Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σήμερα (5/09) ο ορισμός της διοίκησης της ΔΕΠΑ - Πώληση πλειοψηφικών ποσοστών

tags :
Σήμερα (5/09) ο ορισμός της διοίκησης της ΔΕΠΑ - Πώληση πλειοψηφικών ποσοστών
Εκτιμήσεις για πτώση του μεριδίου της εταιρείας κάτω του 50% στο τέλος του 2019
Σήμερα αναμένεται να οριστεί και επισήμως η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ μέσα από μια διαδικασία που θα γίνει σε τρία στάδια.
Συγκεκριμένα το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο ανήκει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ προκειμένου να εγκρίνει την πρόταση για τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Ξιφαρά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του Γιάννη Παπαδόπουλου στη θέση του προέδρου της εταιρίας φυσικού αερίου.
Θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ (65%) και των ΕΛ-ΠΕ (35%) για να επικυρώσει την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ και τέλος θα συνεδριάσει το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα και να αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντα τους οι κ. Ξιφαράς και Παπαδόπουλος.

Μειωμένος τζίρος

Η νέα διοίκηση θα κληθεί να διαχειριστεί μια εταιρία με σοβαρά προβλήματα όπως οι οφειλές της ΕΛΦΕ που ξεπερνούν τα 130 εκατ ευρώ, ο μειωμένος τζίρος και οι σοβαρές απώλειες μεριδίου όχι μόνο στο σύνολο της αγοράς, κάτι που της επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και σε κρίσιμα τμήματα της αγοράς όπως οι βιομηχανικοί καταναλωτές, όπου έχει μειωθεί αισθητά το πελατολόγιό της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΠΑ προβλέπεται να κλείσει το 2019 με μερίδιο κάτω από το 50%, έναντι του 90% της αγοράς που ήλεγχε το 2016, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού της επέβαλε να διαθέτει μέσω δημοπρασιών φυσικό αέριο στους ανταγωνιστές της.
Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προέβλεπε ότι αυτό θα συνεχιζόταν για όσο η εταιρία θα είχε μερίδιο αγοράς τουλάχιστον 60%.
Ωστόσο στη συνέχεια η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθέτησε τη διατήρηση του μέτρου εφόσον το μερίδιο της ΔΕΠΑ ήταν τουλάχιστον 40%.
Έτσι ο κύκλος εργασιών της ΔΕΠΑ το 2018 μειώθηκε στα 996 εκ. ευρώ έναντι 1,08 δις. ευρώ το 2017 (μείωση 8,4%).

Το ταχύτερο δυνατόν η ιδιωτικοποίηση

Η νέα διοίκηση θα κληθεί επίσης να διαχειριστεί το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας που όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης «θα προωθηθεί το ταχύτερο δυνατό».
Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του επόμενου διμήνου ενώ όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει σε διάθεση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών τόσο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όσο και στην ΔΕΠΑ Δικτύων, αλλά και στην ΕΠΑ Αττικής.
Όπως είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. Χατζηδάκης «Για τη ΔΕΠΑ μιλάμε για δύο διαφορετικές διαδικασίες: Για τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης των δικτύων λιανικής, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει ως όριο την πώληση του 14%. Με ποια λογική ιδιωτικοποιεί κάποιος το 66% του εθνικού δικτύου (σ.σ. ΔΕΣΦΑ), αλλά επιδιώκει να βρει αγοραστή για το 14% του δικτύου λιανικής, κάποιος πρέπει να μας το εξηγήσει. Εμείς είμαστε υπέρ της συνολικής ιδιωτικοποίησης του δικτύου λιανικής στο φυσικό αέριο. Παράλληλα, θα προχωρήσει η διαδικασία για την εμπορία, αλλά και για την Επιχείρηση Αερίου Αττικής».
Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Χατζηδάκης προαναγγέλλει το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δυο εταιρίες Εμπορίας και Δικτύων.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης