Σαν σήμερα (11/9), με την επίθεση στους «δίδυμους πύργους», το 2001 άρχισε ένας νέος πόλεμος

Σαν σήμερα (11/9), με την επίθεση στους «δίδυμους πύργους», το 2001 άρχισε ένας νέος πόλεμος
Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου όχι μόνο σκότωσαν χιλιάδες Αμερικανούς, αλλά οδήγησαν επίσης στους πολυετείς πολέμους της Αμερικής στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στο Ιράν και αλλού
Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 έχει γραφτεί με «μαύρα γράμματα» στην ιστορία της Αμερικής, καθώς ήταν η ημέρα κατά την οποία 19 τρομοκράτες, που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, κατέλαβαν τέσσερα αεροπλάνα, με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον στόχων στις ΗΠΑ.
Δύο από τα αεροπλάνα στα οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το τρίτο στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη τελικά σε ανοικτή έκταση στην Πενσυλβάνια.
Το αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής ήταν περίπου τρεις χιλιάδες άτομα να χάσουν τη ζωή τους και καταστροφικές ζημιές ύψους 10 δισ. δολαρίων, ενώ οι επιθέσεις αυτές στην «καρδιά» των ΗΠΑ, αποτέλεσαν τη «νομιμοποιητική βάση» για τις αμερικανικές εισβολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο κόσμος δεν άλλαξε… άλλαζε από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου όχι μόνο σκότωσαν χιλιάδες Αμερικανούς, αλλά οδήγησαν επίσης στους πολυετείς πολέμους της Αμερικής στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στο Ιράν και αλλού, οι οποίοι έχουν προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων άλλων Αμερικανών και εκατομμυρίων ξένων.
Αλλά οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έκαναν πολλά περισσότερα από αυτό.
Ενίσχυσαν την αμερικανική κυβέρνηση ως κράτος εθνικής ασφάλειας, που οδήγησε στην καταστροφή της ελευθερίας του αμερικανικού λαού.
Τι είναι το κράτος εθνικής ασφάλειας;
Είναι ένας τύπος κυβερνητικής δομής που έχει τεράστια, μόνιμη εγκατάσταση στρατιωτικής νοημοσύνης.
Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό το ρόλο αναλαμβάνουν το Πεντάγωνο, οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, η CIA και η NSA.
Σημαίνει επίσης εξουσία - τεράστια δύναμη, όχι μόνο για τη γενική κυβέρνηση, αλλά και μέσα στην ίδια την κυβερνητική δομή.
Αποτέλεσμα εικόνας για 11η σεπτεμβρίου-η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο
Κι όμως, οι ΗΠΑ δεν ήταν πάντα έτσι.
Η χώρα ιδρύθηκε ως περιορισμένη κυβερνητική δημοκρατία, η οποία ήταν το αντίθετο από ένα κράτος εθνικής ασφάλειας.
Δεν υπήρχε Πεντάγωνο, κανένα τεράστιο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, καμία ξένη στρατιωτική βάση, καμία CIA και NSA.
Απλά ένας σχετικά μικρός στρατός.
Η μεγάλη αλλαγή συνέβη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν και ο πόλεμος εναντίον της Ναζιστικής Γερμανίας είχε τελειώσει με νίκη, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν στους Αμερικανούς στρατιώτες ότι, δυστυχώς, δεν μπορούσαν να ξεκουραστούν.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως είπαν, οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν έναν εχθρό που ήταν πιο επικίνδυνος από τη ναζιστική Γερμανία.
Αυτός ο εχθρός ήταν η Σοβιετική Ένωση, η οποία, ειρωνικά, είχε υπηρετήσει ως σύμμαχος της Αμερικής κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Όπως ανέφερανοι Αμερικανοί αξιωματούχοι οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν μια τεράστια μεταπολεμική κομμουνιστική συνωμοσία, με αρχηγείο της τη Μόσχα της Ρωσίας.
Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί αυτή η συνωμοσία ήταν να μετατραπεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο ίδιο κυβερνητικό σύστημα που είχαν τα Σοβιέτ, το οποίο ήταν κράτος εθνικής ασφάλειας.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ κατέληξαν σε ένα κρατικό σύστημα εθνικής ασφάλειας, μαζί με όλες τις δυνάμεις που συνοδεύουν ένα τέτοιο σύστημα.
Δολοφονίες. Ανοχές. Βασανιστήρια. Αλλαγές καθεστώτος. Κυρώσεις. Εμπάργκο. Εισβολές. Πόλεμοι επιθετικότητας. Μυστική επιτήρηση. Απεριόριστη κράτηση. Μυστικά στρατόπεδα φυλακών. Στρατιωτικά δικαστήρια.
Με άλλα λόγια, όλα τα πράγματα που θα περίμενε κανείς από τη Σοβιετική Ένωση αποτελούσαν μέρος του "οπλοστασίου της ελευθερίας" που ασκούσε το Πεντάγωνο, η CIA και η NSA.
Με τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, θα περίμενε κανείς ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιστρέψουν πίσω στην περιορισμένη κυβέρνηση τους.
Σχετική εικόνα
Φυσικά, οι υπάλληλοι των ΗΠΑ ποτέ δεν σκέφτηκαν για μια στιγμή ότι αυτό θα συμβεί.
Το κράτος εθνικής ασφάλειας ήταν μια κατάσταση που έπρεπε να συνεχίζεται για πάντα.
Το 1989, η κατάσταση αυτή ξαφνικά και απροσδόκητα έφτασε σε απότομο τέλος.
Η Σοβιετική Ένωση κήρυξε το τέλος της, αποσυναρμολογήθηκε και απέσυρε τα σοβιετικά στρατεύματα από την Ανατολική Γερμανία και την Ανατολική Ευρώπη.
Αυτό θα είχε οδηγήσει στην αποκατάσταση της περιορισμένης κυβέρνησης της Αμερικής, αλλά δεν έγινε έτσι.
Έχοντας χάσει τον επίσημο εχθρό του Ψυχρού Πολέμου, το αμερικανικό ίδρυμα εθνικής ασφάλειας βρήκε ένα νέο, πηγαίνοντας στη Μέση Ανατολή και ξεκινώντας μια δολοφονία, ειδικά στο Ιράκ, όπου σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από το 1991 έως το 2003.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αμερικανική μαζική δολοφονία Ιρακινών, μαζί με την απόφαση να τοποθετηθούν αμερικανικά στρατεύματα κοντά στις άγριες χώρες της μουσουλμανικής θρησκείας, μαζί με την άνευ όρων στρατιωτική υποστήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης, οδήγησε σε τρομοκρατικά αντίποινα, ξεκινώντας από την επίθεση του 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, την επίθεση κατά του USS Cole, τις επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Ανατολική Αφρική και στη συνέχεια στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οδήγησαν στη διείσδυση του Αφγανιστάν και του Ιράκ, ακολουθούμενες από παρεμβάσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη και αλλού, γεγονός που συνεπαγόταν αναγκαστικά την ενίσχυση της αμερικανικής κρατικής δομής κρατικής ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS