Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω πετρελαίου και μάκρο - Στο -0,02% και τις 3.030,75 μονάδες ο Shanghai Composite

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω πετρελαίου και μάκρο - Στο -0,02% και τις 3.030,75 μονάδες ο Shanghai Composite
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,64% στις 2.062,22 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (16/9) οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τόσο τις εξελίξεις που αφορούν επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Aramco, όσο και τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν νωρίτερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,02% στις 3.030,75 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,18% και τις 9.902,06 μονάδες.
Νωρίτερα, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας έδειξαν σημαντική επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής για τον Αύγουστο του 2019, καθώς η άνοδος που σημειώθηκε ήταν η ασθενέσθερη των τελευταίων 17 ετών.
Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αυξήθηκε κατά +4,4% σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας ανόδου +5,2% τον Ιούλιο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ετήσια άνοδος θα διαμορφωθεί στο +4,8%.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ετήσια άνοδος της βιομηχανική παραγωγής στην Κίνα ήταν η ασθενέσθερη από τον Φεβρουάριο του 2002, εν μέσω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ, καθώς και λόγω της ασθενέσθερης ζήτησης από το εξωτερικό.
Όπως ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang, θα είναι «πολύ δύσκολο» για την κινεζική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά 6% ετησίως, καθώς και ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με «καθοδικές πιέσεις».
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά +7,5% σε ετήσια βάση, έναντι +7,6% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί τη χαμηλότερη ετήσια άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Η ετήσια άνοδος των λιανικών πωλήσεων ήταν μάλιστα χαμηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί επιτάχυνση στο +7,9%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά +0,06% στις 6.673,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Beach Energy και Oil Search αυξήθηκαν κατά +5,98% και +6,47% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο +0,64% και στις 2.062,22 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,65% στις 10.898,13 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -0,99% στις 27.082 μονάδες, με τις μετοχές των Geely Automobile και Tencent να καταγράφουν πτώση της τάξεως του -3,82% και -2% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε σήμερα κλειστός λόγω αργίας, έχοντας ολοκληρώσει την προηγούμενη εβδομάδα με κέρδη της τάξεως του +1,05% στις 21.988,29 μονάδες.
Ράλι καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά την υψηλή μεταβλητότητα της προηγούμενης συνεδρίασης, στον απόηχο της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά 5%.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +10,11% στα 66,31 δολ. ανά βαρέλι, ενώ χθες είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακή άνοδο της τάξεως του +19,5% η οποία ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τις αρχές του 1991.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +8,74% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 59,59 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η ενδοσυνεδριακή άνοδος της προηγούμενης συνεδρίασης ήταν η μεγαλύτερη που είχε καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1998, και συγκεκριμένα κατά +15,5%.
Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας κατά 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του ζητήματος, αναφέρει ότι η πλήρης επαναφορά της παραγωγής θα μπορούσε να χρειαστεί εβδομάδες.
«Πιστεύουμε ότι οι επιθέσεις θα αποτελέσουν μία αφύπνιση για τους επενδυτές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συμπεριλάβουν τους κινδύνους στην τιμή αργού πετρελαίου», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Frame Funds, Hue Frame, διευκρινίζοντας ότι «αν και η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα συρρικνωθεί βραχυπρόθεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ικανότητα να εφοδιάζουν αυτή τη συρρίκνωση».
«Με τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, οι συμμετέχοντες της αγοράς θα προσθέσουν επιπλέον παράγοντες κατά την επεξεργασία της αξίας του αργού, πέραν από τους σύνηθεις παράγοντες προσφοράς και ζήτησης», πρόσθεσε ο κ. Frame.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης