Την άμεση πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος αποφάσισε το ΚΥΣΟΙΠ - Στο Eurogroup (13/9) η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ - Σύμβουλος για το χρέος η Lazard

Την άμεση πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος αποφάσισε το ΚΥΣΟΙΠ - Στο Eurogroup (13/9) η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ - Σύμβουλος για το  χρέος η Lazard
Στόχος η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με φόντο τις εκκρεμότητες που θα περιλαμβάνει ο 4ος κύκλος μεταμνημονιακής αξιολόγησης
(upd) Tην άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για την πώληση του 30% των μετοχών του "Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ" (ΔΑΑ), ποσοστό που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, αποφάσισε το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε επίσης να ορίσει ως σύμβουλο για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους τη Lazard, η οποία ήταν επίσης σύμβουλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος στο PSI.
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, η Ελλάδα θα υπογράψει 2ετή σύμβαση και στους όρους θα περιλαμβάνεται και η μεταπήδηση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, των μεγάλων επενδυτικών έργων, όπως είναι το Ελληνικό αλλά και η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων της χώρας προς το ΔΝΤ.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην πώληση του 30% της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), η διαδικασία υποβολής προσφορών που ξεκίνησε τον Ιούνιο αναμένεται να προσελκύσει ευρύ επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, δόθηκε εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να συνεχιστεί άμεσα η διαδικασία για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία έχει ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου φέτος.
Η προθεσμία για την εν λόγω διαδικασία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά ενδέχεται να δοθεί παράταση.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, «αγκάθι» έως τώρα ήταν η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου μετά την πώληση του 30%.
Με την υπογραφή «Σύμβασης Παραίτησης», το Δημόσιο θα κατέχει δύο θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο πρόεδρος.
Οι τράπεζες Deutsche Bank AG (London branch) και Eurobank Ergasias ενεργούν ως Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι, η κοινοπραξία των δικηγορικών εταιρειών Your Legal Partners και Δρακόπουλος Βασαλάκης ως Νομικοί Σύμβουλοι και η Arup Partnership ως Τεχνικός Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ (υπό τον πρωθυπουργό) μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, και Επικρατείας, καθώς και οι αρμόδιοι υφυπουργοί.

Στo Εurogroup το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Το θέμα της ταχύτερης αποπληρωμής του ακριβότερου τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, θα θέσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup που θα συνεδριάσει την Παρασκευή στο Ελσίνκι, ενημερώνοντας σχετικά τους ομολόγους του στην ευρωζώνη. Παράλληλα, θα αποσταλούν επιστολές- αιτήματα προς τον ESM και τον EFSF, ενώ η όλη διαδικασία (που στο τέλος θα λάβει την έγκριση του Eurogroup) θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα ζητηθεί η επαναγορά δανείου ύψους 2,9 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 5,13%), προκειμένου το μεσοσταθμικό επιτόκιο προς το Ταμείο να μειωθεί κάτω από το 3%.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ, στο περιθώριο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling, τον πρόεδρο του Eurogroup Μario Centeno, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Valdis Dombrovskis και τον επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις  Pierre Moscovici.

Σταϊκούρας: Προχωρά άμεσα η πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος - Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωσητου ΚΥΣΟΙΠ ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της για την ολοκλήρωση της πώλησης του 30% του Ελ. Βενιζέλος.
«Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον.
Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε την διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει.
Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, προχωρούμε τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.
Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής Κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε», αναφέρει στη δήλωσή του ο υπ. Οικονομικών.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, λίγες ημέρες μετά τις φορολογικές  εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαμορφώσει την ατζέντα της οικονομικής πολιτικής που θα παρουσιάσει  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας αυτή την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στο άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι.
Ως νέος υπουργός Οικονομικών, στο συμβούλιο της ευρωζώνης, ο Χρήστος Σταικούρας θα πρέπει να παρουσιάσει στους ομόλογους του, τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, δίνοντας έμφαση στις νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, στην πολιτική μείωσης της φορολογίας και στην προσπάθεια για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Είναι σαφές ότι στην υπουργική σύνοδο της Παρασκευής θα υπάρχουν δεσμεύσεις από τον Χρήστο Σταικούρα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με φόντο τις εκκρεμότητες που θα περιλαμβάνει ο 4ος κύκλος μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου με τα τεχνικά κλιμάκια και στις 22- 24 Σεπτεμβρίου με τους αξιωματούχους των δανειστών.
Το θέμα της αναθεώρησης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα θα αργήσει να πάρει επίσημη θέση στην ατζέντα του Eurogroup, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την υπουργική σύνοδο του Δεκεμβρίου σε μία συζήτηση «πακέτο» πάλι για την Ελλάδα. Επομένως οι όποιες αναφορές αλλά και σχόλια επί του θέματος αυτού θα γίνουν μόνο στο περιθώριο του συμβουλίου.
Άλλωστε η Αθήνα προωθεί παράλληλα και το ζήτημα για τον συνυπολογισμό των κερδών ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα ANFA’s και τα SNP’s στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Και αυτές οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με ορόσημο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ λίγες ημέρες πριν τέλος Νοεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί από την Κομισιόν η νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται η πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ. ευρώ που είναι τα ακριβά δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.
Η προεξόφληση θα μειώσει κατά 75 εκατ. ευρώ τις ανάγκες για την εξυπηρέτηση των τόκων σε ετήσια βάση ενώ ΔΝΤ και ΕΚΤ θα δουν από διαφορετική γωνία την προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές ομολόγων.
Η εξοικονόμηση θα ήταν διπλάσια, δηλαδή θα έφθανε τα 150 εκατ. ευρώ σε βάθος διετίας, εάν δεν μεσολαβούσαν εκλογές οπότε και η προεξόφληση των ακριβών δανείων θα γινόταν νωρίτερα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ενημερώσει από την περασμένη άνοιξη την Κριστίν Λαγκάρντ  για τα ελληνικά σχέδια για την πρόωρη αποπληρωμή δόσεων ύψους 3,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020 οι οποίες βαρύνονται με επιτόκιο 5,13%.
Οι εκλογές καθυστέρησαν αυτόν τον σχεδιασμό με αποτέλεσμα η χώρα να εξοφλεί κανονικά μέσα στο καλοκαίρι τις δανειακές δόσεις που είχαν συμφωνηθεί με το τσουχτερό αυτό επιτόκιο. Οι δόσεις που πλήρωσε η Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι έφτασαν το 1 δισ. ευρώ.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS