Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης: Κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ ετησίως θα μπορεί να μοχλεύει η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Γεωργιάδης: Κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ ετησίως θα μπορεί να μοχλεύει η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Στόχος της κυβέρνησης είναι το επιχειρείν στην Ελλάδα να γίνει ευκολότερο, σύμφωνα με τον Άδ. Γεωργιάδη
H  Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί σε 2-3 χρόνια από σήμερα να μοχλεύει κεφάλαια ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη.
Ο υπουργός, μιλώντας αργά το βράδυ του Σαββάτου 7/9 στο δείπνο που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) στους κήπους του Κυβερνείου, με την ευκαιρία της 84ης ΔΕΘ, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην εταιρεία Pfizer, χαρακτηρίζοντας ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη το γεγονός ότι ο εν λόγω φαρμακευτικός κολοσσός επέλεξε την πόλη για να ιδρύσει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για την τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως ανέφερε, «η  εταιρεία Pfizer, που έψαχνε σε ποια χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης θα ίδρυε ένα κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, μού ζήτησε ραντεβού.
Προ πέντε ημερών ήρθε η απάντηση από τα κεντρικά τους, στις ΗΠΑ, ότι επέλεξαν η Ελλάδα να είναι η χώρα όπου θα ιδρύσουν το κέντρο και έδρα τους η Θεσσαλονίκη. Όταν μια εταιρεία ακουστεί παγκοσμίως ότι επιλέγει τη Θεσσαλονίκη, για να ιδρύσει ένα τέτοιο κέντρο με εξειδικευμένους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα καλό μήνυμα».
Όπως εξήγησε,  «δεν είναι μόνο το οικονομικό σκέλος και το σκέλος της απασχόλησης, 200 θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς, ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί τις καλύτερες χώρες και να τις ξεπεράσει».
Σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το επιχειρείν στην Ελλάδα να γίνει ευκολότερο, διότι ο χρόνος είναι χρήμα και η υφήλιος προχωρά και «δεν μπορούμε εμείς, που έχουμε και υψηλή φορολογία, την οποία προσπαθούμε να μειώσουμε, αλλά παραμένει πολύ υψηλή, να επιβαρύνουμε την οικονομία μας με επιπλέον κόστος γραφειοκρατίας».
Τέλος, για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο υπουργός σημείωσε πως συνεχίζεται  η αναγεννητική προσπάθειά της  που έγινε τα τελευταία χρόνια με τον ίδιο ρυθμό, αποδίδει καρπούς κι «αυτό μας γεμίζει μεγάλη περηφάνια και μας κάνει να τρέχουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα τον σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ, διότι οι υπάρχουσες υποδομές έχουν εξαντλήσει τα όριά τους».
Πρόσθεσε πως «ήδη έχουμε συναντηθεί με διοίκηση ΔΕΘ και θα γίνει ξανά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι στη διάθεσή σας, για να χρηματοδοτήσουμε κι εμείς από την πλευρά μας αυτό το έργο, που μας ενδιαφέρει, ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό, τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μ. Ζορπίδης, εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή ότι «ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να κινείται με σύνεση και μετριοπάθεια και θα αποφύγει ασθένειες του πολιτικού μας συστήματος», εξηγώντας ότι δεν αμφισβητεί την ειλικρίνεια των προθέσεών του, αλλά έχει κάποιες επιφυλάξεις, καθώς το ελληνικό κράτος όπως έχει διαμορφωθεί είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός με πολλές αγκυλώσεις, πολύ δύσκολο πλέον να βελτιωθεί.
Υπογράμμισε πως «θέλουμε ένα κράτος σύμμαχο στον επιχειρηματία και όχι δυνάστη» , προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «το κράτος πρέπει να μικρύνει ώστε να εξυπηρετεί τις απολύτως απαραίτητες αρμοδιότητές του» και «την πατρίδα μας τη χρεοκόπησε το δημόσιο και όχι ο ιδιωτικός τομέας, παρά τις παθογένειές του».
Ακόμη, ο κ. Ζορπίδης τόνισε την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και οι ιδιωτικοποιήσεις.
   

 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης