Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Ύστατη προσπάθεια Sanchez να πείσει τον Iglesias με πρόγραμμα 370 μέτρων - Εκλογές βλέπει το PSOE

Ισπανία: Ύστατη προσπάθεια Sanchez να πείσει τον Iglesias με πρόγραμμα 370 μέτρων - Εκλογές βλέπει το PSOE
O Sanchez δεν επιθυμεί να εκτεθεί ξανά σε εκλογές, αλλά ούτε και να κυβερνήσει με όποιο κόστος, μην έχοντας μία μεγάλη κοινοβουλευτική στήριξη
Μόλις 20 ημέρες πριν την εκπνοή της δυνατότητας που έχει να διερευνήσει τις πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, πρόκειται σήμερα να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 370 μέτρων για τη μελλοντική κυβέρνησή του, προκειμένου να πείσει τους αριστερούς Podemos να τον στηρίξουν κοινοβουλευτικά.
Ο Iglesias δήλωσε πως οι πολιτικές προτάσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι ενδιαφέρουσες, όμως επέμεινε πως οι Σοσιαλιστές πρέπει να είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την εξουσία με το Podemos.

 Μεταξύ των μέτρων που ξεχωρίζουν είναι η τροχοπέδη στις «αυθαίρετες αυξήσεις» των ενοικίων, η γενίκευση της δωρεάν εγγραφής στα δημόσια νηπιαγωγεία, η οροθέτηση «καθαρών ζωνών», όπως το κέντρο της Μαδρίτης, σε πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων, ελάχιστη φορολόγηση 15% των επιχειρήσεων, η στήριξη των κλαδικών συμβάσεων στην εργασία και η «θωράκιση» των συντάξεων, ενώ θα απαγορευθεί να κόβεται το ρεύμα, το τηλέφωνο κ.λπ. στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
Παράλληλα, υπόσχεται εμβάθυνση του διαλόγου για την Καταλωνία, ενώ τάσσεται υπέρ του πανευρωπαϊκού κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο Sanchez δεν επιθυμεί να εκτεθεί ξανά σε εκλογές, αλλά ούτε και να κυβερνήσει με όποιο κόστος, μην έχοντας μία μεγάλη κοινοβουλευτική στήριξη.
Για αυτόν τον λόγο, η στήριξή του στο Κοινοβούλιο από την παράταξη του Pablo Iglesias είναι κεφαλαιώδους σημασίας και αυτά τα μέτρα εύκολα εκλαμβάνονται ως ένα «κλείσιμο ματιού» προς τον ηγέτη των Podemos.
Ενώ η συναίνεση με τους κοινωνικούς εταίρους και οργανώσεις -που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τους Podemos- είναι ευρεία, το πρόβλημα εντοπίζεται στην προϊστορία της αποτυχημένης προσπάθειας του Sanchez, τον Ιούλιο, να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.
Η αρνητική στάση των Podemos έχει δημιουργήσει αντιπάθειες μέσα στις τάξεις των Σοσιαλιστών του PSOE κι έχει εδραιώσει την πεποίθηση πως η μόνη λύση είναι μονοκομματική κυβέρνηση του Sanchez με την έξωθεν (κοινοβουλευτική) στήριξη του Iglesias.
Το μείγμα των 370 μέτρων, εκτιμούν σοσιαλιστικοί κύκλοι, είναι τέτοιο, που δύσκολα θα το απορρίψει ή θα το αγνοήσει ο Iglesias.
Oι Σοσιαλιστές έχουν επανειλημμένα δηλώσει τις περασμένες εβδομάδες πως μια προηγούμενη πρόταση για κυβέρνηση συνασπισμού με το Podemos δεν ισχύει πλέον και πως ελπίζουν ότι το Podemos θα μπορούσε να στηρίξει τον Sanchez χωρίς να συμμετέχει στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την πηγή του PSOE που μίλησε στο Reuters, οι Σοσιαλιστές θεωρούν πως το πιθανότερο σενάριο είναι η επανάληψη των εκλογών, ωστόσο θα παρουσιάσουν τις προτάσεις πολιτικής σε μια ύστατη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας ώστε να σχηματισθεί κυβέρνηση.
Ωστόσο η ίδια πηγή πρόσθεσε πως οι Σοσιαλιστές θεωρούν ότι οι πιθανότητες για διεξαγωγή νέων εκλογών φθάνουν το 70%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης