Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις για το πετρέλαιο λόγω αμφιβολίων για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,58% το Brent

Πιέσεις για το πετρέλαιο λόγω αμφιβολίων για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,58% το Brent
Το αμερικανικό αργό είχε απώλειες που ξεπέρασαν το -1%
Έντονη μεταβλητότητα σημείωσε σήμερα (12/9) ο μαύρος χρυσός, καθώς οι επενδυτές δεν είναι απόλυτα σίγουροι ότι θα υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Οι αμφιβολίες επέστρεψαν στην αγορά -καθώς αρχικά το πετρέλαιο κινούνταν ανοδικά- μετά από δήλωση κορυφαίου Αμερικανού αξιμωατούχου στο CNBC, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «ενδιάμεση» ή «προσωρινή» συμφωνία με την Κίνα.
Αποτέλεσμα 
προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent να σβήσει όλα τα κέρδη του και τελικώς να υποχωρήσει 0,58% στα 60,46 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό αποδυναμώθηκε 1,02% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 55,18 δολ. ανά βαρέλι.
Image
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 υποχώρησαν κατά 6,9 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στα 2,7 εκατ. βαρέλια.
Image
Παράλληλα, η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ, η οποία δημοσιεύθηκε χθες (11/9) εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,08 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, έναντι 1,14 εκατ. βαρελιών τον περασμένο μήνα, υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση θα καταγράψει επιβράδυνση το επόμενο έτος.
Ο ΟΠΕΚ προχώρησε επίσης και σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, και συγκεκριμένα στο 3,1% έναντι 3,2% προηγουμένως, αναφέροντας ότι η «ισχυρή ανάπτυξη» της προσφοράς πετρελαίου σε χώρες εκτός Οργανισμού, όπως έιναι οι ΗΠΑ, θα αντισταθμίσει τη ζήτηση.
Όσον αφορά τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε χθες ότι θα αναβάλει για δύο εβδομάδες την επιβολή δασμών 5% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, «ως ένδειξη καλής θέλησης», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα εξαιρέσει ορισμένα αμερικανικά προϊόντα από τους δασμούς.

Σαουδική Αραβία: Ο ΟΠΕΚ θα εξετάσει μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο

Τον δρόμο για μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου στρώνει η Σαουδική Αραβία.
Ειδικότερα, ο νέος υπουργός Ενέργειας της χώρας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του θα πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο μεγαλύτερων μειώσεων στην παραγωγή στην επόμενη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο.
Σε δηλώσεις του λίγο μετά την ολοκλήρωση της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) στο Άμπου Ντάμπι ο Abdulaziz bin Salman επεσήμανε ότι η Σαουδική Αραβία έχει διάθεση για να συμμορφωθεί.
Έχοντας δίπλα του τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Alexander Novak, ο Abdulaziz δήλωσε ότι οι συνομιλίες είχαν ξυπνήσει το Ριάντ και τη Μόσχα σε μια νέα πραγματικότητα.
Όπως εξήγησε, μέχρι πρότινος οι δύο χώρες δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ, κάτι που θα αλλάξει τους επόμενους μήνες,
«Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι μας έχουν καλοδεχθεί αυτή την αλλαγή» συμπλήρωσε ο ίδιος.

IEA: Η υπερπροσφορά θα επιστρέψει στην αγορά πετρελαίου το 2020 - Ενισχυμένη η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ

Αμετάβλητες διατήρησε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου τόσο το 2019 όσο και το 2020 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (12/9), επισημαίνοντας παράλληλα ότι η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ειδικότερα, η έκθεση του IEA αναφέρει ότι «με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται σήμερα περίπου 20% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, θα υπάρξει στήριξη για τους καταναλωτές», ενώ προσθέτει ότι «η άνοδος στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου επέτρεψε στις ΗΠΑ να πλησιάσουν και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσουν τη Σαουδική Αραβία ως τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου τον Ιούνιο, μετά την άνοδο των εξαγωγών πάνω από τα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως».
Παράλληλα, ο IEA διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου, προβλέποντας ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019 και κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω κατάρρευση των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας και εφόσον οι εντάσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη αποκλιμακωθούν.
«Η ανάκαμψη στην παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Dorian, μαζί με την απότομη αύξηση της παραγωγής στην Βραζιλία και τη Βόρεια Θάλασσα αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική άνοδο της παραγωγής των χωρών εκτός ΟΠΕΚ», υπογραμμίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προβλέποντας ότι η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατ. βαρέλια το 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 400 χιλ. βαρέλια σε σχέση με το 2019.
«Το ισοζύγιο της αγοράς θα επιστρέψει σε σημαντική υπερπροσφορά και θα ασκήσει πιέσεις στις τιμές», τονίζει ο ΙΕΑ, ο οποίος προσθέτει ότι «η πρόκληση της διαχείρισης της αγοράς παραμένει αποθαρρυντική για το 2020».
Σημειώνεται ότι η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν για τον Αύγουστο του 2019 διαμορφώθηκε στα 200 χιλ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 1,2 εκατ. βαρελιών που ήταν η ημερήσια παραγωγή τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης