Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει την κυριαρχία της Κύπρου

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει την κυριαρχία της Κύπρου
Το Ριάντ υποστηρίζει την κυριαρχία της Κύπρου
Την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στην κυριαρχία της Κύπρου και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Ιμπραχίμ αλ Άσαφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα μέρη θα επιλύσουν τα προβλήματα κατά έναν ειρηνικό τρόπο.
Ο αλ Άσαφ πραγματοποίησε σήμερα (11/9) επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την πρώτη από υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών, και σε δηλώσεις του έπειτα από τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, επεσήμανε πως διαπίστωσε μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας σε όλα τα μέτωπα, και πως είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογό του, κατά την οποία κάλυψαν όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών.
«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε πολλά στοιχεία που μας φέρνουν μαζί, όπως η γεωγραφική θέση, η ιστορία των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του αραβικού κόσμου, και τα οικονομικά θέματα και οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι δυο χώρες μας», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στις δηλώσεις του πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Σαουδάραβα υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να εκφράσει την ειλικρινή εκτίμηση της Κύπρου για τη θέση της Σαουδικής Αραβίας «προς υποστήριξη των προσπαθειών μας για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της χώρας μας».
«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ειδικότερα τις παράνομες ενέργειες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, η αλληλεγγύη και η υποστήριξη χωρών όπως η Σαουδική Αραβία είναι εκ των ων ου άνευ», σημείωσε.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την επίσκεψη του Σαουδάραβα ομολόγου του στην Κύπρο ως εξαιρετικά σημαντική, σημειώνοντας πως στο διμερές μέτωπο, είχαν μια ουσιαστική και με μελλοντική προοπτική συζήτηση για το πλήρες φάσμα των σχέσεων των δυο χωρών και εξέτασαν τρόπους για περαιτέρω επέκτασή τους.
Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα ο αλ Άσαφ δήλωσε:
«Υποστηρίζουμε τη νομιμότητα και την κυριαρχία της Κύπρου.
Υποστηρίζουμε επίσης τις διεθνείς αποφάσεις, ειδικότερα από τα Ηνωμένα Έθνη ,και ελπίζουμε ότι τα μέρη θα επιλύσουν αυτά τα προβλήματα κατά ένα ειρηνικό τρόπο.
Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Κύπρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης