Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι να βρεθεί κοινή λύση στο ενεργειακό

Cavusoglu: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι να βρεθεί κοινή λύση  στο ενεργειακό
«Σε θέματα διαφωνίας πρέπει να απέχουμε από ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση», επισημαίνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
«Να απέχουμε από εντάσεις για να λύσουμε τα προβλήματα» προτρέπει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, αν και ξεκαθαρίζει πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Σε θέματα διαφωνίας πρέπει να απέχουμε από ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε ειλικρινή διάλογο για να επιλύσουμε τα εν λόγω προβλήματα», σημειώνει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» Κύπρου.
Ωστόσο ο Cavusoglu τονίζει, πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες «στα οικόπεδα στα οποία μας έχει εξουσιοδοτήσει η ‘’Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ μέχρι να βρεθεί κοινή λύση στο όλο ζήτημα».    
«Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με μονομερείς ενέργειες.
Με αυτόν τον τρόπο θα καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», προσθέτει.
«Στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, εάν δεν υπήρχαν οι τουρκικές εγγυήσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα παραχωρούσε ποτέ στην τουρκοκυπριακή πλευρά το δικαίωμα που της αναλογεί, αυτή είναι η άποψή μας», σημειώνει.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκτιμά πως με την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μία ειλικρινή συζήτηση των δύο πλευρών.
«Γνωρίζω προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη ενώ με τον κ. Δένδια έχουμε φιλία από το Συμβούλιο της Ευρώπης και μπορούμε να συζητήσουμε για όλα τα θέματα», λέει χαρακτηριστικά.   
Ιδιαίτερα αιχμηρός είναι ο Cavusoglu για τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνο Καμμένο, το όνομα του οποίου μάλιστα λέει πως… ξέχασε
«Δεν συνάντησα ποτέ τον κ. Καμμένο. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, ήταν καλό αλλά κακομαθημένο παιδί.
Ο ίδιος προχώρησε σε πολλές προκλήσεις. Εμείς τις προσεγγίσαμε σε ήπιους τόνους.    
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό.
Οι πιο αξιοσημείωτες προτάσεις ήρθαν από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στις διμερείς συνομιλίες.
Κάποτε ανέφερε τη λύση των δύο κρατών και κάποτε την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, σημειώνει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε αυτό που θα διαπραγματευθούμε στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη και στη συνέχεια να συμπληρώσουμε το περιερχόμενο των όρων αναφοράς, συνεχίζει ο Cavusoglu.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης