Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία για backstop: Η έλλειψη βρετανικής πρότασης για τα ιρλανδικά σύνορα αυξάνει τον κίνδυνο μη συμφωνίας

Γερμανία για backstop: Η έλλειψη βρετανικής πρότασης για τα ιρλανδικά σύνορα αυξάνει τον κίνδυνο μη συμφωνίας
Το Βερολίνο βλέπει πιθανό ένα άτακτο Brexit λόγω backstop, αποκαλύπτει κυβερνητικό έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης
Η Γερμανία βλέπει αυξημένο τον κίνδυνο ενός no-deal Brexit τον ερχόμενο μήνα (δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία), λόγω της απουσίας εναλλακτικής λύσης για το backstop, σύμφωνα με το Reuters.
"Μέχρι στιγμής η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει καμμία συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων", αναφέρει έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, με ημερομηνία 30 Αυγούστου.
"Έτσι αυξάνεται η πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου 2019", καταλήγει το έγγραφο.
Στον ίδιο τόνο κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωσαν ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αποδιοργάνωση του θέματος των συνόρων.
Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μία τέτοια αναταραχή, υποστηρίζουν κύκλοι της Ε.Ε. είναι να ισχύσει το backstop, δηλαδή η συμφωνία για πιο "χαλαρά" σύνορα μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Boris Johnson επιθυμούσε κατάργηση του backstop, της συμφωνίας δηλαδή που προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν "σκληρά" σύνοτα μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, ανεξαρτήτως των μελλοντικών συνομιλίων και συμφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ η πολιτική κρίση στην Μεγάλη Βρετανία συνεχίζεται. Ο Boris Jonhson χθες 3/9 έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση ανέλαβε τον έλεγχο της κοινοβολευτικής διαδικασίας και σκοπεύει να προωθήσει νομοσχέδιο για την αποφυγή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Το σενάριο πρόωρων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζιε πλέον πολύ πιθανό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης