Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Δεν αναμένεται πλήγμα στην οικονομία της Ιρλανδίας από ένα «σκληρό» Brexit

DBRS: Δεν αναμένεται πλήγμα στην οικονομία της Ιρλανδίας από ένα «σκληρό» Brexit
Έκθεση της DBRS για το Brexit και την Ιρλανδία
Μία αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, δεν αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στην οικονομία της Ιρλανδίας (ΕΙΡΕ), αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS.
Βέβαια, η κατάσταση περιπλέκεται στο πολιτικό τοπίο και την ασφάλεια, υπογραμμίζονται.
Ο καναδικός οίκος δεν προβλέπει σαφή λύση για τα ιρλανδικά σύνορα χωρίς τριβές, σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μεταβατική συμφωνία.
«Η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων και περιορισμών στην ελεύθερη ροή ανθρώπων και αγαθών μεταξύ των δύο μερών της Ιρλανδίας θα μπορούσε να αναζωογονήσει τις εντάσεις.
Η ένταση θα υπονόμευε πιθανώς τα κέρδη στην ασφάλεια που επιτεύχθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία από την υπογραφή της Συμφωνίας του Μπέλφαστ.
Μια μη-συμφωνία ηια το Brexit θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία του Μπέλφαστ που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναζωπυρώσει ανησυχίες για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης της βίας.
Η συμφωνία ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Βόρειας Ιρλανδίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η οποία έληξε τρεις δεκαετίες βίας μεταξύ των κοινοτήτων.
Βασικό στοιχείο για την επιτυχία της ήταν ότι συνέβη στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν στην κατάργηση των σημείων ελέγχου ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. (…)
Οι αρχηγοί της αστυνομίας στην Ιρλανδία προειδοποιούν για ενδεχόμενες κοινωνικές αναταραχές και ενδεχόμενες επιθέσεις σε τελωνειακούς σταθμούς ως αποτέλεσμα ενός σκληρού Brexit.
Ομοίως, καθώς η αυξημένη πιθανότητα μιας μη-συμφωνίας Brexit έχει ενισχύσει τις προσκλήσεις για την ενοποίηση της Ιρλανδίας», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης