις 389,53 μονάδες.
Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που διέκοψαν την άντληση 5,7 εκατ. βαρελιών αργού, ήτοι πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού, οδήγησαν τις τιμές του αργού σε άλμα σχεδόν 20%, με τον δείκτη των εταιριών πετρελαίου και αερίου να ενισχύεται κατά 3%.
Image
Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών καταγράφουν απώλειες, με τις Ryanair Holdings, Air France KLM SA και EasyJet να σημειώνουν πτώση άνω του 4%.
Αρνητικά επιδρούν και τα στοιχεία από την Κίνα, καθώς η οικονομική επιβράδυνση επιδεινώθηκε τον Αύγουστο, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων 17 και πλέον ετών εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Ράλι στο πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ράλι, μετά την υψηλή μεταβλητότητα της προηγούμενης συνεδρίασης, στον απόηχο της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά 5%.
Image
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +10,11% στα 66,31 δολ. ανά βαρέλι, ενώ χθες είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακή άνοδο της τάξεως του +19,5% η οποία ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τις αρχές του 1991.
Image
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +8,74% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 59,59 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η ενδοσυνεδριακή άνοδος της προηγούμενης συνεδρίασης ήταν η μεγαλύτερη που είχε καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1998, και συγκεκριμένα κατά +15,5%.
Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco αναμένεται να μειώσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας κατά 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του ζητήματος, αναφέρει ότι η πλήρης επαναφορά της παραγωγής θα μπορούσε να χρειαστεί εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS