Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Τρία χρόνια θα μπορούν να μείνουν οι Ευρωπαίοι σε περίπτωση «σκληρού» Brexit

Βρετανία: Τρία χρόνια θα μπορούν να μείνουν οι Ευρωπαίοι σε περίπτωση «σκληρού» Brexit
Τρία χρόνια θα μπορούν να μείνουν οι Ευρωπαίοι στη Βρετανία σε περίπτωση «σκληρού» Brexit
Η έντονη φημολογία περί «no deal» στο Brexit ενισχύει τον φόβο σχετικά με την απώλεια των προνομίων που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι έναντι πολιτών τρίτων χωρών στη Βρετανία.
Μια σημαντική ανακοίνωση από την κυβέρνηση των Συντηρητικών, την οποία νωρίτερα είχε φέρει στο φως το BBC, ξεκαθαρίζει την κατάσταση:
Οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τριετή άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Η απόφαση κρίνεται βοηθητική για τις επιχειρήσεις που θέλουν να προσελκύσουν πολίτες από τις χώρες της ΕΕ.
«Μετά το Brexit, οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ που μετακομίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για προσωρινό καθεστώς μετανάστευσης διάρκειας 36 μηνών (Euro TLR)», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
«Οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα Euro TLR θα είναι απλές και ελεύθερες και θα υποβάλλονται μετά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο», επισημαίνεται.
Το νέο καθεστώς, εάν εφαρμοστεί, σχεδιάζεται για τους Ευρωπαίους που θα έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία μέχρι το τέλος του 2020.
Μετά το 2020, ωστόσο, θα αλλάξουν οι όροι διαμονής.
Η είδηση, που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, φτάνει στο προσκήνιο ενώ ο Boris Johnson έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου και η Βρετανία εισέρχεται σε φάση πολιτικής αβεβαιότητας.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από την άλλη, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο Λονδίνο και προειδοποιούν ότι είναι από δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθεί νέα συμφωνία για το «διαζύγιο» μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης