Έρχονται δύσκολες μέρες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Η ΕΚΤ ευθύνεται γι’ αυτό…

Έρχονται δύσκολες μέρες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Η ΕΚΤ ευθύνεται γι’ αυτό…
Η ΕΚΤ ετοιμάζει ήδη τα κίνητρα για να ανταποκριθεί σε κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του προστατευτισμού των ΗΠΑ και του Brexit
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να καταφέρει ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αποφασίζοντας πιο μεγάλα αρνητικά επιτόκια.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019, με τους αξιωματούχους των Deutsche Bank και UBS ήδη να ετοιμάζονται για ένα ακόμη χτύπημα στην κερδοφορία τους μετά από πέντε χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Ενώ η στρατηγική της ΕΚΤ είναι η τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού με τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η υπερβολική συμπίεση των τραπεζών θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ικανότητά τους να προωθούν την πίστωση που τροφοδοτεί την οικονομία.
Όπως έχει αναφέρει ήδη ο Christian Sewing, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank "η πολιτική επιτοκίων είναι ένα τεράστιο βάρος".
"Μακροπρόθεσμα, τα αρνητικά επιτόκια καταστρέφουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα", πρόσθεσε.
Οι λόγοι αυτοί όμως είναι απίθανο να σταματήσουν την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ ετοιμάζει ήδη τα κίνητρα για να ανταποκριθεί σε κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του προστατευτισμού των ΗΠΑ και του Brexit.
Όμως, τα έσοδα των τραπεζών από τον δανεισμό δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την αύξηση των πιστώσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Το επιτόκιο των καταθέσεων της ΕΚΤ είναι οι τόκοι που λαμβάνουν οι τράπεζες για τη διατήρηση των πλεονασματικών τους μετρητών στην κεντρική τράπεζα.
Τώρα το επιτόκιο είναι στο -0,4%, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Πολλές τράπεζες έχουν ήδη περάσει τη χρέωση σε εταιρικούς και θεσμικούς πελάτες, αλλά με τους απλούς ανθρώπους - των οποίων η αποταμίευση αποτελεί βασική πηγή τραπεζικής χρηματοδότησης - θα μπορούσε να τους οδηγήσει να αποσύρουν τα χρήματά τους.
"Το λιανικό εμπόριο είναι πραγματικά ένας δύσκολος τομέας γιατί εμπλέκεται η εμπιστοσύνη", δήλωσε ο Kees van Dijkhuizen, Διευθύνων Σύμβουλος της ABN Amro Bank NV.
Έτσι οι τράπεζες απορροφούν το κόστος, τουλάχιστον έως ότου η κερδοφορία τους διαβρωθεί τόσο πολύ που αναγκάζονται να λάβουν μέτρα, πληγώνοντας την οικονομία.
Αυτό είναι το σημείο που είναι γνωστό στους οικονομολόγους ως το ποσοστό αναστροφής.
"Οι τράπεζες θα πρέπει να αντανακλούν τις εξελίξεις στις καταθέσεις και αυτό φυσικά θα δημιουργούσε μια μεγάλη αντίδραση", δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio.
"Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είμαστε ήδη κοντά στο όριο", ανέφερε ο ίδιος.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ έχουν επιβαρυνθεί περί τα 23 δισ. ευρώ από την έναρξη των αρνητικών επιτοκίων το 2014, ενώ και σήμερα πληρώνουν περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως.
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι περίπου 40 μονάδες βάσης χαμηλότερη από ότι θα ήταν διαφορετικά.
Εντούτοις, η ΕΚΤ αναφέρει ότι το κόστος για τις τράπεζες είναι μικρό, με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Benoit Coeure να χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό "φιστίκια" – καθώς αντισταθμίζεται από το κέρδος στην αύξηση του δανεισμού σε μια ισχυρότερη οικονομία.
Το επιχείρημα αυτό μπορεί να έχει όρια όμως.
Ο πρόεδρος Mario Draghi δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου ότι «δεν είμαστε στην τιμή αναστροφής», αλλά «ασφαλώς υπάρχει κίνδυνος».
Μάλιστα δεν έκρυψε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κλιμακωτό σύστημα στο επιτόκιο καταθέσεων, ένα σύστημα γνωστό ως tiering, όπως ήδη κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.
Βέβαια, ο Sewing της Deutsche Bank δήλωσε ότι "βελτιώσεις όπως ένα σύστημα κλιμάκωσης είναι απαραίτητες για να εξομαλύνουν τις επιζήμιες συνέπειες, αλλά δεν αλλάζουν το βασικό πρόβλημα".
Πάντως, σύμφωνα με τον Gilles Moec, επικεφαλής οικονομολόγο στην Axa SA, αυτό που πραγματικά χρειάζεται η ζώνη του ευρώ είναι τα δημοσιονομικά κίνητρα - και ενώ οι κυβερνήσεις είναι μέχρι στιγμής απρόθυμες να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή, τα αρνητικά επιτόκια θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
Η πίεση από τις τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε χώρες όπου η κυβέρνηση έχει περιθώριο να δαπανήσει, όπως η Γερμανία, θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS