Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια θέματα θα συζητήσουν οι θεσμοί με τις τράπεζες στις 25 Σεπτεμβρίου - Βιωσιμότητα, APS στο επίκεντρο...

Ποια θέματα θα συζητήσουν οι θεσμοί με τις τράπεζες στις 25 Σεπτεμβρίου - Βιωσιμότητα, APS στο επίκεντρο...
Οι έξι δράσεις στην ατζέντα των τραπεζών στη συνάντηση με τους θεσμούς
Μια ατζέντα εστιασμένη στις τράπεζες και την οικονομία με βασικό αντικείμενο στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα θα συζητήσουν διεξοδικά οι θεσμοί με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσία και της ανώτερης διοίκησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά την διάρκεια της συνάντησής τους που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου.
Νωρίτερα- πέριξ της 20ης Σεπτεμβρίου, - όπως έγραψε άλλωστε το Bankingnews- θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις των θεσμών με κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες χωριστά  προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο των επιμέρους θεμάτων που απασχολούν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της 25ης Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με τα θέματα που παρέλαβαν τα πιστωτικά ιδρύματα τη μεθεπόμενη εβδομάδα πρόκειται να συζητήσουν:

-Tις πρόσφατες εξελίξεις και τις προβλέψεις τους όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση του κυρίαρχους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς κινδύνους.
Στο κομμάτι αυτό αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως αντιδράσεις στο νέο θεσμικό πλαίσιο, η πορεία της οικονομίας η  επίτευξη των  στόχων  κ.λ.π.,  ενώ σε ότι αφορά τους εξωτερικούς κινδύνους αυτοί αγγίζουν δύο μεγάλες κατηγορίες: Κίνδυνοι πολιτικοί (σχέσεις με Τουρκία, μεταναστευτικό κ.λ.π. αλλά και κίνδυνοι οικονομικοί και πως αυτοί θα επηρρεάσουν τα εύθραυστα οικονομικά της χώρας όπως το ενδεχόμενο μιας νέας διεθνούς ύφεσης).
-Την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα: βασικά μηνύματα του άρθρου ΙV σχετικά με τη στρατηγική του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ασκήσει τη μεταμνημονιακή εποπτεία  και περιλαμβάνει τεχνικά αλλά και θέματα ουσίας αφού η Ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αποπληρωμή χρέους στο ΔΝΤ.
-Επικαιροποίηση των πρωτοβουλιών για την επίλυση του δύσκολου κεφαλαίου για τις τράπεζες  που είναι τα κόκκινα δάνεια.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ατζέντα σε ότι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις που θα απαιτήσει του APS  (ύψος κοστολόγηση κλπ)
- Η ατζέντα μεταξύ θεσμών και τραπεζών περιλαμβάνει επίσης θέματα όπως  αποθέματα ρευστότητας και  κερδοφορία.
Πρόκειται για δύο ζητήματα τα οποία οι θεσμοί τα συνδέουν καθώς η ρευστότητα των τραπεζών εγγυάται κατά κάποιο τρόπο τη χορήγηση νέων δανείων ενώ η καινούρια δραστηριότητα μπορεί να αποφέρει σημαντικότερη κερδοφορία στα πιστωτικά ιδρύματα ενισχύοντας εν συνεχεία τα κεφάλαιά τους.
- Στο τραπέζι θα τεθούν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης καθώς ανοιχτό παραμένει το αίτημα των τραπεζών να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο φέρνει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σε θέση δυσμενέστερη από εκείνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών με όρους που περιορίζουν τις επιλογές.
- Τα  επιχειρηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
- Ανασκόπηση από το τι αντιδράσεις  έχουν καταγράψει οι τράπεζες μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και των ενεργειών που πραγματοποιούν για την επαναφορά κεφαλαίων στα γκισέ.
- Προστασία πρώτης κατοικίας, πως λειτουργεί η πλατφόρμα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νέα πλατφόρμα που θα βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα να ξεδιαλύνουν υποθέσεις που έχουν λάβει δικαστική προστασία- χωρίς να έχει διενεργηθεί δίκη- αλλά τα στοιχεία των νοικοκυριών δείχνουν πως δεν δικαιούνται την προστασία αυτήν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης