Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρύ το οικονομικό τίμημα από τους καταστροφικούς τυφώνες στις ΗΠΑ

Βαρύ το οικονομικό τίμημα από τους καταστροφικούς τυφώνες στις ΗΠΑ
Βαρύ το οικονομικό τίμημα από τους τυφώνες
Τη στιγμή που οι Μπαχάμες μετρούν τις πληγές τους από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ντόριαν, που άφησε πίσω του τουλάχιστον επτά νεκρούς και εξανάγκασε χιλιάδες κόσμου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δεν είναι πλέον μόνον οι επιστήμονες που προειδοποιούν ότι ο πλανήτης κινδυνεύει από την αδιαφορία των κυβερνήσεων να περιορίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο όμιλος αντασφαλειών Munich Re, με έδρα τη Γερμανία, οι συνολικές χρηματικές απώλειες εξαιτίας των τυφώνων συνήθως πλέον υπερβαίνουν το κόστος των ασφαλιστικών ζημιών.
Το πλέον καταστροφικό καιρικό φαινόμενο όλων των εποχών, ο τυφώνας Κατρίνα, που έπληξε τις ΗΠΑ το 2005, κόστισε συνολικά 125 δισ. δολάρια (περίπου 114 δισ. ευρώ) σε επίπεδο ζημιών.
Από το ποσό αυτό, μόλις τα μισά, περίπου 60 δισ. δολάρια κοστολογήθηκαν ως δαπάνες επί ασφαλιστικής ζημίας.
Η αναλογία αυτή είναι χειρότερη στην περίπτωση του τυφώνα Χάρβεϊ, που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές τόσο στις ΗΠΑ και την Καραϊβική όσο και σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
Στην περίπτωση εκείνη, μόλις 30 δισ. δολάρια από ένα σύνολο 95 δισ. δολαρίων (περίπου το 1/3) κοστολογήθηκαν ως ποσό ασφαλιστικής ζημίας.
Παρατηρώντας, ειδικότερα, τα κόστη επί των ασφαλιστικών ζημιών, οι τροπικές καταιγίδες και οι τυφώνες έχουν προκαλέσει ένα ισόποσο ποσοστό ζημίας στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1997 – 2016.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ίδιας έρευνας, υπολογίζεται ότι οι ζημίες που προκαλούνται εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τις ακτές του Ειρηνικού στη νοτιοανατολική Ασία, ήταν κατά πολύ μικρότερες κατά τη δεκαετία του 1980.
Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι η κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια έχει δυσχεράνει τον αντίκτυπο των τυφώνων και των καταιγίδων σε οικονομικό επίπεδο.
Παρά το γεγονός ότι ο Ντόριαν έχει πλέον υποβιβαστεί στο επίπεδο 2 της τροπικής καταιγίδας, οι ζημίες που έχει προκαλέσει στις Μπαχάμες και στα νησιά Άμπακος είναι ανυπολόγιστες.
Σύμφωνα με το CNNi, η τουριστική κίνηση στα νησιωτικά αυτά συμπλέγματα αναμένεται να μειωθεί δραματικά, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τοπικές τους οικονομίες.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι Μπαχάμες είναι το νησί Καραϊβικής με τη μεγαλύτερη οικονομική εξάρτηση από τον τουρισμό.
Υπολογίζεται ότι σε μια οικονομία 9 δισ. δολαρίων, το 60% των εσόδων προέρχεται από την τουριστική βιομηχανία και τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω αυτής.
Μια πρόσφατη μελέτη της τράπεζας UBS εκτιμά ότι ο Ντόριαν θα κοστίσει 15 – 25 δισ. δολάρια σε ζημίες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το καταστροφικό πέρασμά του.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης