Έρευνα του ΟΗΕ συνδέει τις αμερικανικές, συριακές και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις με εγκλήματα πολέμου

Έρευνα του ΟΗΕ συνδέει τις αμερικανικές, συριακές και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις με εγκλήματα πολέμου
Ηνωμένα Έθνη: Οι ερευνητές του ΟΗΕ συνδέουν τις αμερικανικές, συριακές και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις με εγκλήματα πολέμου
Oι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από τις υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει πολλούς αμάχους, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν ελήφθησαν οι απαιτούμενες προφυλάξεις και ότι πιθανόν να έχουν διαπραχτεί εγκλήματα πολέμου, δήλωσαν οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών.
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και συμμαχικά ρωσικά μαχητικά επίσης επιχειρούν στη χώρα με στόχο ιατρικές εγκαταστάσεις, σχολεία, αγορές και καλλιεργημένες εκτάσεις, αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία.
Οι ερευνητές του ΟΗΕ κατηγορούν επίσης την Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ, μια τζιχαντιστική συμμαχία που στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Μέτωπο αλ Νούσρα, η οποία είναι η κυρίαρχη ένοπλη οργάνωση στην Ιντλίμπ, ότι εκτοξεύει ρουκέτες αδιακρίτως σκοτώνοντας αμάχους.
Ο οκταετής πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει αφήσει άστεγους 13 εκατομμύρια πολίτες, οι μισοί εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Υποστηριζόμενες από τις υπό τις ΗΠΑ συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις με στόχο την απομάκρυνση του Ισλαμικού Κράτους, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες περιλαμβάνονται κούρδοι μαχητές, ανακατέλαβαν το τελευταίο σημαντικό προπύργιο της οργάνωσης, στην πόλη Χατζίν της ανατολικής Συρίας, στο τέλος Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η επιχείρηση της συμμαχίας στοίχισε τη ζωή σε πολλούς αμάχους, όπως για παράδειγμα στις 3 Ιανουαρίου σε μια σειρά από αεροπορικές επιθέσεις στην Σαφάχ της νότιας Χατζίν όπου σκοτώθηκαν 16 άμαχοι, εκ των οποίων οι 12 ήταν παιδιά.
«Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρούμε ότι οι διεθνείς συμμαχικές δυνάμεις πιθανόν να μην είχαν κατευθύνει τις επιθέσεις τους εναντίον ενός συγκεκριμένου στρατιωτικού στόχου ή να απέτυχαν να το πράξουν με τις απαιτούμενες προφυλάξεις», αναφέρεται στην έκθεση.
«Το να εξαπολύεις επιθέσεις αδιακρίτως που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό αμάχων ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου όσον αφορά τις επιθέσεις εκείνες που διεξάγονται προμελετημένα», προστίθεται.
Αξιωματούχοι της συμμαχίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν την έκθεση.
Νυχτερινές επιδρομές από τις δυνάμεις SDF, υποστηριζόμενες από στρατιωτικά ελικόπτερα, σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους στο Σαχίλ και σε άλλα τμήματα της επαρχίας Ντέιρ αλ-Ζορ, παραβιάζοντας περαιτέρω το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επανειλημμένως αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Σαρακίμπ, στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, στις 9 Μαρτίου, καταστρέφοντας το νοσοκομείο για γυναίκες και παιδιά Αλ Χάγιατ παρότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις γνώριζαν τις συντεταγμένες του, σημειώνει η έκθεση.
Στις 14 Μαϊου στην Ιντλίμπ, «οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έκαναν ρίψη από αέρος δύο με τεσσάρων πυραύλων σε μια ψαραγορά και σε ένα δημοτικό σχολείο θηλέων στην Τζισρ αλ-Σουγκούρ», σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ αμάχους, προστίθεται στην έκθεση.
«Τέτοιου είδους επιθέσεις πιθανόν να αντιστοιχούν στα εγκλήματα πολέμου της εσκεμμένης επίθεσης εναντίον προστατευόμενων αντικειμένων και της σκόπιμης επίθεσης εις βάρος ιατρικού προσωπικού».
Ο συριακός στρατός αρνείται ότι στοχεύει αμάχους και υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του βομβαρδίζουν μόνο μαχητές που συνδέονται με σκληροπυρηνικές σουνιτικές φονταμενταλιστικές οργανώσεις με διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα.
Η έκθεση αφορά το έτος μέχρι τον περασμένο Ιούλιο και βασίζεται σε σχεδόν 300 συνεντεύξεις και στην ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών, φωτογραφιών και βίντεο

www.bankingnews.gr 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS