Τελευταία Νέα
Διεθνή

TIME: Το σημείο μηδέν που οδήγησε στην οριστική ρήξη μεταξύ Trump - Bolton

TIME: Το σημείο μηδέν που οδήγησε στην οριστική ρήξη μεταξύ Trump - Bolton
«Θα λείψει πάρα πολύ, ο Bolton, ήταν το φρένο στις επικίνδυνες τάσεις του Trump» - Τώρα η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, επιστρέφει οριστικά, στα χέρια του ασταθούς και παρορμητικού προέδρου
Καθώς ο πρόεδρος Donald Trump προετοιμαζόταν τις τελευταίες εβδομάδες για να συναντηθεί αυτοπροσώπως με τους διαπραγματευτές των Ταλιμπάν στο Camp David και με τον Ιρανό πρόεδρο Hassan Rouhani στη Νέα Υόρκη αργότερα αυτό το μήνα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας John Bolton, τον απογοήτευε όλο και περισσότερο.
Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μεταξύ Bolton και προέδρου, οι δύο άνδρες έφτασαν στα όριά τους.

Στις 520 ημέρες που θήτευσε ως ο τρίτος Σύμβουλος του Trump για την Εθνική Ασφάλεια, ο Bolton «το γεράκι», προσπάθησε να κατευθύνει τον Πρόεδρο προς μια σκληρή εξωτερική πολιτική.
Καθώς ο Trump αγκάλιασε την ιδέα της συνάντησης με δυο από τους πιο ακραίους αντιπάλους της Αμερικής, ο Bolton αντιτίθετο όλο και πιο έντονα, όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης πολύ κοντά στο περιβάλλον των δύο ανδρών στο ΤΙΜΕ.
Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, Trump και Bolton μίλησαν για να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση.
Ο Bolton ανέφερε το γεγονός ότι αφέθηκε έξω από μια συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις στο Αφγανιστάν, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο TIME.
Στην πορεία της συζήτησης, ο Bolton άρχισε να ρωτά όλο και πιο πιεστικά για την προθυμία του Trump να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν.
«Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια πολύ, πολύ περιορισμένη» συζήτηση, λέει ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, «για το πώς είχε μείνει ο Bolton εκτός μιας συνάντησης για το Αφγανιστάν που ωστόσο κατέληξε στην ερώτηση «Γιατί συναντάς τον Ruhani;» προς τον πρόεδρο».
Κι αυτό ήταν το σημείο μηδέν τελικά.
Έκτοτε οι δύο άνδρες προσφέρουν διαφορετικές εκδοχές για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα από το σημείο αυτό και μετά.
Την Τρίτη, ο Trump είπε ότι ζήτησε την παραίτηση του Bolton το βράδυ της Δευτέρας και την έλαβε την Τρίτη το πρωί.
«Ενημέρωσα τον John Bolton χθες το βράδυ ότι οι υπηρεσίες του δεν χρειάζονται πλέον στο Λευκό Οίκο», έγραψε ο Trump.
Ο Bolton αργότερα έγραψε στο Τwitter ότι ήταν εκείνος που είχε παραιτηθεί τη Δευτέρα το βράδυ, και ότι ο Trump είχε αποδεχθεί την παραίτησή του την Τρίτη το πρωί.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η αποχώρηση του Bolton αντιπροσωπεύει μια καμπή για την προεδρία Trump.
Ένας οξύνους, διάσημος για την αποτελεσματικότητά του γραφειοκράτης μαχητής, ο Bolton κατά καιρούς κατάφερε να καθοδηγήσει το Trump να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή σε ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
Μετά την ένταξή του στον Λευκό Οίκο τον Απρίλιο του 2018, ο Bolton απέφυγε πολλές από τις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και, σε αντίθεση με τους ντροπαλούς ως προς την δημόσια έκθεση προκάτοχούς του, ανέλαβε έναν υπερμεγέθη δημόσιο ρόλο.
Χρησιμοποίησε το λογαριασμό του στο Twitter για να εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους αντιπάλους της Αμερικής και να τους αποσταθεροποιήσει.
Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Bolton απείλησε τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolas Maduro με φυλάκιση ή και χειρότερες συνέπειες, εκτός αν εγκατέλειπε την εξουσία. Δημοσίευσε επίσημες γραπτές δηλώσεις σχετικά με τη στρατιωτική στάση, όπως στις 5 Μαΐου, όταν ανακοίνωσε την κίνηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή «για να στείλει ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα στο ιρανικό καθεστώς».
Ο Bolton, πρώην αναλυτής της Fox News, βρήκε επίσης τρόπους να εισαχθεί στον κύκλο ειδήσεων 24/7 της Ουάσινγκτον.
Πικάρισε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un τον Ιούνιο του 2018, υποδεικνύοντας ότι το καθεστώς του θα πρέπει να ακολουθήσει το «μοντέλο της Λιβύης» του πυρηνικού αφοπλισμού.
Ήταν μια κρούση του Bolton, ο οποίος από καιρό αντιτασσόταν στη λογική της διπλωματίας με την Πιονγκγιάνγκ, γνωρίζοντας ότι ο Kim δεν ήταν καθόλου πρόθυμος να ακολουθήσει το μονοπάτι του Λίβυου δικτάτορα Muammar Gaddafi, ο οποίος εγκατέλειψε το πυρηνικό του πρόγραμμα μόνο και μόνο για να ανατραπεί από τη συμμαχία των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων και να εκτελεστεί σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα.
Τώρα, με τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής που σιγοβράζουν από τη Μέση Ανατολή ως την Κορεατική χερσόνησο και προς τη Νότια Αμερική, η επιχείρηση εθνικής ασφάλειας του Προέδρου έχει χάσει έναν από τους ισχυρότερους παίκτες της.
«Ο John εγκλωβίστηκε από τα διπολικά ένστικτα που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική του προέδρου» υποστηρίζει ο ύπατος αξιωματούχος των ΗΠΑ του περιβάλλοντος και των δύο ανδρών.
Από τη μία πλευρά, η βούληση του Bolton να εξετάσει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την επίλυση προβλημάτων όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, βρήκαν απήχηση στην επιθυμία του Trump να εκλαμβάνεται ως ο «σκληρός τύπος»...
«Όμως, τα ένστικτα που επιβάλλουν στον Trump να επιτύχει συμφωνίες είναι αυτά που κερδίζουν», τόνισε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Από την αρχή, οι δυο τους δεν τα πήγαν ποτέ καλά σε προσωπικό επίπεδο, υποστηρίζει υπάλληλος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που παρακολούθησε αρκετές συναντήσεις των δύο αντρών.
Ο Bolton είχε διαδεχθεί τον άκαμπτο, πιστό στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, στρατηγό Χ. Ρ. McMaster, ο οποίος με τη σειρά του είχε πάρει τα ηνία από τον αδυσώπητο πρώην επικεφαλή της NSC του Trump Michael Flynn.
Ο Bolton ήταν λιγότερο πρόθυμος να είναι πειθήνιο όργανο.
«Ο Bolton ήταν ιδεολόγος που προσπάθησε να προωθήσει μια παγκόσμια εικόνα», λέει ο David Rothkopf, συγγραφέας του Running the World: Η εσωτερική ιστορία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και οι Αρχιτέκτονες της Αμερικανικής Ενέργειας.»
«Με έναν Trump πολύ εγωπαθή και παρορμητικό, που μόνο ο εαυτός του είναι στο κέντρο του κόσμου, πάντα, ήταν ένας γάμος με τον Bolton καταδικασμένος από την αρχή, πριν καν τιναχτεί το ρύζι.»
Το γεγονός ότι δεν έγινε το «κλικ» που θα δημιουργούσε ενδυνάμωνε την προσωπική σχέση των δύο συνεργατών καθιστά ακόμη πιο αξιοσημείωτη την επιρροή που άσκησε ο Bolton στον πρόεδρο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.
Ο Bolton ήταν πιο ισχυρός όσες φορές ασχολήθηκε με θέματα που δεν είχε επενδύσει ή δεν είχε δώσει ιδιαίτερη προσοχή ο Trump.
Ο Bolton, μαζί με τους συμμάχους που τοποθέτησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Ίδρυμα εθνικής ασφάλειας, μπόρεσε να επιβάλει την πολιτική των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, επιβάλλοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ και διεθνείς πιέσεις εναντίον του Maduro.
Αλλά με την πάροδο του χρόνου, το Trump οδηγήθηκε στο να εμπιστεύεται τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo πάνω από τον Bolton.
«Η ρήξη μεταξύ Bolton και Pompeo συνεχίστηκε και ο Pompeo και η ομάδα του το εκμεταλλεύτηκαν αυτό, προωθώντας τις αναφορές ότι το αστέρι του Bolton έπεφτε», ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
«Ο Bolton σκέφτηκε ότι η κύρια προτεραιότητα του Pompeo δεν ήταν σε αντιστοιχία με του προέδρου, διότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες».
Οι σύμμαχοι του Pompeo ανακουφίστηκαν βλέποντας τον Bolton να φεύγει.
Ο Bolton «υπονόμευε συνεχώς τον πρόεδρο», τόσο στην περιοχή της Βόρειας Κορέας όσο και στους Ταλιμπάν, λέει ένας ανώτερος αξιωματούχος στο στρατόπεδο του Pompeo.
Βλέποντας μια ευκαιρία να παραγκωνίσει τον αντίπαλό του, ο Pompeo τον έκοψε ολοένα και περισσότερο από τις λεπτομέρειες των συνεχιζόμενων αφγανικών διαπραγματεύσεων.
Την ίδια στιγμή, ο Pompeo εργάστηκε για μια συντονισμένη συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας Mark Esper, μακρόχρονο σύμμαχο του Pompeo, και με την επικεφαλής της CIA Gina Haspel, πρώην αναπληρώτρια του Pompeo, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Μέχρι το τέλος, ο Bolton είχε φτάσει στα όρια.
«Ο Bolton ούρλιαζε για τη συνάντηση των Ταλιμπάν», λέει ένας εμπειρογνώμονας εθνικής ασφάλειας με στενούς δεσμούς με τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.
Ο Bolton σκέφτηκε ότι μια συνάντηση στο έδαφος των ΗΠΑ θα νομιμοποιούσε τους Ταλιμπάν και το θεωρούσε «άκυρο» να προγραμματίσει τη σύνοδο κορυφής τόσο κοντά στην επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Η συνάντηση ήταν ιδέα του Trump και ο ίδιος είπε ότι ο Bolton αντιτίθετο σε αυτό εσωτερικά, επιβεβαιώνει ο εμπειρογνώμονας και άλλοι αξιωματούχοι.
Ο Trump είχε ήδη κουραστεί από τις σκληρές ιδέες του Bolton για το Ιράν και τον «αποτροπιασμό» που εξέφραζε ο Bolton στην βούληση του Trump να συναντηθεί με τον Rouhani, λέει ο ειδικός.
Ενώ η συνάντηση με τους Τάλιμπαν στο Καμπ Ντέιβιντ κατέρρευσε, ο Trump παρέμεινε θετικός σε μια συνάντηση με τον Rouhani στη Νέα Υόρκη αργότερα αυτό το μήνα και έχει ξεκινήσει ο προκαταρκτικός προγραμματισμός σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.
Τελικά, ο Trump άρχισε να αισθάνεται ότι ο Bolton ήταν πολύ μακριά από το ένστικτό του για να συναντηθεί με Ιρανούς ηγέτες, δήλωσε ο αξιωματούχος. Εσωτερικά, ο Bolton ήταν έτοιμος να δεχτεί τη συνάντηση, αλλά επέμεινε ότι οι κυρώσεις πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται.
Πρόσφατα στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Bolton δημοσίευσε tweets σχετικά με νέες ενέργειες για την παρεμπόδιση των αποστολών πετρελαίου του Ιράν που διοχετεύουν με μετρητά το Ιρανικό Σώμα Επαναστατικής Φρουράς και την υποστήριξη του Ιράν προς ένοπλους αντιπροσώπους στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο των ΗΠΑ.
Οι κριτικοί του Trump βλέπουν την εξέλιξη ως ένα άλλο σημάδι διαταραχής του, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Η προστασία της χώρας μας είναι κάτι περισσότερο από ό, τι ο ίδιος - και ποιος θα μετάσχει σε μια τόσο ριψοκίνδυνη σύνοδο κορυφής», λέει ο Brett Bruen, πρώην αξιωματούχος του NSC επί προεδρίας Barack Obama.
«Απουσιάζει απεγνωσμένα η σταθερότητα και η στρατηγική μας στην εθνική μας ασφάλεια.
Αυτό είναι επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας, καθώς οι αντίπαλοί μας μπορούν να εκμεταλλευτούν το συνεχές πρόβλημα, τις αναταραχές, τις αστάθειες και τις μεταβάσεις αυτής της διοίκησης.
Αν και ίσως να μην συμφωνώ με τον John σχετικά με πολλά, προσπάθησε να εφαρμόσει μια πειθαρχία και συνέπεια στις ασταθείς κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής του Trump», λέει ο Bruen.
«Είναι πιθανόν να δούμε μια επιστροφή σε ακόμη προχειρότερη διπλωματία.
Παρόλο που ήταν σίγουρα πιο ριζοσπαστικός από τους περισσότερους Συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας, οι ηγέτες του κόσμου αισθανόταν ότι αντιπροσώπευε περισσότερο έναν λογικό δρώντα από το συκοφαντικό στυλ που διαθέτει ο Pompeo. Θα τους λείψει πάρα πολύ, καθώς ήταν ένα φρένο στις πιο επικίνδυνες τάσεις του Trump.»
Αυτό το σημείο υπογραμμίζει μια σταθερή αλήθεια για την προεδρία Trump, την οποία αποδέχονται κριτικοί και σύμμαχοι.
Ερωτηθέντες όλοι οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο ΤΙΜΕ υπό καθεστώς ανωνυμίας, που αφήνει η αναχώρηση του Bolton την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όλοι είχαν την ίδια απάντηση: όπου ήταν πάντα, στα χέρια του Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης