ΕΚΤ: Κλιμακωτή μείωση επιτοκίων καταθέσεων στο -0,50% με -0,60%, νέο QE εν μέσω σκληρών διαφωνιών... αλλά Δεκέμβριο οι αγορές ομολόγων

ΕΚΤ: Κλιμακωτή μείωση επιτοκίων καταθέσεων στο -0,50% με -0,60%, νέο QE εν μέσω σκληρών διαφωνιών... αλλά Δεκέμβριο οι αγορές ομολόγων
Στο επίκεντρο των αγορών η ΕΚΤ και η νέα νομισματική της πολιτική
Την επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα ανακοινώσει σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2019, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ωστόσο, η ανακοίνωση θα συνοδεύεται από έναν αστερίσκο: οι αγορές θα αρχίσουν με καθυστέρηση και σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα.
Με βάση πληροφορίες
-Το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά -0,10% με -0,20% και από -0,40% της τρέχουσας περιόδου θα διαμορφωθεί στο -0,50% με -0,60%
-Θα εφαρμοστεί κλιμακωτή μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ
-Θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μάλλον με αγορές ομολόγων 30 δισεκ. μηνιαίως αλλά δεν θα ξεκινήσουν άμεσα οι αγορές αλλά τον Δεκέμβριο 2019.
-Δεν θα αγοράζει η ΕΚΤ μετοχές ή δάνεια.

Όπως αναφέρει το ΜΝΙ υπάρχουν έντονες διαφωνίες σχετικά με το κατά πόσον απαιτείται η πρόσθετη ώθηση.
Σύμφωνα με την πηγή του ΜΝΙ «υπάρχει πάντοτε μια πιθανότητα να υπάρξει μια ανασταλτική ανακοίνωση, όπου τα σχέδια έχουν διατυπωθεί αλλά με προθεσμιακή εκτέλεση».
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «θα ήμουν πολύ έκπληκτος αν δεν υπήρχε QE στο πακέτο».
"Ένας άλλος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι «είναι σχεδόν βέβαιο ότι το QE θα προχωρήσει.
Είναι μόνο θέμα χρόνου, ανέφερε προσθέτοντας ότι" θα μπορούσε να υπάρξει ένα ενισχυμένο ή σαφέστερο μήνυμα λέγοντας ότι το QE θα μπορούσε να έχει καθυστερημένη εκκίνηση, ίσως τον Δεκέμβριο, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές και εάν θα υπάρξει μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ αυτό το σενάριο είναι εφικτό, θα ήταν πιθανώς αντιπαραγωγικό όταν η ΕΚΤ προσπαθεί να διατηρήσει ένα μεγάλο βαθμό νομισματικής χαλάρωσης.
Η καθυστέρηση της έναρξης του QE θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια σημαντική απογοήτευση για τις αγορές, τουλάχιστον αρχικά και πιθανόν να περιπλέξει το καθήκον του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τι υποστηρίζουν οι επενδυτικοί οίκοι

Η σημερινή (12/9) συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έως και αγωνία από αγορές, επενδυτές και τράπεζες, καθώς όλοι έχουν προεξοφλήσει ότι ο Mario Draghi θα ανακοινώσει τόσο μείωση επιτοκίων όσο και επαναφορά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Επίσης αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί ένα σύστημα tiering, δηλαδή κλιμακωτή επιβολή επιτοκίου (σ.σ.: αυτή τη στιγμή είναι αρνητικό) για τις τράπεζες που «καταθέτουν» τα αποθεματικά τους στην ΕΚΤ.
Το bankingnews.gr σας παρουσιάζει συνοπτικά τι εκτιμούν για τις επικείμενες ανακοινώσεις, εννέα κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι.

Bank of America Merrill Lynch

Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης.
Εφαρμογή συστήματος tiering για τις τράπεζες (σ.σ.: χρήση κλιμακωτού επιτοκίου για τις καταθέσεις που οι τράπεζες τοποθετούν στην ΕΚΤ).
Νέο QE ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως για τους επόμενους 9 – 12 μήνες.

BNP Paribas

Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης.
Εφαρμογή συστήματος tiering για τις τράπεζες.
Ενίσχυση του forward guidance (σ.σ.: του τρόπου με τον οποίο, μέσω δηλώσεων και εκτιμήσεων, η ΕΚΤ «επικοινωνεί» με αγορές και αναλυτές)
Νέο QE ύψους 50 δισ. ευρώ μηνιαίως για τους επόμενους 12 μήνες.
Κατάργηση του περιθωρίου 10 μονάδων βάσης στο κόστος των ΤLTROs.

Deutsche Bank

Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης.
Εφαρμογή συστήματος tiering για τις τράπεζες.
Αλλαγή του forward
Νέο QE ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως για τους επόμενους 12 μήνες.
Χαλάρωση των όρων για τα TLTROs.

Goldman Sachs

Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης.
Επέκταση χρονικού ορίζοντα για το forward guidance.
Συνολικό QE 200 έως 250 δισ. ευρώ.

ING

Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης.
Νέο QE ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως για τους επόμενους 9 – 12 μήνες.

TD Bank

Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης.
Νέο QE ύψους 40 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Επέκταση του forward guidance για τα επιτόκια έως τα μέσα του 2021.

Nomura

Μείωση επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης.
Νέο QE 30 δισ. μηνιαίως έως το τέλος του 2020.
Αλλαγή στο forward guidance.
Εφαρμογή συστήματος tiering.

Societe Generale

Μείωση επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης.
Νέο QE 40 δισ. ευρώ μηνιαίως και εφαρμογή συστήματος tiering.

JPMorgan

Μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης.
Νέο QE 30 δισ. ευρώ μηνιαίως και επέκταση του forward guidance.
Image
Τι περιμένουν οι αγορές

Την ίδια ώρα το Reuters έχει καταγράψει πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές αναφορικά με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

1. Πόσο θα υποχωρήσουν τα επιτόκια;

Η ΕΚΤ τείνει στην ανακοίνωση ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει μία μείωση των επιτοκίων, μία ενισχυμένη δέσμευσή της για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μία αποζημίωση των τραπεζών για τις παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων, δήλωσαν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα. Το ελάχιστο που περιμένουν οι αγορές είναι μία μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,50% που θα είναι η πρώτη από το 2016. Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν μία μείωση του επιτοκίου αυτού κατά 20 μονάδες βάσης. Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει την κατεύθυνση που δίνει για τη μελλοντική πολιτική της για να προαναγγείλει μία επιπλέον μείωση τους επόμενους μήνες. Οι αγορές αναμένουν μία συνολική μείωση κατά 35 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2020.

2. Θα αρχίσει και πάλι το QE (τις αγορές ομολόγων) η ΕΚΤ;

Σχεδόν το 90% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την επιστροφή στην ποσοτική χαλάρωση, αρχής γενομένης με μηνιαίες αγορές στοιχείων ενεργητικού ύψους 30 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο. Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό θα συνοδευθεί από αλλαγές στους κανόνες της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων, δεδομένης της ανεπάρκειας επιλέξιμων τίτλων. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο του 33% που έχει θέσει για το ποσοστό των ομολόγων μίας χώρας που μπορεί να αγοράσει. Αν και δεν αναμένεται, οποιαδήποτε ένδειξη ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να αγοράζει μετοχές ή τραπεζικά ομόλογα θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη. Υπάρχει ενδεχόμενο να απογοητευθούν οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν πάρει, με τις πολύ αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων, ισχυρές θέσεις για μεγάλη στήριξη από την ΕΚΤ. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ένα νέο QE, ύψους τουλάχιστον 600 δισ. ευρώ, για να αυξηθούν σημαντικά οι πληθωριστικές προσδοκίες. Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν την επανέναρξη των αγορών ομολόγων, αλλά η αντίθεση από την πλευρά της Βόρειας Ευρώπης περιπλέκει το ζήτημα. Ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο Βιλερουά ντε Γκαλό, ο Κλάας Κνοτ και η Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ έχουν υποβαθμίσει την ανάγκη ενός νέου QE.

3. Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα;

Μετά τη μείωση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ και τη διοχέτευση 2,6 τρισ. ευρώ φθηνού χρήματος στην οικονομία από το 2015, ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι κοντά στο 2%, και η ανάπτυξη υποτονική. Οι πληθωριστικές προσδοκίες υποδηλώνουν ότι ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό δεν θα επιτυγχάνεται επί χρόνια. Δεν υπάρχει, συνεπώς, απορία ότι πολλοί στην αγορά αμφισβητούν αν η επιπλέον στήριξη θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάνω από το 80% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters πρόσφατα ήταν επιφυλακτικοί για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να επηρεάσει τον πληθωρισμό.

4. Τι θα γίνει με τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό;

Τον Ιούλιο, ο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μία νέα ερμηνεία του στόχου για τον πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ως στόχο έναν πληθωρισμό «κοντά αλλά κάτω» από το 2% επί 16 χρόνια. Στην ομιλία του στη Σίντρα τον Ιούνιο και εκ νέου τον Ιούλιο, ο Ντράγκι έκανε λόγο για συμμετρία - μία αναφορά στο ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από το 2% και στη συνέχεια να παραμείνει εκεί.

5. Είναι πιθανή η λήψη μέτρων από την ΕΚΤ που θα βοηθήσουν τις τράπεζες;

Ναι. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξει ένα κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων για να μειωθεί το πλήγμα από τα πολύ αρνητικά επιτόκια. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο. Η κλιμάκωση του επιτοκίου σημαίνει ότι η ΕΚΤ περιορίζει το ποσοστό της υπερβάλλουσας ρευστότητας που υπόκειται στο επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο σήμερα είναι -0,40%. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα - δηλαδή τα διαθέσιμα των τραπεζών εκτός των υποχρεωτικών - ανέρχεται σε περίπου 1,2 τρισ. ευρώ ή το 10% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Nomura. Αυτό σημαίνει ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν σημαντικό κόστος για τις τράπεζες. Η θέσπιση, όμως, ενός κλιμακωτού επιτοκίου καταθέσεων δεν είναι χωρίς περιπλοκές και δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα κλιμακωτά επιτόκια θα ελαφρύνουν την πίεση στις τράπεζες. Το δεύτερο μέτρο που θα μπορούσε να πάρει η ΕΚΤ, ενδεχομένως σε συνδυασμό με το πρώτο, είναι να ενισχύσει τους όρους για τον τρίτο γύρο φθηνών πολυετών δανείων που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS