Τελευταία Νέα
Οικονομία

Plan B της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις σε περίπτωση αποτυχίας της μεταρρύθμισης

Plan B της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις σε περίπτωση αποτυχίας της μεταρρύθμισης
Ενσωμάτωση ΕΤΕΑΠ με ΕΦΚΑ και χρηματοδότηση από τον ΑΚΑΓΕ
Σχέδιο (Plan B) σε περίπτωση αποτυχίας και άρνησης ένταξης των νέων ασφαλισμένων από 1-1-2021 να προβούν σε εναλλακτικά ασφαλιστήρια πακέτα για επικουρική σύνταξη, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, η οποία προφανώς θα προσμετρήσει και ενδεχόμενες αντιδράσεις, στις αλλαγές που επεξεργάζεται στο ασφαλιστικό σύστημα.
Το πιθανό σενάριο αφορά στην ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο) μέσα στον ΕΦΚΑ και στη χορήγηση μίας ενιαίας σύνταξης, που θα περιλαμβάνει και μέρος της επικουρικής.
Στην περίπτωση αυτή και προκειμένου ο κρατικός προϋπολογισμός να μην επιβαρύνεται με την χρηματοδότηση της επικουρικής σύνταξης, εφόσον από το 2021 δεν θα κατευθύνονται νέες εισφορές για τους ήδη συνταξιούχους, το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει την χρηματοδότηση του συστήματος από το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, γνωστό ως (ΑΚΑΓΕ), το οποίο πρόσφατα (την περασμένη εβδομάδα) αποφασίστηκε να επιχορηγηθεί με επιπλέον 400 εκ. ευρώ εξαιτίας της «τρύπας» που δημιουργήθηκε λόγω του ότι οι εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων υπολογίζονται, βάσει των νέων από την 1η/1/2019 συντάξεων και επί των "παλιών" κύριων συντάξεων όπως αυτές προέκυψαν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και όχι επί του ύψους που είχαν έως και την 31η/12/2018, πριν δηλαδή επανυπολογισθούν βάσει του εν λόγω νόμου.
Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις «παλιές» συντάξεις κατέστησαν χαμηλότερες –σε λογιστικό επίπεδο, μιας και διατηρήθηκε τελικά η αρνητική προσωπική διαφορά τους- χαμήλωσαν και οι εισπράξεις του ΑΚΑΓΕ από τις εισφορές αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η τρύπα. 
Με την απόφαση αυτή αποκαθίστανται οι όροι για την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος ύψους 1,377 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΑΚΑΓΕ, υποβοηθώντας έτσι και την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης φέτος.
Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υφυπουργός Νότης Μηταράκης, σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι στο καινούργιο σύστημα να ενταχθούν υποχρεωτικά όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες (ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ).  
Επιπλέον ο υφυπουργός εξέφρασε την άποψη  σχετικά με τα ταμεία πρόνοιας (εφάπαξ),  ότι δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, ενώ για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών επιβεβαίωσε την κυβερνητική απόφαση για μείωση των εισφορών και στην κύρια σύνταξη. 
Όσο για τις οφειλές του ΕΦΚΑ προς  φορείς του Δημοσίου (τ. ΟΕΕ – ΟΕΚ κλπ), άποψη του είναι ότι πρέπει πλέον να διαγραφούν.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης