Ο γρίφος του Brexit και τα 4 σενάρια για την επόμενη μέρα - Τι θα αποφασίσει ο Johnson;

Ο γρίφος του Brexit και τα 4 σενάρια για την επόμενη μέρα - Τι θα αποφασίσει ο Johnson;
Σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι ασφαλής
Τα 4 κύρια σενάρια για την επόμενη ημέρα όσον αφορά το Brexit μετά τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Μ. Βρετανίας, όπου ο πρωθυπουργός Boris Johnson έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υπέστη 6 κοινοβουλευτικές ήττες και πλέον είναι υποχρεωμένος να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ έως τις 18/10, περιγράφει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.
Το δημοσίευμα θέτει το ερώτημα «που πάει το Brexit», διερωτάται «τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο Johnson» και καταλήγει στο απόλυτα εύστοχο συμπέρασμα ότι «μόνο ένας τρελός θα έκανε μια πρόβλεψη» για το που θα  μπορούσε να καταλήξει η πορεία του Brexit.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέσσερα είναι τα πιο πιθανά σενάρια:

Σενάριο 1ο: Επίτευξη συμφωνίας Johnson - ΕΕ
 
Σε αυτό το σενάριο ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφωνεί για την ύπαρξη συνόρων στην Ιρλανδία, με την ΕΕ πιθανότατα να συναινεί σε κάποιες τροποποιήσεις της συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει με την πρώην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May όσον αφορά το backstop και το θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία.
Μπορεί όμως να περάσει μια τέτοια συμφωνία από το βρετανικό Κοινοβούλιο;
Ενδεχομένως είναι η απάντηση.
Για να το καταφέρει αυτό ο Johnson, θα πρέπει να πείσει τους 28 Συντηρητικούς βουλευτές που στις αντίστοιχες ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων είχαν απορρίψει τη συμφωνία της May.
Δύο από αυτούς, οι Priti Parel και Theresa Villiers, βρίσκονται πλέον στο υπουργικό συμβούλιο, άρα θα πρέπει να συνυπολογίζεται η ψήφος τους.
Για να πείσει τους υπόλοιπους, ο Johnson θα πρέπει να τους καταστήσει σαφές ότι έφερε την καλύτερη δυνατή συμφωνία και να τους επισημάνει ότι εάν την καταψηφίσουν, τότε αθετείται η υπόσχεση του να βγάλει τη Μ. Βρετανία από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου, αποτυχία που θα μπορούσε να οδηγήσει στον «αφανισμό» του Συντηρητικού κόμματος και θα έθετε σε κίνδυνο την υλοποίηση του Brexit.

Σενάριο 2ο: Ο Johnson προχωρά το σχέδιο για άτακτο Brexit

Για να υλοποιηθεί το σενάριο αυτό θα πρέπει είτε οι νομικοί της κυβέρνησης Johnson να βρουν μια «τρύπα» στο νόμο που πέρασε πρόσφατα η Βουλή, η οποία υποχρεώνει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit είτε ο Johnson να αγνοήσει το νόμο ή κάπως να πείσει την ΕΕ να απορρίψει το αίτημα του για νέα αναβολή του Brexit.
Εφόσον γίνει κάτι από όλα αυτά, η Μ. Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31/10 και οδηγείται σε εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το πώς έχει εξελιχθεί το άτακτο Brexit.
Εάν οι συνέπειες δεν είναι μεγάλες, ο Johnson θα είναι σε θέση να «εξοντώσει» το κόμμα του Brexit του Nigel Farage και να εμφανιστεί ως ο πολιτικός που έκανε πράξη όσα υποσχέθηκε.
Στόχος είναι να «κερδίσει» έδρες στις περιοχές που τάσσονται υπέρ του Brexit προκειμένου να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες από άλλες περιοχές.
Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος για τον Johnson η προεκλογική εκστρατεία να διεξαχθεί σε συνθήκες όπου δρόμοι έχουν μπλοκαριστεί από αποκλεισμένα φορτηγά έξω από λιμάνια, όπου παρατηρείται έλλειψη σε τρόφιμα και φάρμακα, όπου εργοστάσια κλείνουν.
Αυτό θα σήμαινε μια ταπεινωτική επιστροφή της Βρετανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζητώντας συμφωνία με την ΕΕ.

Σενάριο 3ο: Ο Johnson υποχωρεί

Μπορεί ο Johnson να δήλωσε πρόσφατα ότι προτιμά να βρεθεί νεκρός σε χαντάκι παρά να ζητήσει αναβολή του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου, ωστόσο ο νόμος τον υποχρεώνει να το πράξει εκτός και αν νωρίτερα καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ.
Υπό την πίεση και την απειλή μαζικών παραιτήσεων από την κυβέρνηση του σε περίπτωση που αρνηθεί να εφαρμόσει το νόμο, ο Johnson συναινεί να ζητήσει αναβολή του Brexit, και εφόσον αυτή διασφαλιστεί, τότε ζητά από τη Βουλή να ψηφίσει για πρόωρες εκλογές.
Σε αυτήν την περίπτωση οι Εργατικοί δεν θα έχουν πλέον κανένα πρόσχημα να αρνηθούν το αίτημα Johnson.
Ωστόσο, σε αυτό το σενάριο ο Johnson θα έχει χάσει σε δυναμική, μια και θα έχει αποτύχει το σχέδιο του να βγάλει την Μ. Βρετανία από την ΕΕ έως τις 31/10 είτε με συμφωνία είτε χωρίς, όπως είχε δεσμευθεί.
Σε αυτήν την περίπτωση το κόμμα του Brexit θα πει στους ψηφοφόρους ότι μόνο ο Farage μπορεί να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο, με αποτέλεσμα το μέτωπο αυτών που θέλουν το Brexit να διασπάται και οι Εργατικοί να γίνονται η πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη, με πρωθυπουργό τον Jeremy Corbyn, ο οποίος έχει δεσμευθεί να διεξάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Σενάριο 4ο: O Johnson παραιτείται ή αποπέμπεται

Βάσει των σημερινών δεδομένων ο Johnson δεν μπορεί να μην εφαρμόσει ή να παρακάμψει το νόμο, αλλά μπορεί να μην υπακούσει υποβάλλοντας την παραίτηση του.
Ή αποφασίζει να οδηγήσει τη Μ. Βρετανία σε άτακτο Brexit αλλά χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και αναγκάζεται να αποχωρήσει.
Σε αυτήν την περίπτωση ποιος θα τον διαδεχθεί;
Οι Συντηρητικοί ενδεχομένως να θελήσουν να απαλλαχθούν από την ταμπέλα «του προδότη του Brexit» και να επιχειρήσουν να κερδίσουν στις επόμενες εκλογές.
Δεν αποκλείεται ο Johnson να ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ να καλέσει τον Corbyn να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και θα έχει λιγότερες έδρες στη Βουλή από ότι έχει σήμερα ο Johnson.
Για τους Εργατικούς, το καλύτερο σενάριο θα ήταν να αναλάβει κάποιος άλλος μεταβατικός πρωθυπουργός προκειμένου να αναλάβει την αναβολή του Brexit.
Σε αυτήν την περίπτωση οι Εργατικοί θα απέρριπταν να αναλάβει κάποιος από το κόμμα, για αυτό και θα στήριζαν μια πιο ουδέτερη υποψηφιότητα.
Εφόσον βρεθεί το πρόσωπο αυτό και το Brexit αναβληθεί για ακόμα μια φορά, και άρα δρομολογηθούν οι πρόωρες εκλογές, τότε ο Johnson θα επιδιώξει να πάρει τη λαϊκή εντολή για ένα άτακτο Brexit ενώ ο Corbyn θα ζητά την ψήφο των Βρετανών προκειμένου να διοργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS