Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Zακοντίνος (οικονομολόγος): Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η ΕΚΤ

tags :
Zακοντίνος (οικονομολόγος): Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η ΕΚΤ
H EKT διατηρεί επιφυλάξεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας
Τα ελληνικά ομόλογα ποτέ δεν εντάχθηκαν στην Ποσοτική Χαλάρωση (QE) παρά τις εξαγγελίες για ανάκαμψη, ανάπτυξη, θετικές αξιολογήσεις ξένων οίκων κλπ. πράγμα που μπορεί να ερμηνευθεί ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διατηρεί επιφυλάξεις για την ομαλή εξέλιξη της Οικονομίας της χώρας και το κυριότερο, η συμπεριφορά αυτή συνιστά διαφορετική μεταχείριση της χώρας μας στα πλαίσια της μεγάλης Ευρωπαικής Οικογένειας.
 Aν και η θητεία του σημερινού Διοικητού της Ε.Κ. Τ. λήγει στις 31/10/19 πάντα αιωρείται το ερώτημα τι ήταν εκείνο που έκανε τον  κο M. Draghi να έχει επιφυλάξεις.
Οι αιτίες είναι πολλές και πάντα πριν από κάποια αιτία προτάσσεται ένα ΓΙΑΤΙ και θα ήταν ευχής έργο να θελήσουμε κάποτε να επισημάνουμε και τα αίτια της Ελληνικής μας κακοδαιμονίας.
" Felix qui potuit rerum cognoscere causas - vergilius".
Ωστόσο μέχρι τότε ας επιχειρήσουμε να δούμε  μερικά ΓΙΑΤΙ που μας έφεραν σ' αυτή την θλιβερή πραγματικότητα.
-  δεν υπήρξε το σθένος και η ικανότητα ώστε να  προστατευθεί η Οικονομία της χώρας από από άσκοπο δανεισμό για κάλυψη άσχετων δημοσιονομικών δαπανών αλλά ούτε και να προστατευθεί ο Ελληνικός λαός από τις σειρήνες των Τραπεζών που διαφήμιζαν φθηνό χρήμα το οποίο αντλούσαν από την ΕΚΤ, διαθέτοντας ομόλογα του υπερχρεωμένου Ελληνικού Δημοσίου..
- δεν υπήρξε στη συνέχεια το σθένος να προστατευθεί η χώρα από κακόβουλες, αλλά και όχι πάντα άδικες κατηγορίες που ωστόσο δημιουργούσαν όλες έκείνες τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες ώστε να στοχοποιηθεί από το σύνολο των Οικονομικών και Πολιτικών κερδοσκόπων.  
- δεν αξιολογήθηκε ότι η Οικονομία  πάντοτε ακολουθεί και ποτέ δεν προηγείται των ενεργειών της Πολιτικής και έχει άμεση σχέση με την ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά η οποία μπορεί να περιθωριοποιήσει όλα τα Οικονομικά μοντέλα, πράγμα που στη χώρα μας το διαπιστώνουμε συνεχώς και αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια μέχρι και σήμερα.
Εδώ εννοείται η  επιλογή συμπεριφοράς των  πολιτών που αλλάξε τα ήθη της καλώς εννοούμενης συναλλακτικής παράδοσης:
π.χ. όπως να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους συνεργάτες τους, το κράτος, στις τράπεζες, από τις οποίες δανειζόταν υπερβολικά ποσά, στην αγορά, ή  τρίτους.
Ωστόσο τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων την δίδαξαν διάφορα πολιτικά σχήματα ενώ οι τράπεζες διευκόλυναν με την πολιτική τους. (ποιός δεν θυμάται το πρόγραμμα μιάς τράπεζας με την ονομασία, "ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ" που το διαφήμιζε ο συμπαθής αρσιβαρίστας αθλητής).
Εννοείται ότι ανάλογη συμπεριφορά επέδειξαν και οι επιχειρήσεις.
 -  δεν υπήρξε αντίδραση όταν σε καθημερινή βάση η χώρα βομβαρδιζόταν με δημοσιευματα περί πτώχευσης, περί Τιτανικού, περί  αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, περί ενός τεμπέλη λαού.
- εφαρμόσθηκαν επακριβώς οι τυποποιημένες υποδείξεις  υπαλλήλων της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. που δεν ελάμβαναν καθόλου υπόψη την ιδιαιτερότητα της Ελληνικής Οικονομίας και συνεχιζόταν η  εφαρμογή τους παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα που γίνονταν ορατά μέρα με τη μέρα και δυστυχώς ακόμα συνεχίζεται.
- δεν υπήρξε αντίδραση  του γεγονότος όταν αυτοί οι ίδιοι (ΔΝΤ) που επέβαλαν τα καταστροφικά προγράμματα παραδέχτηκαν ότι εφάρμοσαν  λανθασμένη τακτική που κατέστρεψε την Ελληνική Οικονομία.
Ας ελπίσουμε ότι η νέα επικαφαλής της ΕΚΤ και τέως ισχυρή κυρία του ΔΝΤ κα Lagarde να εννοεί αυτά που λέει.
-  δεν έγινε η παραμικρή εκμετάλλευση όλων των παραπάνω "assets" και ακολουθήθηκε μια διαδικασία ασκόπων διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα, τη δέσμευση της κρατικής Ελληνικής περιουσίας για 99 χρόνια η οποία εκχωρείται σταδιακά και μάλιστα σε συνθήκες καταναγκαστικής πώλησης.
Αυτό σημαίνει ότι η κάλυψη των κρατικών δαπανών θα επαφίεται μόνο στην υπερφορολόγηση ενός λαού  του οποίου η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί ενώ οι φορολογική αρχή χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα αδυνατώντας να συλλάβει την μεγάλη φοροδιαφυγή.
-  όλα τα παραπάνω που δεν αφήνουν περιθώρια ανάκαμψης της παραγωγικής Οικονομίας και εξακολουθούν να τα αναφέρουν ότι γίνονται στην προοπτική μείωσης του χρέους που περιέργως μετά από 9 χρόνια λιτότητας, υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 25%  αυτό  όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε φτάνοντας σε ποσοστό 182% έναντι 115% το 2009 και μαζί του αυξήθηκε η ανεργία ενώ η μετανάστευση κυρίως των νέων βρίσκεται στα επίπεδα της μετεμφυλιακής εποχής.
-  δεν κατέστει δυνατόν να πεισθεί η   ντόπια οικονομική "elite" που διατηρεί καταθέσεις δις  ευρώ & δολλαρίων σε φορολογικούς παραδείσους και ξένες τράπεζες, πράγμα που είναι γνωστό τοις πάσι και ιδίως στους ξένους, να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια τους ή και να προβούν σε επενδύσεις.
- η χώρα εξακολουθεί να μαστίζεται από διαφθορά που αναφέρεται ακόμα και σε ξένα ΜΜΕ, από υπογεννητικότητα , από την μετανάστευση των νέων, από μια υποτονική αγορά που λειτουργεί στη βάση της φοροκλοπής και της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της, αλλά κ.α.
Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες το έργο της Νέας Κυβέρνησης είναι φοβερά δύσκολο ενώ οι εξαγγελίες για προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων στην παρούσα φάση μάλλον θυμηδία προκαλούν και  την κατάσταση δεν θα την αλλάξουν οι  επένδύσεις του τύπου δημιουργίας Καζίνο, mall, & ουρανοξυστών όπως αυτή που σχεδιάζεται στο Ελληνικό.
Φυσικά δεν πρόκειται για καμία παραγωγική επένδυση & που σε τελική ανάλυση απ' ότι δειχνουν τα πράγματα μάλλον θα γίνει με Ελληνική χρηματοδότηση ενώ  ελάχιστο θα είναι το όφελος της παραγωγικής οικονομίας απ' αυτήν.
Αναμφίβολα η σημερινή πραγματικότητα επιδεινώνεται από τις  υπάρχουσες  Ευρωπαικές οδηγίες περί τήρησης των υποχρεώσεων και της δημιουργίας δημοσιονομικών πλεονασμάτων που ωστόσο αποτελούν τροχοπέδη στην προοπτική ουσιαστικής ανάπτυξης της Χώρας.
Αν τηρηθούν με ευλάβεια είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αυτό που θα προκαλέσουν, θα είναι ο μόνιμος ακρωτηριασμός της Ελληνικής Οντότητος καθόσον η Κυβέρνηση μη έχοντας τη δυνατότητα κατάρτισης "Ελληνικού " προυπολογισμού θα αδυνατεί να προωθήσει Δημόσιες επενδύσεις, θα αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την Παιδεία, την Αμυνα και Ασφάλεια της χώρας κάτι που μέχρι σήμερα είναι ορατό από όλους.
Η μόνη ορατή λύση θα ήταν η επιστροφή σε μιας μορφής Κευνσιανής Πολιτικής ειδικά τώρα που το φάσμα της ύφεσης  πλανάται πάνω από την Ευρώπη και ειδικά πάνω από τη Γερμανία η οποία με την επιλογή των Γερμανικών κυβερνήσεων στην εφαρμογή του δόγματος του ορθού φιλελευθερισμού "ordolibaralismus" της σχολής του FREIBURG δείχνει να έχει  σοβαρά προς το παρόν προβλήματα που απειλούν την Γερμανική Οικονομία της οποίας το 55% της παραγωγής της αφορά εξαγωγές.
Άρα μέχρι την "θεραπεία" των αναφερομένων παραπάνω και με βάση την παραδοχή ότι κανείς Κεφαλαιούχος δεν "ρισκάρει" τα Κεφάλαιά του σε μία χώρα που μαστίζεται από αρνήσεις στον ορθολογισμό, μόνο η Κυβέρνηση κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις που θα πρέπει να αποδεχθούν ομαλά οι εταίροι μας, μπορεί να ξεκινήσει μια αναπτυξιακή προσπάθεια αλλά με απόλυτη διαφάνεια και με στόχο την επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Βέβαια στο ερώτημα από που θα αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια όταν ο δανεισμός είναι πλέον απαγορευτικός, ας ξεκινήσει από την μείωση των άσκοπων κυβερνητικών δαπανών και της σπατάλης  και φυσικά από τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος.
Εξυπακούεται ότι εφόσον διαπιστωθεί ρεαλισμός, σοβαρότητα και γνώση των αναπτυξιακών σχεδιασμών ίσως να αλλάξει και η συμπεριφορά των εταίρων μας αλλά τότε να δούμε ουσιαστικές παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας..

Δημήτρης Α. Ζακοντίνος
Οικονομολόγος
Μcs Στρατηγικές & Αμυντικές σπουδές
Μέλος & τ. Αντιπρόεδρος  Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης