Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ανοιχτά της Ταρτούς στην Συρία το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1

ΗΠΑ: Ανοιχτά της Ταρτούς στην Συρία το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1
Tο ιρανικό τάνκερ που είναι φορτωμένο με 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού, δείχνει να απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του στη Μεσόγειο, δυτικά της Συρίας
Ανοιχτά του συριακού λιμανιού Ταρτούς φωτογραφήθηκε από δορυφόρο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Maxar Technologies Inc, μια αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας.
Η εικόνα που παρείχε η Maxar δείχνει το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1,  το οποίο σταμάτησε να εκπέμπει σήμα ανοιχτά της Συρίας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, πολύ κοντά στην Ταρτούς χθες, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.
Όπως έδειξαν την Τρίτη δεδομένα της υπηρεσίας Refinitiv που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα, το ιρανικό τάνκερ που είναι φορτωμένο με 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού, δείχνει να απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του στη Μεσόγειο, δυτικά της Συρίας.
Τελευταία φορά το πλοίο εξέπεμψε σήμα δίδοντας τη θέση του μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας πλέοντας προς βορρά στις 15:53 ώρα Γκρίνουιτς (18:53 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας, σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα.
Υπενθυμίζεται ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο,  το οποίο προηγουμένως ονομαζόταν Grace 1, είχε συλληφθεί από τις ειδικές δυνάμεις του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά του Γιβραλτάρ στις 4/7, διότι υπήρχαν υποψίες πως σκόπευε να μεταφέρει αργό στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ιράν, δύο εβδομάδες αργότερα, συνέλαβε σε αντίποινα ένα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο στο Στενό του Χορμούζ.
Στις 15/8 το Γιβραλτάρ άφησε ελεύθερο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, αφού επιδόθηκαν επίσημες έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη ότι το φορτίο του δεν θα παραδιδόταν στη Συρία.
Πάντως, ναυτιλιακές πηγές δηλώνουν ότι είναι πιθανό το τάνκερ να επιχειρήσει να κάνει μια μεταφορά αδειάζοντας μέρος του φορτίου του σε άλλο πλοίο μετά τη δήλωση του Ιράν ότι έχει ολοκληρωθεί μια πώληση.
Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει τα κράτη κατά της παροχής βοήθειας στο πλοίο, καθώς θα την θεωρήσει υποστήριξη σε μια τρομοκρατική οργάνωση, στην συγκεκριμένη περίπτωση, τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης