Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist Intelligence Unit: Το άλμα στο πετρέλαιο θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη

Economist Intelligence Unit: Το άλμα στο πετρέλαιο θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη
Η σύνδεση της ανάπτυξης με την αγορά πετρελαίου είναι ισχυρή
Tο άλμα στις τιμές πετρελαίου είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία και να επιταχύνει την ύφεση, προειδοποιεί ο Robin Bew, αναλυτής του Economist Intelligence Unit, στον απόηχο των επιθέσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία. 
«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη υπό πίεση λόγω του εμπορικού πολέμου και της υψηλής μόχλευσης.
Σε αυτό το σκηνικό ήρθε να προστεθεί το άλμα στις τιμές του πετρελαίου.
Η σύνδεση της ανάπτυξης με την αγορά πετρελαίου είναι ισχυρή», εξηγεί ο Bew.
Με την παραπάνω εκτίμηση συμφωνεί και ο Ranko Berich, επικεφαλής ανάλυσης αγορών στην Monex Europe.
Η επίθεση στην Aramco θα έχει διπλή επίπτωση, όπως εξηγεί.
Η πρώτη είναι το άμεσο σοκ στις τιμές του πετρελαίου και η δεύτερη το μακροπρόθεσμο κόστος της αυξανόμενης έντασης στον Περσικό Κόλπο ή ακόμη και μια πολεμικής σύρραξης στην περιοχή.
Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν σήμερα ράλι, μετά την υψηλή μεταβλητότητα της προηγούμενης συνεδρίασης.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +10,11% στα 66,31 δολ. ανά βαρέλι, ενώ χθες είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακή άνοδο της τάξεως του +19,5% η οποία ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τις αρχές του 1991.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +8,74% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 59,59 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η ενδοσυνεδριακή άνοδος της προηγούμενης συνεδρίασης ήταν η μεγαλύτερη που είχε καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1998, και συγκεκριμένα κατά +15,5%.
Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας κατά 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του ζητήματος, αναφέρει ότι η πλήρης επαναφορά της παραγωγής θα μπορούσε να χρειαστεί εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης