Με τράπεζες έως -3% αλλά Coca Cola +2% το ΧΑ -0,77% στις 853 μον. με αύξηση short στην Alpha – Προσοχή έρχεται καταιγίδα στις αγορές

Με τράπεζες έως -3% αλλά Coca Cola +2% το ΧΑ -0,77% στις 853 μον. με αύξηση short στην Alpha – Προσοχή έρχεται καταιγίδα στις αγορές
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 853 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 850 μονάδων – Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες
(upd16)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 853 μονάδες με επίκεντρο τις τράπεζες οι οποίες έκλεισαν με απώλειες έως -3,5% (ενδοσυνεδριακά άγγιξαν το -5%) ενώ τα κέρδη +2,04% της δεικτοβαρούς Coca Cola - στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση του Γενικού Δείκτη..... με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Στη αγορά ομολόγων συνεχίζεται η ακραία στρέβλωση με το 10ετές γερμανικό ομόλογο να καταγράφει ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,7430%, ομοίως και το ιταλικό 0,873% ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ελληνικό 10ετές στο 1,61% πλησίον του ιστορικού χαμηλού 1,52%.
Γενικότερα, ένα μίγμα αρνητικών νέων κυριαρχεί στις αγορές με τα σημάδια ύφεσης σε Ευρώπη να είναι εμφανή ενώ έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit και ο κίνδυνος στις αγορές ομολόγων των αναδυόμενων αγορών λόγω της Αργεντινής καθώς η Ελλάδα ανήκει σε αυτές.
Ο κίνδυνος να έρθει καταιγίδα στις αγορές μέσα στον Σεπτέμβριο είναι πολύ μεγάλος ενώ Bank of New York Mellon, Nomura και Baupost υποστηρίζουν ότι μια διόρθωση 8% έως 10% θα μπορούσε να σημειωθεί στις αγορές σε βάθος 1 έως 2 μηνών.
Επιπλέον, το ελληνικό CDS βρίσκεται στις 252 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 5506 μονάδες.
Από την άλλη, τα παρεμβατικά μέτρα που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου για να τονώσει την ανάπτυξη, να αποτρέψει την ύφεση και να διατηρήσει τις τιμές σε μετοχές και ομόλογα σε αυτά τα αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα…..έχουν προεξοφληθεί.
Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα απογοητεύσει στις 12 Σεπτεμβρίου καθώς θα ανακοινώσει ένα μικρής έκτασης πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης με αγορές τίτλων 30 δισ. ευρώ μηνιαίως για 9-12 μήνες το οποίο θα συνοδευτεί με μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 20 μ.β.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ανάλογες πληροφορίες είχε μεταδώσει και το bankingnews.
Στα της αγοράς, πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Eurobank -3,48% και Εθνική -3,36% και ακολούθησαν Πειραιώς -2,99% και  Alpha Bank -2,38%.
Κέρδη 6,64% κατέγραψε η Attica Bank - με υψηλό ημέρας +7,99% -  καθώς εισέρχεται στον Micro-Cap δείκτη του FTSE Global Equity στην επόμενη αναδιάρθρωση, όπως και οι μετοχές των Κρι-Κρι, Τεχνική Ολυμπιακή, Profile, με τις αλλαγές να ισχύουν από το κλείσιμο της 20ης Σεπτεμβρίου.
Σε αύξηση της short θέσης στη μετοχή της Alpha Bank, στο 1,01% από 0,90% προηγουμένως, προχώρησε το fund BlackRock Investment Management UK Limited παρά το γεγονός ότι η BlackRock είναι κάτοχος με ποσοστό 5,01% στην Alpha Bank.
Ουδέτερη παραμένει η Citigroup στις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα β' 3μηνου 2019 ενώ αμετάβλητες διατηρεί τις τιμές στόχων με την Alpha Bank στα 1,9 ευρώ, της Εθνικής στα 2,8 ευρώ και της Πειραιώς στα 3,2 ευρώ.

Επίσης, πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις μεγαλύτερες απώλεις ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Aegean, ΔΕΗ ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco και Coca Cola ...
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Φουρλή ο όμιλος το α΄ 6μηνο του 2019 παρουσίασε πωλήσεις 207,3 εκατ., έναντι 202,1 εκατ. το α' 6μήνου του 2018 αυξημένες κατά 2,6% ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε  23,2 εκατ.ευρώ  μετά την εφαρμογή του προτύπου IFRS 16.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,42% και τον Γενικό Δείκτη -0,30%.
Λίγο μετά τις 11:30 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στη Πειραιώς -4,68% και Eurobank -4,37%…. ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,88% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη με απώλειες  -1,11%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 740,19 μονάδες με πτώση -2,96%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκελισε με πτώση -0,77% στις 853 μονάδες έχοντας υψηλό στις 857,96 μονάδες και χαμηλό στις 850,93 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 19,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,2 εκατ. ευρώ και όγκου 520 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 853 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 840-850 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων
Η πρώτη αντίσταση παραμένει η ζώνη των 870 μονάδων και ακολουθούν οι 880 και οι 900 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 740 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 730 μονάδες  και ακολουθούν οι 700, 680 και οι 650 μονάδες
Η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες

Εντείνονται τα σχέδια για την ΔΕΗ – Στα υψηλά 19 μηνών  

Εντείνεται το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ με την μετοχή να κλείνει σήμερα με απώλειες -1,49% ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε στα 3,1580 ευρώ όταν η αμέσως υψηλότερη τιμή της είχε καταγραφεί στις 02 Φεβρουαρίου του 2018 ( ενδοσυνεδριακό 3,32 ευρώ)
Ειδικότερα η νέα διοίκηση της ΔΕΗ την τρέχουσα περίοδο μεταξύ άλλων επικεντρώνεται σε δύο ζητήματα :
1)Υπάρχουν σκέψεις να διαχωριστεί σε τρία τμήματα ο ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή η διαχείριση δικτύου όπου υπάρχουν σχέδια πώλησης στρατηγικού ποσοστού.
Ο διαχωρισμός σε τρία τμήματα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα με γεωγραφικά χαρακτηριστικά.
2)Στο επίκεντρο βρίσκεται και η τιτλοποίηση η οποία προχωράει μεν αλλά η διαδικασία έχει καταστεί σύνθετη… καθώς έχουν εμφανιστεί 6 ενδιαφερόμενοι.
Να σημειωθεί ότι η Pimco η οποία έχει κάνει την μεγαλύτερη προεργασία  έχει υποβάλλει συνολική προσφορά περί τα 420-430 εκατ για τα 2,2 δισεκ. ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές.
Επίσης έχει το  πλεονέκτημα καθώς η πρότασης της αφορά σύνολο οφειλών και έχει και το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.
Όμως η J P Morgan έχει υποβάλλει προσφορά περί τα 260 εκατ μόνο για ένα τμήμα της τιτλοποίησης, αναλογικά εμφανίζει την υψηλότερη προσφορά αλλά έχει πολλά νομικά κενά.

Η επικαιρότητα

Μήνας εξελίξεων για την ελληνική οικονομία είναι ο μήνας Σεπτέμβριος  λόγω της επίσημης έναρξης των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και τον προϋπολογισμό του 2020.
Στις 4 Σεπτεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2019 ενώ την επόμενη 5 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το Euro Working Group.
Στις 7 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ και στις 13 του μηνός ο Χρήστος Σταϊκούρας θα βρεθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, για να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Eurogroup ως υπουργός Οικονομικών.
Συνεχίζει το «σαφάρι» των επενδύσεων ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίος συναντήθηκε σήμερα Τρίτη (3/9), στη Χάγη με τον Ολλανδό ομόλογό του, Mark Rutte.
Η επίσκεψη στη Χάγη ήταν η τρίτη του Κ. Μητσοτάκη, μετά το Παρίσι και το Βερολίνο, και συμπληρώνει τον πρώτο κύκλο επαφών του πρωθυπουργού λόγω της ιδιαίτερης θέσης που κατέχει η Ολλανδία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.
Στην ατζέντα βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η διεύρυνση της ΕΕ και κυρίως οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και η «πράσινη οικονομία».
Η επίσκεψη πάντως του κ. Μητσοτάκη στην χώρα αυτή της Ευρώπης έχει και σημειολογικό χαρακτήρα καθώς είναι γνωστό ότι η Ολλανδία - όπως και η Φινλανδία - είναι πάντα σκληρή στις θέσεις της για τα οικονομικά ζητήματα ενώ κάποιες φορές οι εν λόγω χώρες εμφανίζονται πιο σκληρές ακόμη και από τον Wolfgang Schäuble.
Πριν από τη συνάντησή του με τον Ολλανδό ομόλογό του επισκέφτηκε το Ιδρυμα Brainport του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος ο οποίος στη συνέχεια του έκανε ενημέρωση για τις δραστηριότητες του πανεπιστημίου και ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις.
Σε συμφωνία επί του κυβερνητικού προγράμματος κατέληξαν Δημοκρατικό Κόμμα και Κίνημα 5 Αστέρων, τα οποία παρουσίασαν ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα που θα αποτελέσει και τη βάση εκκίνησης για την κυβέρνηση συνασπισμού τους υπό την πρωθυπουργία του Giuseppe Conte.
Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναμένεται να μεταβεί το αργότερο αύριο Τετάρτη 4/9 στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο Sergio Mattarella για τη σύνθεση και το πρόγραμμα της κυβέρνησης του.
Σε κάθε περίπτωση με μεγάλη αγωνία αναμένεται η σημερινή ηλεκτρονική ψηφοφορία των στελεχών του Κινήματος 5 Αστέρων, τα οποία καλούνται και να δώσουν την οριστική έγκριση τους στην κυβερνητική συμφωνία του Κινήματος με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία επαναρχίζει σήμερα Τρίτη 3/9 τις εργασίες της πριν αυτές ανασταλούν και πάλι από τις 12/9, είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα καθώς εκεί θα κριθεί όχι μόνο το μέλλον της βρετανικής κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του Boris Johnson αλλά σε μεγάλο βαθμό και η «τύχη» του Brexit.
Βρετανοί βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης θα επιχειρήσουν να περάσουν νομοσχέδιο που θα βάζει τέλος στο σενάριο ενός άτακτου Brexit και που επί της ουσίας θα ακυρώνει τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού Boris Johnson, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου είτε υπάρχει είτε όχι συμφωνία με τους Ευρωπαίους.
Εφόσον οι βουλευτές αυτοί επιτύχουν στη στόχευση και στη στρατηγική τους, τότε ο Johnson έχει διαμηνύσει πως θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, οι οποίες πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου.
Την θέση ότι εναπόκειται πλέον στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump να βάλει ένα τέλος στο αδιέξοδο που καταγράφεται όσον αφορά την εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα διατυπώνει ο Wang Huiyao, σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως το Πεκίνο έχει καταβάλλει ήδη κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πάντως, η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας παραμένει στα ύψη ύστερα και από την πρόσφατη ενεργοποίηση εκατέρωθεν δασμών.
Από την άλλη, με στόχο να θέσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη σε νέες βάσεις έφτασε χθες Δευτέρα (2/9/2019) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, στις Βρυξέλλες για έναν κύκλο συναντήσεων με την νέα ηγετική ομάδα της Ευρώπης, όπως επιβεβαίωσε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Gordon Sondland στο POLITICO.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo στις Βρυξέλλες θα έχει ένα  διήμερο συναντήσεων γνωριμίας και συζητήσεων στα φλέγοντα θέματα του εμπορίου, του Ιράν και της κλιματικής αλλαγής, με τη νέα ηγετική ομάδα της ΕΕ

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, όσο και την πορεία των οικονομιών στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,02%%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,21% στις 2930,15 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,67% στις 25456 μονάδες.

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω της πολιτικής κρίσης στη Βρετανία για το Brexit και της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,50%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,70%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,45%.
 Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -1,3%, ο S&P στο -1%, ο Nasdaq με απώλειες -1% ενώ το ETF GREC κινείται στο -2,41% (8,97 δολ)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,47 ευρώ με πτώση -3,36% με όγκο 2,76 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,56 ευρώ με πτώση -2,38% με όγκο 2,76 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,86 ευρώ με πτώση -2,99% με όγκο1,11 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7620 ευρώ με πτώση -3,48%  με όγκο 3,95 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,83 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,59 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 709 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4740 ευρώ με άνοδο +6,64% με όγκο 1,52 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 219 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,04 ευρώ με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Aegean, ΔΕΗ.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Viohalco, Coca Cola, Φουρλής....
H Coca Cola έκλεισε στα 30,83 με άνοδο +2,09% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 11,91 ευρώ με πτώση -1,08%  και αποτίμηση 5,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 3,0380 ευρώ με πτώση -1,49% και αποτίμηση 705 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,12 ευρώ με πτώση -2,53% και κεφαλαιοποίηση 492 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 9,39 ευρώ με πτώση -2,19% και αποτίμηση 3,02 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,50 ευρώ με άνοδο +0,54% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,07 ευρώ με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 21,86 ευρώ με πτώση -0,55% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε  στα 9,98 ευρώ με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 17,17 ευρώ με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε  στα 1,39 ευρώ με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,44 ευρώ με άνοδο +0,74% και με κεφαλαιοποίηση στα 282 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1420 ευρώ με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση στα 133 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα – Στο 1,61% το 10ετές ομόλογο – Ιστορικά χαμηλά για Ιταλία και Γερμανία  

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά το πρόσφατο ράλι απόρροια της ακραίας στρέβλωσης που έχει προκαλέσει η ΕΚΤ με τα σχέδια της για νέα ποσοτική χαλάρωση.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία αλλά και στην Γερμανία όπου τα 10ετή ομόλογα σημείωσαν νέα ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις ενδοσυνεδριακά..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,61% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,88%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,61% με το αμερικανικό 10ετές 1,49% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 73 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,92 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,57% με απόδοση αγοράς 0,60% και απόδοση πώλησης 0,55%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,26 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,27 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,92%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,11% με το ιστορικό χαμηλό 1,06% στις 29 Αυγούστου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,57 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 117,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49% με απόδοση αγοράς 1,51% και απόδοση πώλησης 1,47%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,05 μονάδες βάσης και απόδοση 1,59% με απόδοση αγοράς 1,61% και απόδοση πώλησης 1,57%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου 2019 στο 1,52%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 123,78  μονάδες βάσης και απόδοση 2,32%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 128,80  μονάδες βάσης και απόδοση 2,50%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 232 μονάδες βάσης από 233 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 252 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.506 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,52% ή 252 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό τα 10ετή ομόλογα σε Ιταλία και Γερμανία

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης ενώ στην Ιταλία οι τιμές των ομολόγων σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να καταγράψει ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,875% σήμερα 3 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/9/2019 στο -0,71% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,875% στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,35%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS