Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και ΕΚΤ - Στο +0,96% και τις 21.597,76 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και ΕΚΤ - Στο +0,96% και τις 21.597,76 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,41% στις 3.008,81 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (11/9) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τόσο την εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, όσο και τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη (12/9).
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,96% και τις 21.597,76 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sony και Honda ενισχύθηκαν κατά +1,29% και +3,74% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της Nintendo υποχώρησε κατά -1,34%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορεά ενισχύθηκε κατά +0,84% στις 2.049,20 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της SK Hynix υποχώρησε κατά -0,60%, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,34% και τις 10.790,35 μονάδες, καθώς η μετοχή της Largan Precision ενισχήθηκε κατά +3,31%.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,53% στις 27.091,25 μονάδες, με τις μετοχές των HSBC και New World Development να ενισχύονται κατά +2,72% και +2,75% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της CSPC Pharmaceutical υποχωρεί κατά -1,55%.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,41% στις 3.008,81 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,18% και τις 9.847,67 μονάδες.
Νωρίτερα, η Ένωση Βιομηχανιών Αυτοκινήτων της Κίνας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις πωλήσεις οχημάτων για τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε ο 14ος συνεχόμενος μήνας πτώσης.
Οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων υποχώρησαν κατά -6,9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, έναντι ετήσιας πτώσης -4,3% τον προηγούμενο μήνα και έναντι -9,5% τον Ιούνιο του 2019.
Οι πωλήσεις νέων ενεργειακών οχημάτων υποχώρησαν κατά -15,8% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης -4,7% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που είχε αποτελέσει την πρώτη πτώση από τον Ιανουάριο του 2017.
Η πτώση στις πωλήσεις οχημάτων έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η Κίνα βρίσκεται σε εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους αναλυτές να ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
«Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα θα συνεχιστεί, αλλά υπάρχει μία αυξανόμενη αίσθηση ότι το κλίμα ενδεχομένως να στρέφεται σε μία πιο ουδέτερη κατάσταση», σχολίασε ο αναλυτής αγορών της AxiTrader, Stephen Innes, προσθέτοντας παράλληλα ότι η απομάκρυνση του John Bolton από τη θέση του εθνικού συμβούλου ασφαλείας στις ΗΠΑ ενδέχεται να αποτελέσει μία θετική εξέλιξη για τις αγορές παγκοσμίως.
«Από γεωπολτικής απόψης, μειώνει τον κίνδυνο πολέμου, ειδικά στη Συρία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν, ενώ ανοίγει τον πόρτα για περισσότερο φιλικές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα», υπογράμμισε ο κ. Innes.
Επιπλέον, στο επίκεντρο βρίσκεται και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα ανακοινωθεί περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιεύσει αύριο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αφορούν τον Αύγουστο του 2019, ενώ μία μέρα μετά θα δημοσιευθούν τα στοιχεια για τις λιανικές πωλήσεις τον ίδιο μήνα.
Ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, μετά την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, δεχόμενο ώθηση από τη νέα πτώση που σημειώθηκε στα αποθέματα αμερικανικού αργού κατά την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,72% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,83 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,77% στα 57,84 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 7,2 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019, στα 421,9 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Μάλιστα, η πτώση αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι τα αποθέματα θα υποχωρήσουν κατά 2,7 εκατ. βαρέλια.
«Το πετρέλαιο θα συνεχίσει να δέχεται στήριξη κυρίως από τα στοιχεία του API για τα αποθέματα στις ΗΠΑ», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών στην OANDA, Jeffrey Halley, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα σημερινά στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας θα δείξουν πτώση των αποθεμάτων κατά 4,8 εκατ. βαρέλια.
Όσον αφορά τα αποθέματα βενζίνης, το Ινστιτούτο ανέφερε ότι σημειώθηκε πτώση κατά 4,5 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση κατά 847 χιλ. βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης