Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Μαχητική αντιπολίτευση» επιλέγει ο Τσίπρας: Τα μέτρα Μητσοτάκη ενισχύουν τις ανώτερες τάξεις

«Μαχητική αντιπολίτευση» επιλέγει ο Τσίπρας: Τα μέτρα Μητσοτάκη ενισχύουν τις ανώτερες τάξεις
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μία εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση», είπε ο τέως πρωθυπουργός
Την πρόθεσή του να κάνει μαχητική αντιπολίτευση εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του εμφάνιση στη ΔΕΘ ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μία εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση, δε θα ακούσετε από εμένα ψέματα και καταστροφολογία» , ήταν η χαρακτηριστική φράση που επέλεξε για να καταδείξει το στίγμα της  πολιτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα του.
Σε ότι αφορά την υπόθεση της Novartis, αυτή όπως είπε, ο κ. Τσίπρας, είναι διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες προεκτάσεις στην Ελλάδα ενώ υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα και όχι σκευωρία.  «Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δε θα φοβηθεί ο νοικούρης», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ «πέταξε το γάντι» στην κυβέρνηση αναφορικά με την συγκρότηση ή μη εξεταστικής επιτροπής.
«Για άλλη μια φορά προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική, ειδικά δικαστήρια, ότι του ταιριάζει για να μάθει ο ελληνικός λαός και το σκάνδαλο και τη σκευρωρία».
Παράλληλα, επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι δεν θα ακολουθήσει την ίδια τακτική  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ήταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και δεν θα ζητήσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας με έμφαση πως «εμένα με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη».
Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το έκανε από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  για να δημιουργήσει τοξικό κλίμα και να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στο κόμμα του.
Στο ζήτημα του στόχου που θέτει η κυβέρνηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι δε θα είναι θετικοί οι δανειστές και στάθηκε στο πλεόνασμα των 37 δισ. από φόρους και δανεικά. για να χρηματοδοτηθεί η μείωση του πλεονάσματος κατά μία μονάδα έως το 2022.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι στα μεγάλα θέματα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και εμφανίστηκε αντίθετος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 βουλευτές.
Μάλιστα, υπενθύμισε το προηγούμενο με τη δική του πρόταση για την ανάδειξη του Προκόπη Παυλόπουλου παρά το γεγονός όπως είπε, ότι το 2015 μπορούσε να προτείνει όποιον επιθυμούσε.
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δε μπορεί να είναι κομματάρχης της εκάστοτε πλειοψηφίας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει «σε αυτό το θεσμικό ατόπημα».
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά την συνέντευξη τύπου στη  ΔΕΘ αναφέρθηκε και στα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου καθώς  επίσης και το ρόλο που διαδραμάτισε η συμφωνία των Πρεσπών δηλώνοντας  δύο φορές υπερήφανος γιατί δεν υποχώρησε στο πολιτικό κόστος και όπως ανέφερε εμφατικά, έλυσε έναν γόρδιο δεσμό της εξωτερικής πολιτικής.
Πάντως, προέβλεψε ότι η δικαίωση θα αργήσει να έρθει «ενώ ήδη εισπράξαμε ένα μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο θα βρουν μπροστά τους όσοι επένδυσαν στις αντιδράσεις».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας, υπερασπίστηκε την πολιτική που άσκησε όταν είχε τα ηνία της  διακυβέρνησης της χώρας, σημειώνοντας ότι η μεσαία τάξη είδε ελαφρύνσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018 ενώ υπενθύμισε τα όσα είχε πει στην προηγούμενη και τελευταία παρουσία του στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός.
Παράλληλα, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη λέγοντας ότι τα μέτρα Μητσοτάκη ενισχύουν τις ανώτερες τάξεις.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης