Τελευταία Νέα
Πολιτική

Die Welt: Ο Μητσοτάκης εμπνέει τους επενδυτές - Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματα

Die Welt: Ο Μητσοτάκης εμπνέει τους επενδυτές - Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματα
Με αφορμή τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματα της
Αν και οι επενδυτές φαίνεται να στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς «γιορτάζουν» τόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα ομόλογα- ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματα.
Αυτό προκύπτει από το δημοσίευμα της Die Welt με αφορμή τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, στη Γερμανία.
Η Die Welt σχολιάζει την αλλαγή του κλίματος στις αγορές τόσο προεκλογικά που προεξοφλούσαν τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές αλλά και μετεκλογικά, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά.

Image

Την 1η Σεπτεμβρίου, η χώρα έκανε σίγουρα ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Επειδή από αυτή την εβδομάδα δεν υπάρχουν πλέον capital controls, που επιβλήθηκαν με την κρίση, τέσσερα χρόνια πριν, όταν πολλοί Έλληνες πανικοβλημένοι έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Τότε, οι καταναλωτές αντιμετώπισαν προβλήματα στις συναλλαγές τους ενώ οι επενδυτές αρνήθηκαν να βάλουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα.
«Όλα αυτά έχουν τελειώσει τώρα.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, με αφορμή την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της αγοράς ομολόγων.
«Ο Μητσοτάκης εμπνέει τους επενδυτές» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα και τονίζει ότι επιβεβαιώθηκαν όσοι προεκλογικά ανέμεναν ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
«Ο Μητσοτάκης απέφυγε όχι μόνο να διανείμει τις υπουργικές θέσεις μεταξύ των παλαιών πρωτοκλασάτων στελεχών του - αντ 'αυτού βασίστηκε σε αρκετούς τεχνοκράτες» αναφέρεται.
Την ίδια στιγμή, η νέα κυβέρνηση προχωρά με γοργά βήματα προς την υλοποίηση των επενδύσεων, με τη γερμανική εφημερίδα να εστιάζει στη ρύθμιση των 120 δόσεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και στα σχέδια για μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό αλλά και της εταιρικής φορολογίας.

Τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί

Ωστόσο, με αφορμή και τις εκτιμήσεις αναλυτών, η Die Welt επισημαίνει ότι τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη Scope, η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο μετά την έξοδο από το μνημόνιο ένα χρόνο πριν.
«Αλλά η οικονομία υποφέρει από τις συνέπειες της κρίσης και οι βελτιώσεις είναι αργές» επισημαίνει ο αναλυτής Jakob Suwalski από τη Scope.
Οι αναλυτές εστιάζουν στα υψηλά NPLs των ελληνικών τραπεζών.
«Το να ξεπεραστεί γρήγορα αυτό το πρόβλημα, είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη» υποστηρίζει ο Suwalski.
Εξάλλου, ο οίκος αξιολόγησης Moody's άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας στα τέλη του Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης