Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ασιατικές αγορές με εμπόριο και μάκρο στο επίκεντρο - Στο +0,56% και τις 21.318,42 μονάδες ο Nikkei

tags :
Κέρδη στις ασιατικές αγορές με εμπόριο και μάκρο στο επίκεντρο - Στο +0,56% και τις 21.318,42 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,52% στις 2.019,55 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (9/9) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τόσο τις εξελίξεις που αφορούν την εμπορική διαμάχη άναμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όσο και τα μακροοικονομικά στοιχεία των μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,56% και τις 21.318,42 μονάδες, με τις μετοχές των FamilyMart και NTT Docomo να ενισχύονται κατά +2,36% αι +2,07% αντίστοιχα, παρά την επί τα χείρω αναθεώρηση που πραγματοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας για την ανάπτυξη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, έναντι 2,8% το προηγούμενο τρίμηνο, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%.
Σε ριμηνιαία βάση, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3%, καταγράφοντας επίσης επιβράδυνση σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις στο 0,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τις Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +0,6% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες διαμορφώθηκε στο +0,2%, έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο +1,5%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε κατά +0,52% στις 2.019,55 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung έκλεισε στο +1,30%, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοτνας στο +0,01% και τις 6.648 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,19% στις 10.801,14 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -0,13% στις 26.658 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,84% στις 3.024,74 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1,82% και τις 10.001,93 μονάδες.
Χθες (8/9) η κυβέρνηση της Κίνας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας για τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με τα οποία οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -16% σε ετήσια βάση, στα 44,4 δισ. δολ. ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -22% και τα 10,3 δισ. δολ.
Τα παραπάνω στοιχεία είχαν ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ να διευρυνθεί στα 31,3 δισ. δολ. έναντι 27 δισ. δολ. τον Αύγουστο του 2018, ενώ οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν κατά -3% σε ετήσια βάση, στα 214,8 δισ. δολ.
Επιπλέον, οι εισαγωγές της χώρας από τον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκαν κατά +1,7% στα 180 δισ. δολ. με το εμπορικό πλεόνασμα να αυξάνεται κατά +25% σε σύγκριση με το προηγούμνενο έτος, στα 34,8 δισ. δολ.
Οι αγορές της Ασίας δέχθηκαν επίσης ώθηση και από τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν αναμένει ύφεση είτε της αμερικανικής είτε της παγκόσμιας οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι «η Fed θα δράσει κατάλληλα ώστε να διατηρήσει την επέκταση».
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μία ακόμα μείωση επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες.
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι η τράπεζα θα στηρίξει την αμερικανική οικονομία, καθώς και στον απόηχο της δέσμευσης του ΟΠΕΚ να συνεχίσει τις προσπάθειες εξισορρόπισης της αγοράς ενέργειας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,84% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,06 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,04% στα 62,06 δολ. ανά βαρέλι.
Μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε στη Ζυρίχη την περασμένη Παρασκευή (6/9), ο κ. Powell δεσμεύθηκε ότι η Federal Reserve θα στηρίξει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι οι πιθανότητες για ύφεση της οικονομίας βραχυπρόθεσμα είναι λίγες.
Παράλληλα, η πτώση των αποθεματάτων στις ΗΠΑ, καθώς και η επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, αποτέλεσαν επίσης παράγοντες που ενίσχυσαν την τιμή του «μαύρου χρυσού», συμβάλοντας στην άνοδό του κατά +2,6% την περασμένη εβδομάδα.
Όσον αφορά τον ΟΠΕΚ, η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική περικοπών του Οργανισμού, στον απόηχο του διορισμού του νέου υπουργού Ενέργειας, Πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman, ο οποίος αναμένεται να εργαστεί για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες εντός και εκτός Οργανισμού.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail al-Mazrouei, δήλωσε χθες ότι οι παραγωγοί που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ «έχουν δεσμευθεί» για την επίτευξη της εξισορρόπισης στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης