Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Μία «συντεταγμένη κεντροδεξιά πολιτική», θέλει μετά τις εκλογές στις 29/9, ο πρώην καγκελάριος Sebastian Kurz

Αυστρία: Μία «συντεταγμένη κεντροδεξιά πολιτική», θέλει μετά τις εκλογές στις 29/9, ο πρώην καγκελάριος Sebastian Kurz
Όλα δείχνουν πως θα υπάρξει μία συνέχιση της συγκυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος (του Kurz) με το (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων, υποστηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες
Μία «συντεταγμένη κεντροδεξιά πολιτική στην Αυστρία», θα ήθελε να υπάρξει μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, ο πρώην καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Sebastian Kurz.
Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει, μιλώντας σε δημόσια προεκλογική συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής υποψηφίων των κομμάτων, σήμερα 12/9, πως αυτό δεν θα ήθελε να ερμηνευτεί ως επιθυμία για μία συνέχιση του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού.
«Ο καθένας ακούει τα μηνύματα, όπως θέλει να τα ακούει», ανέφερε χαρακτηριστικά, αντιδρώντας στην τοποθέτηση της αρχηγού των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Pamela Rendi-Wagner νωρίτερα, ότι οι δηλώσεις του Sebastian Kurz, κατά την χθεσινοβραδινή πρώτη τηλεοπτική αναμέτρησή τους, δείχνουν πως θα υπάρξει μία συνέχιση της συγκυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματός του με το (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων.
Για το λόγο αυτό ο πρώην καγκελάριος επανέλαβε, πως εκείνο που ο ίδιος δήλωσε είναι πως επιθυμεί «μία συντεταγμένη κεντροδεξιά πολιτική στο μεταναστευτικό και σε άλλα ζητήματα, στην φορολογική ελάφρυνση, περισσότερη ελευθερία αντί ρύθμιση».
Ο ίδιος, παραπέμποντας στο γεγονός, όπως είπε, ότι, για παράδειγμα, ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Norbert Hofer ακούει συνεχώς μηνύματα «ότι έχει ήδη συμφωνηθεί ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες ισχυρίζονται το ίδιο για έναν ήδη συμφωνημένο συνασπισμό Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων», διευκρίνισε ότι «τελείως ξεκάθαρος στόχος» του είναι το Λαϊκό Κόμμα να αναδειχθεί τόσο ισχυρό που να μην τίθεται θέμα συνασπισμού.
Ο Sebastian Kurz είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή την εντατική φάση της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του με μία περιοδεία-αστραπή και στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια και είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να μην επαναπαύονται, παρά τα «εξαιρετικά» αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις για το κόμμα και για τον ίδιο, αλλά να συνεχίσουν να «τρέχουν» για κάθε ψήφο.
Υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως «πριν από ακριβώς 100 ημέρες» υπήρξε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του μειοψηφίας και κατόπιν η ανατροπή της, ευχαρίστησε για την στήριξη που δέχθηκε στο επόμενο διάστημα και επισήμανε πως «εκείνο το επεισόδιο μας έδωσε την ασυγκράτητη βούληση να συνεχίσουμε τον δρόμο της αλλαγής στην Αυστρία».
Σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, για το Λαϊκό Κόμμα η προεκλογική εκστρατεία είχε ουσιαστικά αρχίσει ήδη την επομένη της ανατροπής της κυβέρνησης μειοψηφίας που είχε σχηματίσει ο Sebastian Kurz στα τέλη Μαίου, έπειτα από τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού -- του οποίου ο ίδιος ηγούνταν από τον Δεκέμβριο του 2017 -- του Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ελευθέρων, εξαιτίας της αποκαλούμενης «Υπόθεση Ίμπιζα».
Πρόκειται για το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Heinz-Christian Strache, εναντίον του οποίου διενεργεί ήδη έρευνες, με την κατηγορία της απιστίας, η Γενική Εισαγγελία.
Στις δημοσκοπήσεις για τις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό μεταξύ 36 και 38% και με προβάδισμα ακόμη και 15 μονάδες απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Ελεύθερους των οποίων τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 17 και 23%.
Τα άλλα δύο κόμματα που αναμένεται να περάσουν το όριο του 4 % και να εκπροσωπούνται στην μελλοντική Βουλή, φέρεται να συγκεντρώνουν, το μεν κόμμα των Πράσινων ποσοστό 11 % , το δε θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) ένα 9%.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης