Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Χάνει έδαφος ο λαϊκισμός - Βαριές ήττες για Salvini, Johnson - Όχι στον εφησυχασμό

Politico: Χάνει έδαφος ο λαϊκισμός - Βαριές ήττες για Salvini, Johnson - Όχι στον εφησυχασμό
O λαϊκισμός χάνει έδαφος στην ΕΕ, αλλά οι λαϊκιστές ηγέτες δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη
Έδαφος χάνει ο λαϊκισμός στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Politico, το οποίο ωστόσο προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός.
Το ευρωπαϊκό περιοδικό επικαλείται τις βαριές πολιτικές ήττες που υπέστησαν ο ηγέτης της Lega Μatteo Salvini στην Ιταλία και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson.
«Μπορεί να φανεί άτοπο, την εβδομάδα που η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) κατέγραψε επιδόσεις ρεκόρ σε δύο περιφερειακές εκλογές, ακόμη και να ψιθυρίσει κανείς  ότι ο λαϊκισμός στην Ευρώπη «έπιασε ταβάνι».
Ωστόσο μια σειρά από γεγονότα και ψηφοφορίες σε Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία και Τσεχία, καταδεικνύουν ότι ενδεχομένως η τάση να αντιστρέφεται», σημειώνει το δημοσίευμα.
Όπως τονίζει, αυτό δεν σημαίνει ότι τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έστρεψαν κυρίως την εργατική τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα απέναντι στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, έχουν λυθεί.
Ωστόσο, τα λαϊκιστικά κόμματα δείχνουν ανίκανα να εξασφαλίσουν μια σημαντική πλειοψηφία.
Τρανό παράδειγμα, σύμφωνα με το Politico, αποτελεί η Ιταλία.
Ο Matteo Salvini τράβηξε την πρίζα της κυβέρνησης Conte, απαιτώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το ρεύμα υπέρ της Lega.
Ωστόσο, η απόπειρά του να συγκεντρώσει την εξουσία απέτυχε παταγωδώς.
Η αποτυχία Salvini επηρεάζει ήδη της Lega δημοσκοπικά, καθώς εγείρονται αμφιβολίες για την ηγετική του ικανότητα.
Πάντως ο Salvini παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας και δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη, σύμφωνα με το Politico.
Δεύτερο παράδειγμα αποτελεί η Μ. Βρετανία.
Ο πρωθυπουργός Boris Johnson υπέστη συντριπτικές ήττες στο βρετανικό κοινοβούλιο, στην προσπάθειά του να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Δεδομένης της χαοτικής κατάστασης της βρετανικής πολιτικής σκηνής, της κόπωσης για το Brexit και της αντιδημοφιλούς σκληρής εναλλακτικής  του Εργατικού Κόμματος, ο Johnson είναι ακόμη σε θέση να κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Αλλά αυτό φαίνεται λιγότερο πιθανό μετά τη μεγάλη ήττα που υπέστη στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Τρίτο παράδειγμα η Γαλλία.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, με το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen να κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο ο Macron ανακτά το χαμένο έδαφος, τα Κίτρινα Γιλέκα είναι…σπίτι τους, τουλάχιστον προς το παρόν, και η Le Pen δεν κατάφερε να πετύχει μια εκλογική νίκη που θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού.
Με την ανεργία να υποχωρεί και την οικονομία να βελτιώνεται, φαίνεται πως ο λαϊκισμός έφτασε στο peak του, εκτιμά το Politico.
Στην Αυστρία, ο κυβερνητικός συνασπισμός Συντηρητικών - ακροδεξιών κατέρρευσε τον Μάιο, μετά το σκάνδαλο Ίμπιζα.
Πάντως, παρά το σκάνδαλο, το Κόμμα της Ελευθερίας καταγράφει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, αν και θεωρείται απίθανο να επιστρέψει στην εξουσία.
Αλλά και στην Ισπανία οι λαϊκιστές της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς χάνουν έδαφος.
Στη Γερμανία, τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα δηλώνουν αποφασισμένα να ανακόψουν την άνοδο του AfD, το οποίο κατέγραψε σημαντική άνοδο σε Βρανδεμβούργο και Σαξονία.
To Politico ωστόσο προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός, καθώς οι αιτίες που οδήγησαν στη ραγδαία άνοδο των λαϊκιστών στην Ευρώπη, δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης