Αποκάλυψη: Το ΤΑΙΠΕΔ ελλείψει ενδιαφέροντος για τα ΕΛΠΕ, θα διαθέσει μόνο 10% με 15% - Τι απαντούν τα ΕΛΠΕ στο BN

Αποκάλυψη: Το ΤΑΙΠΕΔ ελλείψει ενδιαφέροντος για τα ΕΛΠΕ, θα διαθέσει μόνο 10% με 15% - Τι απαντούν τα ΕΛΠΕ στο BN
Να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ σήμερα 13 Σεπτεμβρίου απάντησαν στα δημοσιεύματα του bankingnews τονίζοντας ότι υπάρχει σχέδιο διάθεσης μετοχών αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ύψος των μετοχών που θα πωληθούν
Το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο μέτοχος του 35,5% των Ελληνικών Πετρελαίων αλλάζουν στρατηγική και φαίνεται να προσανατολίζονται σε διάθεση μετοχών όχι του 35,5% αλλά 10% με 15% ελλείψει σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος.... σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του bankingnews.gr 
Να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ σήμερα 13 Σεπτεμβρίου απάντησαν στα δημοσιεύματα του bankingnews τονίζοντας ότι υπάρχει σχέδιο διάθεσης μετοχών αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ύψος των μετοχών που θα πωληθούν, ούτε το discount με το οποίο θα πωληθούν.
Με βάση τις νεότερες πληροφορίες του bankingnews το ΤΑΙΠΕΔ διαβλέποντας ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές μειώνει τον πήχη των προσδοκιών και αντί βιβλίου προσφορών για το 35,5% ή 108 εκατ μετοχών θα διαθέσει 30 με 45 εκατ μετοχές με discount.

Τι απαντούν τα ΕΛΠΕ στο bankingnews

Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει το ενδεχόμενο χρηματιστηριακής διάθεσης της συμμετοχής του στα Ελληνικά Πετρέλαιο, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση που να προσδιορίζει το ακριβές ποσοστό συμμετοχής προς διάθεση, την τιμή διάθεσης ή ενδεχόμενη έκπτωση (discount).
Να σημειωθεί ότι τις σχετικές αποκαλύψεις τις έχει πραγματοποιήσει το bankingnews στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2019.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, με αφορμή δημοσιεύματα που είδαν κατά τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη διάθεση μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. από το μέτοχό της ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν τα εξής:
1. Η πιθανή διάθεση μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. που αναφέρεται στα εν λόγω δημοσιεύματα, θα αποτελέσει απόφαση και ενέργεια του μετόχου μας ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και όχι της εταιρείας μας. Η διάθεση αυτή θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες και το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία και την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου συμμετοχών του εν λόγω μετόχου.
2. Εν όψει του ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. δεν έχει μέχρι σήμερα λάβει ενημέρωση από τον ανωτέρω μέτοχό της για εκκίνηση διαδικασίας διάθεσης μετοχών της, έλαβε, μετά από σχετικό αίτημά μας και επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενημέρωση από τον προαναφερθέντα μέτοχό της, σύμφωνα με την οποία «το ΤΑΙΠΕΔ έχει αξιολογήσει, μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο χρηματιστηριακής διάθεσης της συμμετοχής του στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.
Ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, τα επιμέρους χαρακτηριστικά μιας τυχόν τέτοιας διάθεσης θα εξειδικευθούν εν ευθέτω χρόνω. Επισημαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση που να προσδιορίζει το ακριβές ποσοστό συμμετοχής προς διάθεση, την τιμή διάθεσης ή ενδεχόμενη έκπτωση (discount).
Εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση του επενδυτικού κοινού».

Μητσοτάκης σε ΤΑΙΠΕΔ: Θέλουμε επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων

Μήνυμα επιτάχυνσης της διαδικασίας για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την πρόοδο των  ιδιωτικοποιήσεων με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον εκτελεστικό πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Άρη Ξενόφο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου, Ριχάρδο Λαμπίρη.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τη βούληση της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την πρόοδο των  ιδιωτικοποιήσεων με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον.
Στόχος του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι η προσέλκυση επενδύσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και η αναβάθμιση της ποιότητας των υποδομών και υπηρεσιών προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
Παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, και η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου.

Τι είχε αποκαλύψει το bankingnews.gr

Με αφορμή ρεπορτάζ του bankingnews που ανέφερε ότι θα διατεθούν 108 εκατ μετοχές ή 35,5% των Ελληνικών Πετρελαίων σε διεθνή επενδυτή με discount 25%... η μετοχή της εταιρίας πιέστηκε -4% στα 8,60 ευρώ στις 11 Σεπτεμβρίου 2019.
Πολλοί αντέδρασαν στο discount θα διατεθούν 108 εκατ μετοχές με τέτοιας κλίμακας discount;
Πηγή που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews αναφέρει ότι η Goldman Sachs έχει αναλάβει ως σύμβουλος για το βιβλίο προσφορών των 108 εκατ μετοχών των ΕΛΠΕ ή 35,5%.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το βιβλίο προσφορών θα είναι ανοικτό για όλους και η τιμή θα καθοριστεί από την ζήτηση.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής.
Είναι δυνατό να ανοίξει βιβλίο προσφορών 108 εκατ μετοχών των ΕΛΠΕ χωρίς να έχει προσυμφωνηθεί και ο αγοραστής και η τιμή;
Η πιθανότητα σε ένα τέτοιο σενάριο είναι μηδενική, είναι αδύνατο να μην υπάρξουν προσυμφωνίες.
Εν τω μεταξύ η πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου 2019 σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ.

Τι ανέφερε το bankingnews στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2019…

Στα επίπεδα των 7 ευρώ θα διατεθούν τα 108 εκατ μετοχές ή 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων μέσω του χρηματιστηρίου σε διεθνή επενδυτή… που έχει βρεθεί.
Πρόκειται για discount τουλάχιστον 25% επί των τιμών την τρέχουσα περίοδο στο χρηματιστήριο στα 9 ευρώ.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διατεθούν τα 108 εκατ μετοχών των ΕΛΠΕ στα 6 ή 7 ευρώ που σημαίνει εύρος τιμήματος 640 με 750 εκατ ευρώ έναντι τρέχουσας αξίας 970 εκατ ευρώ.
Το bankingnews σε ανύποπτο χρόνο έχει αποκαλύψει ότι κατά την συνάντηση Λάτση με Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ανέλαβε πρωθυπουργός… η πλευρά Λάτση ανέφερε ότι έχει βρεθεί επενδυτής – αμερικανικό fund – το οποίο θα ενδιαφερόταν να αγοράσει στρατηγικό ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Πετρελαίων δομείται ως εξής
-Paneuropean oil (όμιλος Λάτση)  45,5%
-ΤΑΙΠΕΔ 35,5%
-Ξένοι θεσμικοί 5,9%
-Ιδιώτες επενδυτές 7,8%
Με το μοντέλο της διάθεσης 108 εκατ μετοχών σε σύνολο 305 εκατ μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου σε επενδυτές ουσιαστικά αποδυναμώνεται το Ελληνικό Δημόσιο θα μηδενίσει ή θα παραμείνει με οριακό ποσοστό μειοψηφίας εάν τελικώς διατεθεί το 30%.
Η πλευρά Λάτση πάντως φαίνεται ότι έχει σχεδιάσει προσεκτικά τα βήματα της.
-Έχει ήδη βρει αμερικανικό fund το οποίο θα καταβάλλει από 640 έως 750 εκατ ευρώ για το 35% των ΕΛΠΕ
-Με την κίνηση αυτή Λάτσης και αμερικανικό fund αποκτούν τον πλήρη έλεγχο των Ελληνικών Πετρελαίων.
-Η διάθεση των μετοχών με discount είναι στρατηγικά λάθος αλλά χρηματιστηριακά έχει λογική καθώς με 45,5% η πλευρά Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Το funds δεν αποκτάει το management αλλά συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο.
-Η πώληση μετοχών με discount αποτελεί το κίνητρο στο fund να συμμετάσχει στην διαδικασία του placement της διάθεσης μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου.
Τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται είναι
Α)Είναι αυτή η ορθή στρατηγική;
Β)Γιατί με την διάθεση του 51% των μετοχών των ΕΛΠΕ, επί της ουσίας το ενδιαφέρον ήταν εντυπωσιακά μειωμένο;
Γ)Είναι ορθό το ελληνικό κράτος να χάσει τον στρατηγικό του ρόλο στα ΕΛΠΕ έναντι ενός ιδιώτη επενδυτή;

Συμπέρασμα

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ θα επιδιώξει να επισπεύσει την διαδικασία του placement στο ελληνικό χρηματιστήριο για την διάθεση του 35% της εταιρίας έναντι 640 με 750 εκατ ευρώ.
Το ερώτημα είναι το εξής, είναι ορθή αυτή η απόφαση;

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS