Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Τέσσερις στους δέκα πολίτες της χώρας «βλέπουν» τη δημοκρατία σε κίνδυνο

Αυστρία: Τέσσερις στους δέκα πολίτες της χώρας «βλέπουν» τη δημοκρατία σε κίνδυνο
Εννέα στους δέκα Αυστριακούς θεωρούν την δημοκρατία ως «καλή υπόθεση» και ως «την καλύτερη μορφή διακυβέρνησης της χώρας», αλλά  μόνον έξι στους δέκα είναι ευχαριστημένοι με την εφαρμογή της, κυρίως απόφοιτοι μέσης ή ανώτερης εκπαίδευσης
Οι εννέα στους δέκα πολίτες της Αυστρίας θεωρούν την γενική ιδέα της δημοκρατίας ως «καλή υπόθεση» και ως «την καλύτερη μορφή διακυβέρνησης της χώρας».
Ταυτόχρονα όμως, τέσσερις στους δέκα την «βλέπουν» να βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως διαπιστώνεται σε μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε με την ευκαιρία της «Ημέρας της δημοκρατίας» στις 15 Σεπτεμβρίου και που τα αποτελέσματά της δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ανάμεσα στη γενική θετική τοποθέτηση απέναντι στη δημοκρατία και στην εννοούμενη από τον καθένα εφαρμογή της, υπάρχει μία αντίφαση, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ εννέα στους δέκα πολίτες τοποθετούνται θετικά απέναντι στη δημοκρατία, μόνον έξι στους δέκα είναι ευχαριστημένοι με την εφαρμογή της, με το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο σε αποφοίτους μέσης ή ανώτερης εκπαίδευσης.
Από τους «δυσαρεστημένους» με την εφαρμογή της δημοκρατίας, ένα ποσοστό 61% είναι της άποψης πως είναι πολύ περιορισμένη η συμμετοχή του λαού και σε ποσοστό 29% πως η ψήφος στις εκλογές δεν έχει καμία επιρροή.
Η ικανοποίηση από την εφαρμογή της δημοκρατίας διαφέρει αναλόγως του κομματικού προσανατολισμού των ψηφοφόρων, με εκείνους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, Λαϊκού και Σοσιαλδημοκρατικού, να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά, 75% και 72% αντίστοιχα, ενώ οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων εμφανίζονται ευχαριστημένοι με την εφαρμογή της δημοκρατίας, σε ποσοστό μόνον 40%.
Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες στην έρευνα (ποσοστό 39%) «βλέπουν» τη δημοκρατία σε κίνδυνο, αναφέροντας ως μεγαλύτερο κίνδυνο τους δεξιούς εξτρεμιστές (ποσοστό 46%) και μόνον σε ποσοστό 29% τους μετανάστες ή τους αριστερούς εξτρεμιστές και τους δεξιούς λαϊκιστές, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, 56%, δεν θεωρεί ότι κινδυνεύει η δημοκρατία.
Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως σε παρόμοια δημοσκόπηση το 2017, οι Αυστριακοί στην πλειονότητά τους εμφανίζονταν περισσότερο δυσαρεστημένοι με τη λειτουργία της δημοκρατίας από ό, τι δέκα χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2007.
Η δημοσκόπηση έφερε μάλιστα ένα ποσοστό 43% από τους ερωτηθέντες να υποστηρίζουν την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από έναν «ισχυρό άνδρα» και σε ποσοστό 23% να ζητούν έναν «ισχυρό φύρερ».
Στη δημοσκόπηση του 2007 το ποσοστό των «ευχαριστημένων» με τη λειτουργία της δημοκρατίας ανερχόταν στο 44%, ενώ σε αυτή του 2017 το αντίστοιχο ποσοστό είχε περιοριστεί στο 32%, και ταυτόχρονα εκφραζόταν η άποψη για έναν «ισχυρό άνδρα» σε ποσοστό 43% και για έναν «ισχυρό φύρερ» σε ποσοστό 23%.
Βέβαια, και στις δύο αυτές δημοσκοπήσεις, πριν από δύο και πριν από 12 χρόνια αντίστοιχα, η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων Αυστριακών ανέφεραν τη δημοκρατία -- «παρά τα όσα προβλήματά της» -- ως την καλύτερη μορφή διακυβέρνησης, σε ποσοστό 86% στη δημοσκόπηση του 2007 και σε ποσοστό 78% στη δημοσκόπηση του 2017.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τη λειτουργία της δημοκρατίας συνδέεται και με το ό, τι ολοένα και περισσότεροι πολίτες έχουν την αίσθηση πως δεν επηρεάζουν τις δραστηριότητες της κυβέρνησης, όπως επίσης με το γεγονός της αίσθησης της ανασφάλειας που έχει αυξηθεί από το 2007 μέχρι σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης