Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλακιωτάκης (υπ. Ναυτιλίας): Ως το πρώτο τρίμηνο του 2020 δρομολογούνται οι επενδύσεις στον ΟΛΘ

Πλακιωτάκης (υπ. Ναυτιλίας): Ως το πρώτο τρίμηνο του 2020 δρομολογούνται οι επενδύσεις στον ΟΛΘ
Η Θεσσαλονίκη για χρόνια έχει στερηθεί μεγάλα έργα υποδομής, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι για το λιμάνι της δεν θα περιμένει για πολύ
Την ικανοποίησή του για τη δρομολόγηση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΘ ΑΕ, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 180 εκατ. αφορούν στις υποχρεωτικές επενδύσεις), εξέφρασε ο κ. Πλακιωτάκης, ενώ έδωσε τη διαβεβαίωση ότι, στο μερίδιο που του αναλογεί, το υπουργείο θα στηρίξει έμπρακτα την επένδυση και θα απλουστεύσει και επιταχύνει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες.
Αναλυτικότερα, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του ΟΛΘ στην 84η ΔΕΘ, ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε:
"Τα 180 εκατ. ευρώ είναι οι υποχρεωτικές επενδύσεις, όμως ο ΟΛΘ θα προχωρήσει και σε επιπλέον επενδύσεις, και με αυτόν τον τρόπο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα αναβαθμιστεί λειτουργικά και θα καταστεί κόμβος εμπορευμάτων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το υπουργείο θα στηρίξει τη συγκεκριμένη επένδυση και θα τη στηρίξει έμπρακτα, πάντα βέβαια μέσα στο πλαίσιο των διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών κανόνων. Θα απλουστεύσουμε και θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται".
"Η Θεσσαλονίκη για χρόνια έχει στερηθεί μεγάλα έργα υποδομής, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι για το λιμάνι της δεν θα περιμένει για πολύ"
Ο υπουργός επανέλαβε ότι το υπουργείο προχωρά στην αναθεώρηση του λιμενικού συστήματος, τονίζοντας: "προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για το εθνικό λιμενικό σύστημα (...) Για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας θα προχωρήσουμε σε μελέτες αξιολόγησης βιωσιμότητας, για καθένα ξεχωριστά". Ειδικά για την πόλη σημείωσε: "Η Θεσσαλονίκη για χρόνια έχει στερηθεί μεγάλα έργα υποδομής, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα: ότι για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν θα περιμένει για πολύ. Το υπουργείο θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά σας και θέλουμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα οτι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική προς τις επενδύσεις. Καλούμε τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στην πατρίδα μας και βεβαίως ως Πολιτεία δημιουργούμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις".

Τι αφορούν οι επενδύσεις των 300 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι οι επενδύσεις των 300 εκατ. ευρώ στον ΟΛΘ αναλύονται ως εξής: τα 180 εκατ. αφορούν στις υποχρεωτικές επενδύσεις, που πρέπει να γίνουν εντός επταετίας και τις οποίες η εταιρεία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει σε τρία-τρεισίμισι χρόνια (130 εκατ. για έργα πολιτικού μηχανικού, 30 εκατ. για προμήθεια εξοπλισμού και 20 εκατ. για διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων η στατική αναβάθμιση του κτηρίου του παλιού τελωνείου, ύψους επένδυσης 10 εκατ. ευρώ). Τα υπόλοιπα 120 εκατ., που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού, αλλά όχι στο "πακέτο" των υποχρωτικών επενδύσεων, έχουν να κάνουν με άλλα δύο μεγάλα έργα, συν τον απαιτούμενο εξοπλισμό: την επέκταση και εκβάθυνση του κρηπιδώματος 24, του bulk terminal της ανατολικής πλευράς της 6ης προβλήτας (ύψος επένδυσης περίπου 80 εκατ. ευρώ) και την ενοποίηση των προβλητών 4 και 5, έργο που μαζί με τον εξοπλισμό προϋπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ. "Οι υπόλοιπες επενδύσεις, των 120 εκατ., δεν έχουμε υποχρέωση να γίνουν αύριο, θα γίνουν όταν βρούμε λεφτά" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοφάνης.
Νωρίτερα σήμερα το περίπτερο του ΟΛΘ επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που ενημερώθηκε για την πορεία της εταιρείας και των έργων της και ιδιαίτερα των υποχρεωτικών επενδύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης