Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος: Ό,τι έχει κάνει η ΝΔ τους τελευταίους δύο μήνες είναι πάνω σε αυτά που έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τσακαλώτος: Ό,τι έχει κάνει η ΝΔ τους τελευταίους δύο μήνες είναι πάνω σε αυτά που έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση
Σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για την πορεία των εσόδων αφήνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σταϊκούρας μας παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία των δύο τελευταίων μηνών ως μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης.
Θα πρέπει να έχουν κάποια σεμνότητα, διότι είναι προφανές, όχι μόνο σε κάθε οικονομολόγο αλλά σε κάθε πολίτη, πως ό,τι έχει γίνει τους τελευταίους δύο μήνες είναι πάνω σε αυτά που χτίσαμε εμείς [...]
Δεν μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι ξαφνικά ήρθε η Νέα Δημοκρατία και αυξήθηκαν διά μαγείας τα έσοδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Μεγάλο ενδιαφέρον για μένα ως τομεάρχη Οικονομικών είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού», σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας: «να δούμε τι ακριβώς απ' όλα αυτά που έχουν υποσχεθεί θα μπορούν να καταγραφούν σε αυτό το προσχέδιο και μετά θα συζητάμε με διαφορετική βάση, με πραγματικά δεδομένα τι μπορούν, τι θέλουν να κάνουν, ποιους θέλουν να ωφελήσουν κλπ».

Η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλεονασμάτων ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «είχαμε σχέδιο, είχαμε την αξιοπιστία μας και είπαμε ότι οι δανειστές θα παίρνουν τα λεφτά που είχαμε συμφωνήσει από τα αποθέματα που είχαμε κι εμείς θα μπορέσουμε να μειώσουμε 1% τον στόχο για να πάει στο 2,5%».
Αυτό, όπως είπε, «ήταν μια καλή στρατηγική για την Ελλάδα που θα μείωνε τη λιτότητα και πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το συνέχισε η Νέα Δημοκρατία».
«Μας είπαν ότι θα διαπραγματευτούν για τη μείωση των στόχων -άλλα έλεγαν τα προεκλογικά σποτάκια- όταν η ωραία κοιμωμένη βρει τον πρίγκιπά της και τη φιλήσει για να ξυπνήσει», σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Σχετικά με το αίτημα για ταχύτερη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Σωστά κάνει ο κ. Σταϊκούρας.
Αυτό είχε ήδη συζητηθεί στο EWG [...] το είχε θέσει ο κ. Χουλιαράκης και δεν είχε καμία αντίρρηση οποιαδήποτε χώρα [...]
Είναι εντελώς λογικό ότι η κυβέρνηση συνεχίζει αυτή τη στρατηγική».

Το αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για το αποτύπωμα που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, αλλά και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει πλέον από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Νομίζω ότι όταν ο κόσμος δει τη Νέα Δημοκρατία και το έργο της, τα αποτυπώματα που αφήσαμε θα αρχίσουν να μετράνε.
Παίρνει καιρό αυτό, αλλά ο ελληνικός λαός νομίζω πως θα καταλάβει ότι τελικά αφήσαμε πολλά θετικά αποτυπώματα.
Και πάνω σ' αυτά εμείς θα μελετήσουμε και θα σχεδιάσουμε και το νέο πρόγραμμά μας, αλλά και τις αντιστάσεις που χρειάζεται, γιατί γίνοται φοβερά πράγματα στην αγορά εργασίας.
Πραγματικά, δεν μπορεί να υπάρχει μια στρατηγική που να βασίζεται στο μπετόν και στα μηδενικά δικαιώματα».

Η υπόθεση Novartis

Για την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι «πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να το εξετάσει, να βγάλει τα συμπεράσματά της», ενώ για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων, αφού σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ο ίδιος είχε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόσους μετακλητούς όσους ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός», επισήμανε: «Το θέμα δεν είναι ο αριθμός των μετακλητών.
Είναι να γίνεται με διαφάνεια και να παίρνουν ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν στην οικονομική πολιτική, την κοινωνική πολιτική, τους μετανάστες, όπου έχει ανάγκη το κράτος.
Το θέμα είναι να έχει η κυβέρνηση δημοσίους υπαλλήλους κι εκεί που υπάρχουν αδυναμίες και κενά να μπορεί να παίρνει μετακλητούς, αλλά όχι με ρουσφέτι και να κάθονται αλλά να κάνουν τη δουλειά που χρειάζεται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης