Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis: Η απλούστευση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, δεν σημαίνει αναθεώρηση των βασικών στόχων

Dombrovskis: Η απλούστευση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, δεν σημαίνει αναθεώρηση των βασικών στόχων
«Όταν μιλάμε για απλούστευση, δεν σημαίνει αναθεώρηση των βασικών δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis
Μία πρώτη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο απλούστευσης των περίπλοκων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, προκειμένου να συμβάλουν στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και τη σταθεροποίηση των οικονομιών είχαν το Σάββατο (14/9)  στο Ελσίνκι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι κανόνες της ΕΕ, που ορίστηκαν αρχικά το 1997 αποκαλούνται Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και έθεσαν τα όρια δανεισμού στην Ευρωζώνη αλλά επέτρεψαν την κυριαρχία των  κρατών – μελών για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα.
Μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν το 2005, το 2011 και το 2013, οι κανόνες έχουν γίνει τόσο περίπλοκοι ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι ο θεματοφύλακας των νόμων της ΕΕ, δημοσιεύει κάθε χρόνο ένα εγχειρίδιο σχεδόν 100 σελίδων για να εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας τους, μαζί με πολλές εξαιρέσεις.
Τα δύο βασικά στοιχεία των κανόνων είναι ο περιορισμός του ονομαστικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και η θέσπιση πλαφόν για το δημόσιο χρέος στο 60%.
«Όταν μιλάμε για απλούστευση, δεν σημαίνει αναθεώρηση των βασικών δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν από την πλευρά τους, πως η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων θα μπορούσε να απαιτήσει περισσότερο από ένα χρόνο συζητήσεων και νομικών διαδικασιών που θα κινήσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την 1η Νοεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι, ο Dombrovskis θα διατηρήσει τη θέση του και στη νέα Κομισιόν.
Η υπουργική συζήτηση κατά τις ανεπίσημες συνομιλίες στο Ελσίνκι θα βασιστεί σε έκθεση του ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (EFB), την οποία ζήτησε η Επιτροπή, η οποία υποστηρίζει ότι οι περίπλοκοι κανόνες θα πρέπει να περιοριστούν σε ένα μεσοπρόθεσμο ανώτατο όριο για το δημόσιο χρέος.
Το EFB υποστηρίζει ότι η χρήση του κανόνα των καθαρών πρωτογενών δαπανών θα σταθεροποιούσε αυτόματα τις οικονομίες.
Κατά τη διάρκεια περιόδων ύφεσης, οι δαπάνες θα είναι υψηλότερες από την ανάπτυξη, ενώ σε ευνοϊκούς χρόνους, οι δαπάνες θα είναι χαμηλότερες από την ανάπτυξη.
Οι υφιστάμενοι κανόνες καλύπτουν το κεντρικό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ και υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις κάθε χρόνο να μειώνουν το διαρθρωτικό έλλειμμα, εξαιρώντας τα έκτακτα έσοδα και τις δαπάνες και τις επιπτώσεις του επιχειρηματικού κύκλου μέχρις ότου επιτευχθούν ισορροπία ή πλεόνασμα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης