Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Παραμένει υψηλός ο πολιτικός κίνδυνος στην Ιταλία - «Κλειδί» η οικονομία

Fitch: Παραμένει υψηλός ο πολιτικός κίνδυνος στην Ιταλία - «Κλειδί» η οικονομία
Πιθανός ο κίνδυνος η νέα κυβέρνηση να έχει «μικρή διάρκεια ζωής» προειδοποιεί ο Fitch
Ως θετικό αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, καθώς αποτράπηκαν πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στη χώρα.
Όμως τονίζει, όμως, ο πολιτικός κίνδυνος στη χώρα δεν έχει υποχωρήσει, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιες αλλαγές θα υπάρξουν τόσο στην οικονομική πολιτική όσο και στους δημοσιονομικούς στόχους.
Υπενθυμίζει ότι η νέα συγκυβέρνηση στη γειτονική χώρα απαρτίζεται από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το λαϊκίστικο (όπως το χαρακτηρίζει η Fitch) Κίνημα των Πέντε Αστέρων, με θετική εξέλιξη το γεγονός ότι πρωθυπουργός θα είναι εκ νέου ο ανεξάρτητος Giuseppe Conte.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο: «Οι εξελίξεις αυτές συνάδουν με την μακρόχρονη άποψη μας ότι οι πολιτικές εντάσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2018, σήμαινε ότι ήταν απίθανο να ολοκληρώσει τη θητεία της.
Η δημιουργία μιας κυβέρνησης του PD-M5S, η οποία θα έχει επίσης την υποστήριξη της αριστερής LeU, αποτρέπει τις εκλογές για τώρα, αλλά η ιστορία του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο κομμάτων και το περιθώριο επανεμφάνισης των εντάσεων πολιτικής, διατηρούν τον κίνδυνο διάλυσης και αυτής της προσπάθειας.
Πάντως η αποχώρηση της Lega από την κυβέρνηση μειώνει τον κίνδυνο αποδέσμευσης των ιταλικών αρχών από τις δημοσιονομικές διαδικασίες και τους κανόνες της ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλά επίπεδα αυτή την εβδομάδα, αν και αυτό αντανακλά επίσης τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα επαναλάβει την QE. Δεν πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει την ιδέα της Lega να χρησιμοποιεί χρεωστικούς τίτλους μικρής εμβέλειας (mini-BOTs) για σκοπούς πληρωμής, οι οποίοι προηγουμένως είχαμε αρνητικές επιπτώσεις στην αξιολόγηση.
Το προσωρινό κυβερνητικό πρόγραμμα των 26 σημείων προβλέπει ένα «επεκτατικό» προϋπολογισμό για το 2020 χωρίς να διακυβεύει τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κάποια ευελιξία στις δαπάνες από την ΕΕ, αλλά θα το πράξει σε συνεργασία με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Η δημιουργία μιας κυβέρνησης θα πρέπει να αποφύγει καθυστερήσεις στη διαδικασία προϋπολογισμού για το 2020.
Ωστόσο, ελλείψει περαιτέρω λεπτομερειών, το πεδίο εφαρμογής και η μορφή δημοσιονομικής προσαρμογής από το επόμενο έτος παραμένουν ασαφείς.
Η κυβέρνηση Lega-M5S είχε δεσμευτεί να προβεί σε διαρθρωτική προσαρμογή το 2020 σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, αλλά η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ίδια πρόκληση με τον προκάτοχό της στη μείωση του δημόσιου χρέους, ενώ η οικονομική ανάπτυξη είναι σταθερά αδύναμη.
Παραδείγματος χάρη, έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει την ενεργοποίηση των αυξήσεων «διασφάλισης» ΦΠΑ (πράγμα που θα ήταν σύμφωνο με τις ενέργειες των προηγούμενων κυβερνήσεων και με τις υποθέσεις μας κατά την τελευταία ανασκόπηση), αλλά αυτό θα απαιτούσε σημαντικές περικοπές δαπανών, ή σημαντική αναθεώρηση των φορολογικών δαπανών για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η ασθενέστερη πρόβλεψη για το πρωτογενές ισοζύγιο σημαίνει ότι το τρέχον χρέος του γενικού δημόσιου χρέους ανέρχεται στο 134,7% του ΑΕΠ το 2021 από 132,2% το 2018.
Προβλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,1% το 2019, από 0,9% πέρυσι.
Ενώ το πρόγραμμα PD-M5S καθορίζει ευρείες οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες, έχει λίγες λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης