Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rouhani (Ιράν): Δίνουμε στην Ευρώπη διορία 60 ημερών για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας

tags :
Rouhani (Ιράν): Δίνουμε στην Ευρώπη διορία 60 ημερών για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας
Ο Ιρανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να μειώνει τις δεσμεύσεις της απέναντι στη συμφωνία
Νέα διορία 60 ημερών έδωσε στην Ευρώπη ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani, προκειμένου να διασωθεί η πυρηνική συμφωνία του 2015, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να μειώνει τις δεσμεύσεις της απέναντι στη συμφωνία.
Ειδικότερα, ο κ. Rouhani δήλωσε ότι το Ιράν να είναι έτοιμο να δώσει στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης ακόμα δύο μήνες ώστε να επιστρέψουν στις δεσμεύσεις τους, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορούν να συνεχιστούν.
Ωστόσο, ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει τον περαιτέρω εμπλουτισμό ουρανίου μετά τις 7 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιώντας το τρίτο βήμα μείωσης των δεσμεύσεων απέναντι στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.
«Οι συνοιμιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας συνεχίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιράν, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μία οριστική συμφωνία πριν από την Πέμπτη (5/9), όταν και εκπνέει η διορία που είχε δώσει η Τεχεράνη πριν πραγματοποιήσει το τρίτο βήμα.
«Το Ιράν θα λάβει το τρίτο βήμα μείωσης των δεσμεύσεων απέναντι στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, και θα ενεργήσεις αναλόγως», υπογράμμισε ο κ. Rouhani.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Mohammad Javad Zarif, δήλωσε νωρίτερα ότι «εάν οι Ευρωπαίοι δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συνεχίσουν τις δεμσεύσεις τους μέχρι την Πέμπτη, τότε σίγουρα θα λάβουμε το τρίτο βήμα».
Παράλληλα, ο κ. Zarif τόνισε ότι «έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και μόλις ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες πλευρές να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, τότε θα σταματήσουμε τις ενέργειες που ξεκινήσαμε υπό το Άρθρο 36 του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης